Η μητρική προσοχή μεγαλώνει… έξυπνα παιδιά

Οι μητέρες που προσέχουν και υποστηρίζουν τα παιδιά τους κατά την βρεφική ηλικία είναι πιθανό να συντελούν στην βελτίωση της μνήμης των παιδιών, καθώς και στην αύξηση της εγκεφαλικής τους δύναμης, λέει πρόσφατη έρευνα.
Η μητρική προσοχή μεγαλώνει… έξυπνα παιδιά
Το γάλα μπορεί να μεγαλώνει γερά παιδιά, όπως υποστήριζε παλιότερη διαφήμιση, αλλά η μητρική στοργή και προσοχή κατά την βρεφική ηλικία μεγαλώνουν… τους νευρώνες του ιππόκαμπου στον εγκέφαλο των παιδιών τους, το μέρος δηλαδή του μυαλού που παίζει σημαντικό ρόλο στην μνήμη και στο συναίσθημα, λένε ερευνητές.

Αν και τα ευρήματα της πρόσφατης έρευνας δεν αποδεικνύουν ότι το αυξημένο μέγεθος του εγκεφάλου οφείλεται στην μητρική συμπεριφορά, οι μετρήσεις στην ύστερη παιδική ηλικία δίνουν ενδείξεις πως η υποστηρικτική γονική συμπεριφορά μπορεί να παίζει κάποιο ρόλο σε αυτή την ανάπτυξη.

Ερευνητές από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον μελέτησαν το επίπεδο της στήριξης 92 γονέων –εστιάζοντας στις μητέρες- προς τα παιδιά τους κατά την προσχολική τους ηλικία, όταν τους έδωσαν ένα δώρο και τους είπαν να περιμένουν οκτώ λεπτά πριν το ξετυλίξουν.

Τα εγκεφαλογραφήματα των ίδιων παιδιών αρκετά χρόνια μετά, μεταξύ των 7 και των 13 ετών έδειξαν ότι ο ιππόκαμπος των παιδιών, των οποίων οι γονείς τα στήριξαν περισσότερο ώστε να μειώσουν το στρες τους κατά την προηγούμενη περίσταση, ήταν μεγαλύτερος.

Η καθηγήτρια Joan Luby, επικεφαλής της έρευνας, δήλωσε: «Η σημασία αυτού του αποτελέσματος αποκτά ξεχωριστή αξία από το γεγονός πως ο ιππόκαμπος είναι μια περιοχή με κεντρικό ρόλο στη μνήμη, την συναισθηματική λειτουργία και την διαχείριση του στρες, στοιχεία-κλειδιά για μια υγιή κοινωνική προσαρμογή… Πιστεύουμε ότι τα ευρήματα δείχνουν πως η έμφαση της δημόσιας υγείας σε θέματα γονικής συμπεριφοράς σε μικρές ηλικίες θα ήταν μία γόνιμη κοινωνική επένδυση».

«Με τον ίδιο τρόπο που μια ισορροπημένη διατροφή προσφέρει στα παιδιά τα σωστά υλικά για υγιή σωματική ανάπτυξη, η υποστηρικτική γονική συμπεριφορά μπορεί να τους παρέχει βασικά “δομικά υλικά” για καλή ψυχολογική ανάπτυξη»,
πρόσθεσε η καθηγήτρια Παιδικής Ψυχιατρικής στο King’s College του Λονδίνου, Andrea Danese. «Μελλοντική έρευνα θα ξεκαθαρίσει αν ο μεγαλύτερος εγκέφαλος κληροδοτείται βιολογικά από τους υποστηρικτικούς γονείς στα παιδιά τους ή αν το μέγεθός τους οφείλεται στην γονική συμπεριφορά και όχι στο DNA», κατέληξε.

Πηγή: Telegraph

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v