Μουσείο Πειραμάτων: Μικροί επιστήμονες σε δράση!

«Δεν είναι κανονικό, γιατί δεν κοιτάς όπως στο μουσείο, αλλά κάνεις και εσύ πειράματα». Έτσι περιγράφει μια μικρή επισκέπτρια το πρωτότυπο Μουσείο Πειραμάτων, που αποκαλύπτει τα μυστικά του στο in2life και προσκαλεί τους μικρούς μας φίλους να παίξουν και να πειραματιστούν.
Μουσείο Πειραμάτων: Μικροί επιστήμονες σε δράση!
του Γιώργου Κόκουβα

Ένας μετεωρολογικός σταθμός ξετυλίγει τα μυστικά του καιρού. Λίγο πιο δίπλα, ένα μικροσκόπιο αποκαλύπτει τα… άδυτα της επιδερμίδας. Λίγο πιο έξω, ένα δάσος περιμένει επίδοξους λιλιπούτειους Φυσικούς.

Σκεφτείτε όλα τα παραπάνω να τα συναντούσατε σε ένα σχολείο ως μαθητές. Αντ’ αυτού, πάμε στοίχημα πως το μόνο που θυμάστε είναι μερικές άχρωμες σελίδες σε βιβλία που μιλούσαν για φυσικά φαινόμενα, για βιολογία με όρους που δεν πολυκαταλαβαίνατε ή για χημικές αντιδράσεις σε μορφή τύπων. Το ίδιο, πιθανότατα, συναντούν σήμερα και τα δικά σας παιδιά στην τάξη τους.

Ευτυχώς, όμως, μια παρέα νέων Ελλήνων επιστημόνων σκέφτηκε να καλύψει το κενό που δημιουργεί η θεωρητική μονοτονία της ελληνικής εκπαίδευσης και δημιούργησε το πρωτότυπο Μουσείο Πειραμάτων, όπου μπορεί κανείς να συναντήσει όλα αυτά που δύσκολα «ξεπηδούν» από τις σελίδες των σχολικών βιβλίων. Το in2life μίλησε με την εκπρόσωπο του Μουσείου, κ. Στέλλα Φραγκούλη, και αφέθηκε… στον πειραματισμό. 

Ένα Μουσείο διαφορετικό από τα άλλα

«Πλύνε τα χέρια σου»: Η καθημερινή «προσταγή» που ακούει κάθε παιδί από τους γονείς του, και αναγκάζεται να την ακολουθήσει σαν ιερό κανόνα χωρίς περαιτέρω εξηγήσεις, όπως περίπου και τους νόμους της φυσικής που μαθαίνει στο σχολείο. «Γιατί είναι καλό να πλένουμε τα χέρια μας; Ποια μικρόβια διώχνουμε έτσι; Με ένα μικροσκόπιο, τα πάντα γίνονται χειροπιαστά και αιτιολογούνται. Με αυτό το σκεπτικό λειτουργούν τα προγράμματα του Μουσείου», μας εξηγεί η κ. Φραγκούλη.

Με άλλα λόγια, κάθε πείραμα του Μουσείο έχει στόχο μετά από αυτό, τα παιδιά «να ξέρουν το γιατί». Έτσι ξεκίνησε η σκέψη για την δημιουργία ενός χώρου από μια ομάδα επιστημόνων γύρω στο 2005. Κι έτσι, τα τελευταία επτά χρόνια, παιδιά κάθε ηλικίας έχουν ένα «στέκι» στην Καισαριανή, που συνδυάζει την επιστήμη με την φαντασία, το παιχνίδι με την μάθηση.

«Κι εμείς ως μαθητές βιώσαμε αυτή την έλλειψη του πρακτικού κομματιού της εκπαίδευσης», μας λέει η κ. Φραγκούλη. «Στις Πανελλήνιες, στα σχολικά βιβλία, ακόμη και στο πανεπιστήμιο που υποτίθεται πως υπάρχουν περισσότερα εργαστηριακά μαθήματα, πάντα η έμφαση ήταν στην θεωρία», συμπληρώνει. 

Τα παιδία παίζει… επιστημονικά

Το Μουσείο Πειραμάτων υποδέχεται τις καθημερινές οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, ενώ τα σαββατοκύριακα, οι γονείς μπορούν να επισκέπτονται με τα παιδιά τους τον χώρο του Μουσείο, που βρίσκεται στην Καισαριανή (Φιλολάου 1). Στους χώρους του Μουσείο περιλαμβάνονται αίθουσες προγραμμάτων που απευθύνονται σε παιδιά νηπιακής ηλικίας, σε μαθητές δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου.

Οι χώροι περιλαμβάνουν διαδραστικά εκθέματα, ενώ οι επιστήμονες του Μουσείου εξηγούν στους μικρούς επισκέπτες φυσικά φαινόμενα, χημικά μυστικά, βιολογικές γνώσεις και πολλούς ακόμη τομείς της εκπαιδευτικής γνώσης, με μόνιμο μέσο φυσικά, το πείραμα. «Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τα παιδιά, είναι να αγγίξουν τον εξοπλισμό, να δουν τα κύτταρά τους μέσα από το μικροσκόπιο, να “παίξουν” με την Χημεία», μας λέει η κ. Φραγκούλη για τις προτιμήσεις των επίδοξων επιστημόνων. 

