Σ/Κ με τα παιδιά: 5 διασκεδαστικά projects για το σπίτι

Τα σχολεία τελειώνουν και ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών πολλαπλασιάζεται. Προετοιμάστε δημιουργικές και διασκεδαστικές δραστηριότητες για τα σαββατοκύριακα που θα περάσετε μαζί τους στο σπίτι.
Σ/Κ με τα παιδιά: 5 διασκεδαστικά projects για το σπίτι
της Έλενας Μπούλια

Λίγες μόνο ημέρες απέμειναν μέχρι τα δημοτικά σχολεία να ολοκληρώσουν την σχολική χρονιά (15/06) και ο προβληματισμός έχει ήδη κυριεύσει τους περισσότερους γονείς: Πώς θα γεμίσετε ευχάριστα και δημιουργικά τον χρόνο τους τα σαββατοκύριακα, τώρα που δεν έχετε πια την δικαιολογία του διαβάσματος;

Η περίοδος αυτή κατά την οποία, τόσο τα παιδιά όσο και εσείς οι ίδιοι, είστε πιο χαλαροί και ευδιάθετοι, αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να περάσετε μαζί τους πολύτιμο ποιοτικό χρόνο. Τα παιδιά, όμως, έχουν ανάγκη από παιχνίδι και συνεχή απασχόληση, άρα το ζητούμενο είναι να βρείτε δραστηριότητες που θα απολαμβάνετε να διεξάγετε παρέα, που θα σας φέρουν πιο κοντά και θα τα κινητοποιήσουν να ασχοληθούν με ενδιαφέροντα, με τα οποία έρχονται πρώτη φορά σε επαφή. Αυτό που τελικά θα καταφέρετε θα είναι να τα διασκεδάσετε, ενώ ταυτόχρονα θα τα μαθαίνετε νέα πράγματα χωρίς εκείνα να το αντιλαμβάνονται.

Τα πέντε «projects» που σας προτείνουμε έχουν όλες τις προδιαγραφές να ενεργοποιήσουν τα παιδιά, ώστε όχι μόνο να μην πλήττουν τα σαββατοκύριακα στο σπίτι, αλλά και να τους προσφέρουν την ασύγκριτη χαρά της δημιουργίας. Το μόνο που χρειάζεται από εσάς είναι καλή οργάνωση και κέφι –το πρώτο το έχετε ήδη μάθει όσες από εσάς ετοιμάζετε συχνά τα projects του γραφείου, το δεύτερο θεωρείται αυτονόητο όταν βασική επιδίωξή σας είναι να κάνετε τα παιδιά σας ακόμα πιο χαρούμενα.

Project No 1: Ώρα για Party
Το σχολείο τελειώνει και τα παιδιά έχουν ήδη αρχίσει να το γιορτάζουν. Τι καλύτερο από το να διοχετεύσετε όλη αυτή την χαρά σε ένα ξέφρενο πάρτι, για την διοργάνωση του οποίου συνυπεύθυνα θα είναι και τα παιδιά; Έτσι θα τους δώσετε την ευκαιρία να αποχαιρετήσουν τους συμμαθητές και τους φίλους τους για το καλοκαίρι και να κλείσουν πάλι ραντεβού για τον Σεπτέμβρη. Δεν θα χρειαστείτε πολλά: Ένα μεγάλο τραπέζι στον κήπο ή την βεράντα, κούτες με παιχνίδια και είδη ζωγραφικής και μερικές πιατέλες με νόστιμα σνακ. Τόσο τα παιδιά όσο και οι φίλοι τους θα σας λατρέψουν γι’αυτό.

Πώς θα το οργανώσετε; Επειδή πρόκειται για παιδιά μικρής ηλικίας, γνωρίζετε ήδη κάποιες κινήσεις-κλειδιά που πρέπει να κάνετε προκειμένου μαζί με αυτά, να περάσετε καλά και εσείς. Το συμμάζεμα του σπιτιού και η απόσυρση διάφορων εύθραυστων ή επικίνδυνων διακοσμητικών, ηλεκτρονικών ή επίπλων είναι αυτονόητα. Κατά την προετοιμασία της γιορτινής αυτής ημέρας ζητήστε την γνώμη των παιδιών σας. Πάρτε τα μαζί σας στα απαραίτητα ψώνια και ρωτήστε τα για τα φαγητά, τα χρώματα, την μουσική και τα παιχνίδια που προτιμούν.

