DVD και μουσικές για τα πιτσιρίκια σας

Πιστεύετε ότι τα παιδιά δεν έχουν γούστο; Κι όμως, ξέρουν πολύ καλά ποιες ταινίες τους αρέσουν, ενώ χορεύουν και τραγουδούν σχεδόν πάντα με τα τραγούδια που αγαπούν. Δείτε τι επιλέγουν σήμερα για την διασκέδασή τους τα νήπια.
DVD και μουσικές για τα πιτσιρίκια σας
Ποιος είπε ότι τα παιδιά δεν έχουν γούστα; Ήδη από τους πρώτους μήνες της ζωής του οι γονείς μπορούν να παρατηρήσουν το παιδί τους να αντιδρά διαφορετικά στο άκουσμα ήχων και μελωδιών, αλλά και να χαίρονται, να εκνευρίζονται ή και να αδιαφορούν με ορισμένα τραγούδια. Το ίδιο συμβαίνει με τις εικόνες, τα καρτούνς ή τις παιδικές ταινίες.

Στα τρία έτη, αν όχι και νωρίτερα, το παιδί όχι μόνο έχει πλέον συγκεκριμένες προτιμήσεις ως προς το ποια τραγούδια ή ποιες ταινίες προτιμά, αλλά και είναι ιδιαίτερα πιστό στις επιλογές του, τις οποίες θέλει να απολαμβάνει ξανά και ξανά.

Φυσικά, οι προτιμήσεις αυτές έχουν ξεκάθαρα να κάνουν με τις εναλλακτικές που προσφέρουν οι ίδιοι οι γονείς στα παιδιά –ειδικά στις νηπιακές ηλικίες. Μεγαλώνοντας θα κάνουν τις δικές τους επιλογές, επηρεασμένα από φίλους και… το marketing, όμως μέχρι τότε γιατί να μην τα φέρουμε σε επαφή με όσα «αξίζουν»;

Ρωτήσαμε νέους γονείς, με παιδιά σε προσχολική ηλικία, να μας πουν ποια μουσικά άλμπουμ και ταινίες προτιμούν τα παιδιά τους και σας τα προτείνουμε:

Μουσική

Λιλιπούπολη
Με μουσική του Μάνου Χατζηδάκι και στίχους της Μαριανίνας Κριεζή, η Λιλιπούπολη θεωρείται «θρυλικό» παιδικό άλμπουμ τόσο για την ποιότητά του όσο και για την επίδρασή του σε μικρούς και μεγάλους από το 1976 μέχρι σήμερα.
Πάρτε μία γεύση από εδώ.
 
Ντενεκεδούπολη
Το 1980 ο Γιάννης Μαρκόπουλος συνθέτει για το κουκλοθέατρο της Ευγενίας Φακίνου ένα μαγευτικό μουσικό άλμπουμ για μικρούς και μεγάλους. Η περσινή επιτυχημένη θεατρική παράσταση έφερε ξανά στην επικαιρότητα το έργο, το οποίο προτιμάται από τους γονείς μέχρι σήμερα.
Πάρτε μία γεύση από εδώ.

Η Αλίκη στη Χώρα των Ψαριών
Η μουσική από το παιδικό θεατρικό «Η Αλίκη στη Χώρα των Ψαριών» ανήκει στον Γιώργο Κατσαρό και τον Γιάννη Ξανθούλη και τα τραγούδια μας ταξιδεύουν στην ομώνυμη παιδική παράσταση που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά ως προς το περιβάλλον και την προστασία του.
Μάθετε περισσότερα εδώ.

Ο Τεμπέλης Δράκος – Η επιστροφή του Τεμπέλη Δράκου
Ο Γιώργος Χατζηπιερής συνθέτει δύο υπέροχα άλμπουμ, στα οποία τραγουδούν αγαπημένοι «έντεχνοι» τραγουδιστές (π.χ. Αλκίνοος Ιωαννίδης, Φοίβος Δεληβοριάς, Διονύσης Σαββόπουλος), δημιουργώντας ιδανικά ακούσματα για μικρούς και μεγάλους.
Πάρτε μία γεύση από εδώ και εδώ.
 
Το Φτερό του Δράκου
Πρόκειται για ένα βιβλίο-cd, με δεκατρία μουσικά παραμύθια των Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου και Δημήτρη Μαρκατόπουλου, στο οποίο τραγουδούν, μεταξύ άλλων, η Αφροδίτη Μάνου, η Άλκηστις Πρωτοψάλτη και ο Μάριος Φραγκούλης. Δεν γίνεται να μην το αγαπήσετε.
Πάρτε μία γεύση από εδώ.

