Bullying: Πώς αντιμετωπίζεται ο σχολικός εκφοβισμός

Τι είναι το bullying και πώς μπορούν οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί να προστατεύσουν τα παιδιά; Η ειδικός δίνει συμβουλές εναντίον της ενδοσχολικής βίας.
Bullying: Πώς αντιμετωπίζεται ο σχολικός εκφοβισμός
της Ελπίδας Παναγιωτουνάκου , ψυχολόγου – ψυχοθεραπεύτριας

Η βία μεταξύ των παιδιών δεν είναι κάτι το καινούργιο - ας αναλογιστούμε για παράδειγμα τις περιπέτειες του «Όλιβερ Τουίστ». Ωστόσο, ο σχολικός εκφοβισμός (bullying) και η θυματοποίηση (victimization) θεωρούνται στις μέρες μας ως ένα παγκόσμιο φαινόμενο, το οποίο δεν αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα μόνο των βιομηχανικών χωρών, αλλά όλων των κοινωνιών και σχολικών θεσμών.

Με τον όρο «εκφοβισμός» αναφερόμαστε στη συστηματική κατάχρηση εξουσίας που στοχεύει σε έναν μαθητή – στόχο, ο οποίος δεν μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του, με σκοπό την επιβολή, την καταδυνάστευση και την πρόκληση σωματικού και ψυχικού πόνου (εντός και εκτός του σχολείου). Ο σχολικός εκφοβισμός μπορεί να πάρει διάφορες μορφές μεταξύ των μαθητών:

Σωματικός
: σπρωξιές, χειροδικίες, τραβήγματα μαλλιών, κλπ.
Λεκτικός: βρισιές, απειλές, προσβολές, ρατσιστικά / σεξιστικά σχόλια, κλπ.
Συναισθηματικός: αρνητικές φήμες, περιθωριοποίηση από την ομάδα των συνομηλίκων, μειωτικά σχόλια, κλπ.
Ηλεκτρονικό bullying (cyberbullying): εκφοβισμός μέσω κινητού τηλεφώνου ή του διαδικτύου.

Στη χώρα μας, το ποσοστό των μαθητών που πέφτει θύμα διαφόρων μορφών βίας στο σχολείο κυμαίνεται στο 10% - 15%, με τα αγόρια να εμπλέκονται περισσότερο σε περιστατικά σωματικής βίας και τα κορίτσια σε περιστατικά λεκτικής βίας. Οι θύτες υπολογίζεται ότι ξεπερνούν το 5% του συνόλου των μαθητών, ενώ τα περιστατικά σχολικού εκφοβισμού και θυματοποίησης εκδηλώνονται σε μεγαλύτερο ποσοστό στο δημοτικό και στο γυμνάσιο.

Κάντε κλικ εδώ και διαβάστε την συνέχεια στο iatronet.gr.
 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v