Ομοιοπαθητική στα παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρετε

Η ομοιοπαθητική μπορεί να είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στα παιδιά. Τι περιλαμβάνει η θεραπεία και τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Ομοιοπαθητική στα παιδιά: Όσα πρέπει να ξέρετε

H ομοιοπαθητική τα τελευταία χρόνια κερδίζει σταθερά έδαφος ως εναλλακτικός τρόπος ίασης τόσο στους ενήλικες όσο και στα παιδιά. Στα παιδιά συγκεκριμένα φαίνεται να έχει καλύτερα αποτελέσματα, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις όπως οι αλλεργίες. Πώς δρα λοιπόν η θεραπεία στα πιτσιρίκια, τι αποτελέσματα να περιμένουν οι γονείς και πόσο κοστίζει μια μηνιαία προληπτική θεραπεία;

Πώς δρα η ομοιοπαθητική στο παιδί;

Η ομοιοπαθητική λοιπόν είναι μια ήπια θεραπευτική μέθοδος, η οποία στοχεύει στην ενδυνάμωση του οργανισμού, κινητοποιώντας την άμυνά του και αποκαθιστώντας την υγεία στον πάσχοντα. Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Θεοδώρα Ζώτου, Ομοιοπαθητική παιδίατρο, η ομοιοπαθητική στα παιδιά και στους ενήλικες θεραπεύει την αιτία και όχι το σύμπτωμα.

«Στην κλασική ιατρική, δίνουμε αντιβηχικό σιρόπι για τον βήχα. Στην ομοιοπαθητική δίνουμε ένα φάρμακο το οποίο πολεμά την αιτία του βήχα. Δρούμε δηλαδή αιτιολογικώς και όχι συμπτωματικώς», αναφέρει η ίδια.

Όσον αφορά τις παρενέργειες των φαρμάκων, το πλεονέκτημα της ομοιοπαθητικής έγκειται στο γεγονός ότι τα ομοιοπαθητικά φάρμακα δεν έχουν καμία απολύτως παρενέργεια. Είναι εύκολα στην λήψη τους και, ενίοτε, με χαμηλό κόστος (περί τα 10€ για προληπτική θεραπεία μηνός).

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και αν το πιτσιρίκι ξεφύγει από την προσοχή των γονιών και πάρει όλο το φάρμακο, δεν θα πάθει κάτι, μιας και πρόκειται για ουσίες που προέρχονται είτε από το φυτικό είτε από το ορυκτό βασίλειο. Η «αγνότητα» τους αυτή μάλιστα, τα καθιστά κατάλληλα και για βρέφη.

Και από αποτελέσματα;

«Τα αποτελέσματα από τη θεραπεία μπορεί να είναι και άμεσα. Ανάλογα με το αν είναι οξύ ή χρόνιο νόσημα. Όμως στην ομοιοπαθητική δεν καταφεύγουν οι γονείς μόνο για τη θεραπεία, αλλά κατά κύριο λόγο για την πρόληψη. Και σε αυτήν την περίπτωση έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα», τονίζει η κ. Ζώτου.

Τα φάρμακα που δίνονται έχουν στόχο την τόνωση του ανοσοποιητικού, ενώ η θεραπεία διαρκεί συνήθως έναν με δύο μήνες, κι όχι περισσότερο. Στην περίπτωση των αλλεργιών, η ομοιοπαθητική σύμφωνα με την κ. Ζώτου, έχει πολύ μεγάλο ποσοστό επιτυχίας. «Η πιθανότητα θεραπείας είναι γύρω στο 90% για παθήσεις όπως το αλλεργικό άσθμα, η αλλεργική ρινίτιδα και το έκζεμα και αυτοάνοσα νοσήματα όπως η ψωρίαση», προσθέτει.

Υπάρχουν κίνδυνοι;

Όντας φάρμακα χωρίς παρενέργειες, τα ομοιοπαθητικά δεν εγκυμονούν κινδύνους για τα παιδιά. Απλά, όμως συμβαίνει και με την ομοιοπαθητική για ενήλικες, υπάρχουν αλληλεπιδράσεις με κάποιες ουσίες. Για παράδειγμα, απαγορεύεται παράλληλα με την ομοιοπαθητική το παιδί να πάρει κορτιζονούχο φάρμακο ή αντιβίωση, καθώς η δράση των φαρμάκων αυτών αναστέλλει τη δράση των ομοιοπαθητικών. Επίσης, ο καφές και η μέντα απαγορεύονται καθώς αντιδοτούν τα ομοιοπαθητικά φάρμακα.

Αν τώρα η ομοιοπαθητική θεραπεία δεν έχει αποτελέσματα, τότε ο/η παιδίατρος χρησιμοποιεί την «κλασσική» ιατρική αντιμετώπιση. Γι΄αυτό άλλωστε και ο ομοιοπαθητικός παιδίατρος είναι και συμβατικός.

Ποιο είναι το κόστος;

Το κόστος ανά ραντεβού είναι 60 ευρώ, ενώ ενδεικτικά για την προληπτική θεραπεία του παιδιού για έναν μήνα το κόστος ανέρχεται στα 10 ευρώ περίπου. Σημειώστε ότι τα κόστη αυτά δεν καλύπτονται από τα ταμεία.

Νικόλας Γεωργιακώδης

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v