Για να ετοιμάσετε ένα ασφαλές και διασκεδαστικό «σκηνικό» για πάρτι ξεκινήστε από το κεντρικό τραπέζι, γύρω από το οποίο θα συγκεντρωθούν τα παιδιά για να παίξουν. Για να τα προσελκύσετε εκεί -και να μην τα κυνηγάτε γύρω-γύρω στο σπίτι επειδή έχουν ήδη βαρεθεί- τοποθετήστε στο κέντρο του κάποια σνακ και γλυκίσματα, τα οποία είναι προτιμότερο να έχετε ετοιμάσει εσείς. Προμηθευτείτε αποκλειστικά πλαστικά πιάτα, πιρούνια και κυπελλάκια, χαρτοπετσέτες και χάρτινο τραπεζομάντηλο. Δεν υπάρχει λόγος να τοποθετήσετε βάζο με λουλούδια ή διάφορα άλλα διακοσμητικά στο τραπέζι, το πιθανότερο είναι ότι μέχρι το τέλος της ημέρας θα έχουν διαλυθεί. Ένα πακέτο με φύλλα ζωγραφικής και αμέτρητα χρώματα -κατά προτίμηση μαρκαδόροι και ξυλομπογιές- είναι ένα καλό ένευσμα για να ξεκινήσει το παιχνίδι, αρκεί να δώσετε στα παιδιά ένα «θέμα» για το οποίο να ζωγραφίσουν, π.χ. καλοκαιρινές διακοπές.

Για να κάνετε την ζωγραφική τους δραστηριότητα ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, υποσχεθείτε τους μία έκπληξη όταν τελειώσουν όλοι με τις ζωγραφιές τους: Εμφανίστε τους ένα εντυπωσιακό παγωτό! Για τα παιδάκια που δεν αγαπούν ιδιαίτερα την ζωγραφική, στον ίδιο χώρο γύρω από το τραπέζι δημιουργείστε έναν μικρό παιδότοπο. Μοιράστε σε διάφορες γωνιές παιχνίδια με κατασκευές, Puzzle και χειροτεχνίες. Δεν χρειάζεται να ξοδέψετε πολλά χρήματα για να τα αποκτήσετε. Θα βρείτε μεγάλη ποικιλία σε μεγάλα καταστήματα παιχνιδιών, ενώ για τις χειροτεχνίες μπορείτε πάντα να εμφανίσετε διάφορα παλιά δικά σας αντικείμενα (π.χ. κορδέλες, κουμπιά, υφάσματα, κουτιά, καλαμάκια… ό,τι περνάει από τον νου σας). Εννοείται πως για να γίνει ακόμα πιο διασκεδαστικό το Party σας πρέπει να «παίζει» συνέχεια στα ηχεία η αγαπημένη τους μουσική.

Project No 2: Εικαστικές ανησυχίες
Είναι σχεδόν σίγουρο πως στην βεράντα ή στο μπαλκόνι σας έχετε κάμποσες μονόχρωμες γλάστρες ή μικρά γλαστράκια. Μπορεί ακόμα να έχετε ποτηράκια από πηλό μέσα στα οποία βάζετε κεριά ή μικρά λουλούδια. Όλα αυτά μπορούν να αποτελέσουν εξαιρετικό καμβά καλλιτεχνικής έκφρασης για τα παιδιά, καθώς μπορούν να τα ζωγραφίσουν ή να κολλήσουν πάνω τους πράγματα. Έτσι μπορούν να περάσουν ατελείωτες ώρες τα πρωινά του σαββατοκύριακου, ενώ το τελικό αποτέλεσμα, όποιο κι αν είναι αυτό, θα σας θυμίζει πάντα τις διασκεδαστικές αυτές στιγμές.