«Το κυριότερο είναι πως τα προγράμματα βοηθούν τα παιδιά να νικήσουν τον φόβο τους για τις επιστήμες, καθώς συνήθως θεωρούν πως ο επιστήμονας είναι κλεισμένος στο καβούκι του, κρυμμένος μέσα στο εργαστήριο και πίσω από τα βιβλία του», τονίζει η εκπρόσωπος του Μουσείου, επισημαίνοντας πως τα σημερινά παιδιά, που είναι πλέον ιδιαίτερα εξοικειωμένα με την τεχνολογία, έχουν ολοένα και περισσότερες απαιτήσεις.

Γι’ αυτό και το Μουσείο προσπαθεί να δημιουργήσει όλο και περισσότερες ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, όπως τις Παρασκευές κατά τις οποίες πραγματοποιούνται μεγάλες εξορμήσεις στην φύση – το άλσος του Σκοπευτηρίου της Καισαριανής άλλωστε είναι δίπλα και ενδείκνυται για εξοικείωση με τους νόμους του φυσικού περιβάλλοντος.

Και το καλοκαίρι;
Οι επισκέψεις κατά σχολικές ομάδες (7€ ανά συμμετοχή) τις καθημερινές ή και ανεξάρτητα τα σαββατοκύριακα (8€) συνεχίζονται όσο διαρκεί η σχολική χρονιά. Αλλά με το σφύριγμα της λήξης της, το Μουσείο Πειραμάτων έχει μια ακόμη πιο ενδιαφέρουσα πρόταση για τους μικρούς του φίλους: Διοργανώνει και για αυτό το καλοκαίρι τα δημοφιλή του Summer Camps στον χώρο του Μουσείου. Ομαδικά παιχνίδια, θεατρικές αναζητήσεις, εξορμήσεις στη φύση, κατασκευές, τοξοβολία και φυσικά πολλά πειράματα περιλαμβάνονται καθημερινά στο πρόγραμμα των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων τις ώρες που οι γονείς δουλεύουν.

Μπορείτε λοιπόν από τις 18 Ιουνίου να διαλέξετε είτε μια ημερήσια συμμετοχή για το παιδί σας (από τις 7.30π.μ. ως τις 4μ.μ., κόστος 25€ - αφορά ηλικίες από 4 ως 12 ετών) είτε μια εβδομαδιαία συμμετοχή (κόστος 100€ για τις ίδιες ώρες καθημερινά – όχι διανυκτέρευση στο camp). Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονται κολατσιό, υλικά για κατασκευές, αναμνηστικό δίπλωμα, και όλες οι εξορμήσεις. Οι επιμέρους δραστηριότητες είναι διαφορετικές κάθε εβδομάδα, ενώ το πρόγραμμα είναι ευέλικτο ανάλογα με τις απαιτήσεις και τις προτιμήσεις της εκάστοτε ομάδας παιδιών. Όπως μας λέει η υπεύθυνη, το summer camp θα λειτουργήσει για τέσσερις εβδομάδες, αλλά αν η ζήτηση συνεχιστεί, δεν αποκλείεται τα πειράματα να πάρουν παράταση και τον Ιούλιο (περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ).

Η γνώμη τους… μετράει

«Δεν είναι κανονικό, γιατί δεν κοιτάς όπως στο μουσείο, αλλά κάνεις και εσύ πειράματα». Σοφία, 10 ετών
«Να βγάζει καπνούς από πάνω και από κάτω...» Έλβινίκη, 4 ετών
«Εκεί που μας πάνε με το σχολείο και παίζουμε πειράματα που δεν υπάρχουν στα σπίτια!» Δημήτρης, 8 ετών
«Το σπίτι των πειραμάτων» Άλεξ, 9 ετών

Οι μικροί επισκέπτες μίλησαν, και εξήγησαν τι σημαίνει γι’ αυτούς το Μουσείο Πειραμάτων, δείχνοντας με την παιδική τους ματιά πόσο διαφορετικό μπορεί να γίνει ένα Μουσείο σε σχέση με την στείρα γνώση που προσφέρεται σε άλλα ιδρύματα.

Αλλά οι υπεύθυνοι του Μουσείου δεν έμειναν εκεί: Έβγαλαν τα πειράματα και έξω από αυτό. Στο ειδικό blog των Scientifics μπορεί να βρει ο καθένας «συνταγές» πειραμάτων και δραστηριοτήτων που μπορείτε να δοκιμάσετε με τα παιδιά σας στο σπίτι ή να τα εφαρμόσετε στην διδασκαλία σας αν τυγχάνει να εργάζεστε με παιδιά. Από κάτι πολύ απλό, όσο μια γλάστρα μέχρι κατασκευές δεινοσαύρων, οικολογικά κοσμήματα και πρωτότυπα διακοσμητικά, σίγουρα στο συγκεκριμένο ιστολόγιο θα βρείτε ένα πείραμα που θα προκαλέσει ενθουσιασμό.

*Οι φωτογραφίες προέρχονται από το Facebook Fanpage του Μουσείου
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v