Θέατρο σκιών: Ραντεβού… πίσω από τον μπερντέ

Η αγαπημένη φιγούρα του Καραγκιόζη ετοιμάζει βαλίτσες και δίνει ραντεβού με μικρούς και μεγάλους για «καλοκαιρινές σκιές» και περιπέτειες βγαλμένες από την ελληνική παράδοση. Δείτε πού θα σας περιμένει το θέατρο σκιών αυτό το καλοκαίρι-και όχι μόνο.
Θέατρο σκιών: Ραντεβού… πίσω από τον μπερντέ
του Γιώργου Κόκουβα

Ποιος φοβάται τις σκιές; Όχι τα παιδιά πάντως, όταν αυτές ρίχνουν πάνω σε ένα λευκό πανί όλη την ελληνική παράδοση, το αγνό χιούμορ και τις γνώριμες φιγούρες που απευθύνονται με τον ίδιο και απαράλλαχτο τρόπο σε γενιές και γενιές Ελλήνων που μεγάλωσαν παίζοντας με τις σκιές των χεριών τους στον τοίχο του δωματίου τους αργά το βράδυ, στήνοντας το δικό τους αυτοσχέδιο θέατρο.

Την ίδια γοητεία της σκιάς δεν έχει σταματήσει εδώ και δύο αιώνες να ασκεί σε μικρούς και μεγάλους ο Καραγκιόζης και η δυσδιάστατη παρέα του που κινείται μεταξύ παράγκας και παλατιού, μεταξύ έξυπνου και πονηρού, μεταξύ αστείου και βαθιά αληθινού, όπως ακριβώς και η ελληνική πραγματικότητα, ίσως γι’ αυτό ο «μπερντές» με τις παραδοσιακές μαριονέτες –με τουρκικό ή ελληνικό πιστοποιητικό γέννησης, δεν έχει σημασία- δεν έχει σταματήσει να κερδίζει μια θέση στα ραντεβού της παιδικής διασκέδασης, ικανοποιώντας ακόμη και το απαιτητικό λιλιπούτειο κοινό του 21ου αιώνα.

Όπως κάθε καλοκαίρι, έτσι και αυτό, ο Καραγκιόζης, τα Κολλητήρια, ο Χατζηαβάτης, ο Νιόνιος και η παρέα τους πάνε διακοπές, αλλά δεν έχουν… άδεια. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε τις καλοκαιρινές περιοδείες των θιάσων θεάτρου σκιών ανά την Ελλάδα, αλλά και τις σταθερές διευθύνσεις όπου συχνάζουν οι δημοφιλείς φιγούρες μετά τον Αύγουστο, για να μοιραστείτε με το παιδί σας –ή και αυτό που κρύβετε μέσα σας- λίγη από την μαγεία του… «Μαυρομάτη» ήρωα της ελληνικής παράδοσης.

Καλοκαιρινά ραντεβού με τον Καραγκιόζη

*Ο Καραγκιόζης και η παρέα του θα ζήσουν… τα πάντα αυτό το καλοκαίρι στο Λουτράκι. Στο ιστορικό θεατράκι της παραλίας, ο καραγκιοζοπαίκτης Χάρης Μπιλλίνης θα παρουσιάζει κάθε βράδυ και ένα νέο έργο στο κοινό του, ενώ οι παραστάσεις θα διαρκέσουν μέχρι τις 10/9.
Έως 10/9, κάθε βράδυ στις 21.00, θέατρο παραλίας Λουτρακίου, Αλκυονίδος 2.

*Στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων Λαμπέτεια 2011, στα Βίλια Αττικής (56 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας), η παραθέριση στα παράλια του νομού θα συνδυαστεί με την παιδικότητα του θεάτρου σκιών του Μιχάλη Ταυλάτου, ο οποίος θα παρουσιάσει την παράστασή του στις 20 Αυγούστου.
20/8, πλατεία Βιλίων Αττικής, ώρα 21.00, είσοδος ελεύθερη.

*Το καλοκαίρι έφτασε για τα καλά και ο Καραγκιόζης γεμίζει βαλίτσες, παίρνει μαζί την Αγλαϊα, τα Κολλητήρια και όλη την χάρτινη παρέα και πηγαίνει διακοπές… στην Σαρωνίδα. Εκεί όπου ο κορυφαίος καραγκιοζοπαίκτης Τάσος Κώνστας δημιουργεί για αυτή την περίοδο ένα νέο στέκι για τους φίλους των φιγούρων στην Σαρωνίδα. «Ο Καραγκιόζης πάει διακοπές» και παρουσιάζει παραδοσιακές κωμωδίες κάτω από το φως των αστεριών στο Τριανόν Cinemax κάθε Δευτέρα.
Κάθε Δευτέρα ως 29/8, ώρα 21.00, Τριανόν Cinemax (θερινός), Κεφαλληνίας 4, Σαρωνίδα, τηλ: 2291054931), είσοδος 7,50 ευρώ.

*Το Θέατρο Σκιών Πάνου Καπετανίδη μεταφέρει τις περιπέτειες του Καραγκιόζη στην Δραπετσώνα (31/8) και στο Κερατσίνι (2/9) και ώρα 21.00. Για να δείτε την ακριβή τοποθεσία των παραστάσεων πατήστε εδώ
(τηλ. επικοινωνίας: 210 4616664)

Εκτός Αττικής:

*Ηράκλειο Κρήτης, «Ο Καραγκιόζης Πλοίαρχος» από τον θίασο Αθανασίου, Πύλη Βηθλεέμ.
Πέμπτη 11 / Παρασκευή 12 Αυγούστου Ώρα έναρξης: 21:30, Είσοδος: 5€
*Το ίδιο έργο θα παρουσιαστεί στις 29 Αυγούστου στην Κεφαλονιά (Αύλειος χώρος ΞΕΝΙΑ, ώρα 20.30).

Σταθερές αξίες για τον… Σεπτέμβρη

Μην ξεχάσετε το χειμερινό σας ραντεβού με το θέατρο σκιών. Στο Μαρούσι, το Σπαθάρειο Μουσείο (κρατά ψηλά την σημαία της «σκιερής» παράδοσης και φιλοξενεί όλη την ιστορία του Καραγκιόζη αλλά και πολλές εκδηλώσεις.
Επίσης, οι «Φιγούρες και Κούκλες» που έκλεισαν 10 χρόνια παρουσίας και δημιουργικής ψυχαγωγίας στην Πλάκα (Τριπόδων 30, τηλ: 210 3227507), αποτελούν σταθερή αξία χάρη στις κυριακάτικες παραστάσεις του Τάσου Κώνστα και τις υπόλοιπες δράσεις τους.
Ακόμη, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ακαδήμεια (Μαραθωνομάχων 8, Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ: 210-5125600) φιλοξενούνται συχνά παραστάσεις θεάτρου σκιών και κουκλοθέατρου για δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
Τέλος, Η ΧΑΝΘ φροντίζει για την διασκέδαση των μικρών Θεσσαλονικέων, παρουσιάζοντας κάθε Σάββατο στις 18.30 από Οκτώβριο μέχρι Απρίλιο, από το επιδέξιο χέρι του καραγκιοζοπαίκτη Μιχάλη Χατζάκη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v