Άρες Μάρες Κουκουνάρες
Το 1978 η Τάνια Τσανακλίδου είχε την ιδέα να δημιουργήσει ένα παιδικό cd που έμελλε να πρωτοστατεί στις προτιμήσεις των παιδιών μέχρι σήμερα.
Πάρτε μία γεύση από εδώ

Λάχανα και Χάχανα
Ξεκίνησε ως ένα διπλό CD του Τάσου Ιωαννίδη με τραγούδια «παρμένα» από το βιβλίο της Γλώσσας της Α' Δημοτικού, στο οποίο τραγουδούν, μεταξύ άλλων οι Μαρία Φαραντούρη, Ηλίας Μαμαλάκης και Ευγένιος Σπαθάρης. Το CD έγινε παιδική θεατρική παράσταση και φέτος ανεβαίνει για δεύτερη χρονιά στο θέατρο Κάππα (περισσότερες πληροφορίες στα Σχετικά Άρθρα).
Πάρτε μία γεύση από εδώ.
 
Τα παιδικά του ‘60
Περιλαμβάνει το «χρυσόψαρο» της Καρέζη, το «Πετεινάρι» της Βλαχοπούλου και όλα αυτά τα διαχρονικά τραγούδια του παλιού ελληνικού κινηματογράφου, που -όπως προέβλεπαν και οι γονείς μας- θα ακούνε και τα παιδιά των παιδιών μας.
Πάρτε μια γεύση από εδώ.

Τραγουδάκια γάλακτος
Ένα γλυκύτατο παιδικό cd, για το οποίο επίσης επιστρατεύονται αγαπημένοι καλλιτέχνες (π.χ. Πάνος Μουζουράκης, Ανδριάνα Μπάμπαλη, Ορφέας Περίδης), από τις Μέλπω Χαλκουτσάκη και Άλκηστη Χαλικιά.
Πάρτε μία γεύση από εδώ.
 
Ταινίες

Disney
Οι ταινίες της Disney έρχονται πρώτες στις επιλογές των παιδιών. Ο τριών ετών Μάριος, για παράδειγμα, λατρεύει σχεδόν όλες τις ταινίες της Disney, «Αριστόγατες, Cars, Ρατατούης, Μπάμπι, Ψηλά στον Ουρανό, Μπαμπούλας Α.Ε. Τώρα περνάμε τη φάση με τη Μαδαγασκάρη, τον Βασιλιά των Λιονταριών και πολύ Mickey Mouse Club», μας λέει η μαμά του. Ενώ ο τρεισήμισι ετών Μάρκος, σύμφωνα με τον μπαμπά του, προτιμά τον Γουίνι, τις Αριστόγατες και τη Μαδαγασκάρη. Τέλος, οι «Μύθοι του Αισώπου», παραγωγής Disney, είναι επίσης ανάμεσα στα πιο αγαπημένα videos των παιδιών (δείτε εδώ).

Μπομπ ο μάστορας
Μία ακόμα δημοφιλής σειρά που μας έρχεται από την βρετανική τηλεόραση και έχει μεταγλωττιστεί στα ελληνικά. Ο λόγος για τον πολυμήχανο μαστοράκο που, με τους φίλους του τα μηχανήματα, βρίσκονται συνεχώς σε νέες περιπέτειες.
Πάρτε μία γεύση από εδώ.

Τόμας το τρενάκι
Επίσης βρετανικής προέλευσης, ο Τόμας ξεκίνησε ως επιτυχημένη σειρά βιβλίων που σύντομα μεταφέρθηκε στην τηλεόραση. Το πρώτο επεισόδιο, μάλιστα, προβλήθηκε το 1984 με αφηγητή τον «σκαθάρη» Ringo Starr.
Πάρτε μία γεύση από εδώ.

Ντόρα η μικρή εξερευνήτρια
Πρωτοπαρουσιάστηκε στην αμερικανική τηλεόραση το 2000 και τα τελευταία χρόνια κάνει θραύση στην Ελλάδα, αποτελώντας μία από τις αγαπημένες τηλεοπτικές σειρές αγοριών και κοριτσιών.
Πάρτε μία γεύση της παράστασης από εδώ.

Bugs Bunny
Ο δημοφιλέστερος ίσως χαρακτήρας της Warner Bros μετρά εκατομμύρια views στα videos του, στο YouTube.
Πάρτε μία γεύση από εδώ.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v