Πώς θα το οργανώσετε; Καταρχήν ξεχωρίστε τις γλάστρες που θα διαθέσετε για ζωγραφική. Αν δεν έχετε αρκετές, σε καταστήματα όπως τα Jumbo ή τα Leroy Merlin θα βρείτε τεράστια ποικιλία σε εξαιρετικές τιμές. Έπειτα, απευθυνθείτε στο χρωματοπωλείο της περιοχής σας και ζητήστε ακρυλικές μπογιές -προτιμότερες για μικρά παιδιά- ή ανεξίτηλες κιμωλίες –συστήνεται για μεγαλύτερα παιδιά. Εξηγήστε στο κατάστημα για ποιον σκοπό τις θέλετε και θα σας δώσουν τις κατάλληλες. Για να κάνετε την δραστηριότητα αυτή ακόμα πιο διασκεδαστική για τα παιδιά -ενώ θα είστε και εσείς παρόντες για να τα βοηθάτε- μπορείτε να καλέσετε στο σπίτι κάποιους από τους πιο στενούς τους φίλους. Όταν πλέον θα έχουν ολοκληρώσει με την διακόσμηση των γλαστρών, προγραμματίστε ένα επόμενο ραντεβού κατά το οποίο θα φυτέψουν σε αυτές καρπούς.

Στο παρακάτω video θα πάρετε ιδέες για το πώς να ζωγραφίσετε κεραμικές γλάστρες


Project No 3: Επίμονοι κηπουροί
Τώρα που τα γλαστράκια σας είναι έτοιμα, έχουν στεγνώσει και αποκτήσει υπέροχα χρώματα και σχέδια, σειρά έχει το γέμισμά τους με χώμα και καρπούς ή λουλούδια. Προγραμματίστε αυτή την δραστηριότητα για το επόμενο σαββατοκύριακο, ενώ θα έχετε φροντίσει μέσα στην εβδομάδα να προμηθευτείτε τα απαραίτητα: Χώμα, φτυαράκια, γάντια και καρπούς ή λουλούδια. Φυσικά, αν έχετε κήπο, φυτέψτε λουλούδια παρέα με τα παιδιά στο φρέσκο χώμα, δίπλα σε άλλα που έχετε φυτέψει εσείς. Υλικά για το project κηπουρικής θα βρείτε είτε στο κατάστημα Leroy Merlin είτε online από το site της Κηποδυναμικής.

Τι μπορείτε να φυτέψετε αυτή την εποχή, για να έχετε ακόμα περισσότερες ελπίδες να ευδοκιμήσει; Σύμφωνα με τους κηπουρούς, κάποια από τα λουλούδια που ανθοφορούν καθ’όλη την διάρκεια του καλοκαιριού είναι τα λεγόμενα «Σκυλάκια», η Καλέντουλα, τα Γαρύφαλλα, οι Ηλίανθοι, η Άλυσσος, η Πετούνια κ.α. Ακόμα μπορείτε να φυτέψετε σπόρους λαχανικών, όπως μαρούλια, μπιζέλια ή ντομάτες, και σπόρους από βότανα, όπως φασκόμηλο, θυμάρι, βασιλικός κ.α.

Όταν πλέον τελειώσετε με την κηπουρική, παραγγείλετε μία πίτσα και απολαύστε την δίπλα στα νέα σας λουλούδια. Διαφορετικά, μαζέψτε τα στην κουζίνα και ετοιμάστε όλοι μαζί μία πίτσα.

Project No 4: Στην κουζίνα ολοταχώς
Τα περισσότερα παιδιά λατρεύουν να μαγειρεύουν παρέα με τους γονείς τους. Αντιμετωπίζουν πρόβλημα, ωστόσο, επειδή η κουζίνα συχνά δεν είναι αρκετά λειτουργική και τα εργαλεία που χρειάζονται για το μαγείρεμα είναι είτε μεγάλα είτε επικίνδυνα για τα χέρια τους. Αν θέλετε να περάσετε μία ημέρα μαγειρεύοντας μαζί τους θα πρέπει, λοιπόν, να φροντίσετε ώστε τα παιδιά -αν είναι αρκετά μικρά- να φτάνουν τις επιφάνειες πάνω στις οποίες θα μαγειρεύετε αλλά και να έχουν κάποια βασικά εργαλεία σε παιδικό μέγεθος.

Για να λύσετε το πρώτο πρόβλημα μπορείτε είτε να χρησιμοποιείτε ένα σκαμπό ή μία σκάλα, την οποία θα μεταφέρετε κάθε φορά δίπλα σας. Για το δεύτερο πρόβλημα, απλά χρειάζεται να αγοράσετε κάποια μαγειρικά εξαρτήματα για παιδιά. Το «Σετ του Μικρού Σεφ», για παράδειγμα, είναι ένα ιδανικό δώρο για παιδιά που αγαπούν την μαγειρική. Περιέχει μπολ, χτυπητήρι, πλάστη, 3 ξύλινες κουτάλες και 5 φορμάκια για μπισκότα. Θα το βρείτε στο site της Unicef, σε τιμή 18 ευρώ. Για να βάλετε ακόμα περισσότερο τα παιδιά στο «κλίμα» της μαγειρικής, ντύστε τα κατάλληλα, φορώντας τους σκούφο του σεφ και ποδιά.

Τι μπορείτε να φτιάξετε; Ανάλογα με την ηλικία του το κάθε παιδί μπορεί να βοηθήσει με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Για παράδειγμα, πολύ μικρά παιδιά (3-4 ετών) μπορούν να ανακατέψουν τα υλικά σε ένα μπολ, να ζυμώσουν ζύμη για πίτσα ή μπισκότα ή να πλάσουν κεφτεδάκια. Μεγαλύτερα παιδιά (5-7 ετών) μπορούν να μετρήσουν τα υλικά, να κόψουν λαχανικά με ένα μη αιχμηρό μαχαίρι ή να αναγνωρίσουν τα υλικά διαβάζοντας μια συνταγή. Τα ακόμα μεγαλύτερα παιδιά μπορούν να αποδειχθούν πραγματικά πολύτιμοι βοηθοί, αφού μπορούν να πλύνουν λαχανικά, να τα κόψουν αλλά και να φτιάξουν ολόκληρες συνταγές. Αμέτρητες ιδέες για εύκολες συνταγές, τις οποίες μπορούν να πραγματοποιήσουν και παιδιά, θα βρείτε στο LoveCooking.gr, στην ενότητα Μαγειρεύοντας με το παιδί.

Project No 5: Μικροί μπογιατζήδες
Αυτή την εποχή το παιδικό γραφείο μπαίνει στην άκρη και το παιδικό δωμάτιο μπορεί να ανακαινιστεί όπως ονειρεύεται το μικρό σας. Για μία πλήρη ανακαίνιση είναι αμέτρητα αυτά που μπορείτε να κάνετε παρέα. Ξεκινήστε από το βάψιμο του δωματίου που είναι και το πιο απλό. Ζητήστε από το χρωματοπωλείο της περιοχής σας ασφαλή για το παιδί χρώματα για βάψιμο τοίχων και ζητήστε τη γνώμη του παιδιού για το χρώμα που θέλει να έχει στο δωμάτιό του. Μαζί με τα χρώματα, προμηθευτείτε πινέλα και ρολό βαψίματος σε παιδικό μέγεθος. Όταν θα έχετε τελειώσει με το βάψιμο των τοίχων, αποφασίστε να ζωγραφίσετε σε αυτούς σχέδια που θα αρέσουν στο παιδί σας. Για παράδειγμα:

Δείτε video για το πώς να σχεδιάσετε κύματα στους τοίχους του παιδικού δωματίου


Δείτε video για το πώς θα σχεδιάσετε λουλούδια στους τοίχους του παιδικού δωματίου


Δείτε video για το πώς θα σχεδιάσετε άλλες χαρούμενες ζωγραφιές στους τοίχους του παιδικού δωματίου


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v