Εργαζόμενες μαμάδες και παχύσαρκα παιδιά: Η ανησυχία επιβεβαιώνεται

Τα παιδιά των εργαζόμενων μαμάδων υιοθετούν σε μεγάλο ποσοστό ανθυγιεινές συνήθειες που μπορούν να τα κάνουν παχύσαρκα, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Παιδικής Υγείας του Λονδίνου που δημοσιεύθηκε σήμερα, τονίζοντας την ανάγκη για υποστήριξη και ενημέρωση των εργαζόμενων γονιών σχετικά με την υγεία του παιδιού τους.
Εργαζόμενες μαμάδες και παχύσαρκα παιδιά: Η ανησυχία επιβεβαιώνεται
Σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών που ανακοινώθηκαν σήμερα στη Μεγάλη Βρετανία, τα παιδιά των οποίων οι μαμάδες δε δουλεύουν είναι κατά πολύ υγιέστερα από τα παιδιά των εργαζόμενων.

Οι εργαζόμενες μητέρες είναι πιθανότερο να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο με το αυτοκίνητο, και τα πιτσιρίκια έχουν περισσότερες πιθανότητες να βλέπουν τηλεόραση, να καταναλώνουν αναψυκτικά και να μην προσλαμβάνουν επαρκείς μερίδες φρούτων και λαχανικών, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η οποία έγινε σε 12.000 βρετανούς μαθητές και δημοσιεύθηκε στο Journal of Epidemiology and Community Health.

Οι μητέρες που απασχολούνταν πλήρως είχαν τα λιγότερο υγιή παιδιά, ακολουθούμενες από εκείνες που εργάζονταν part time. Συνολικά, ένα 30% (4.030) των μαμάδων δεν είχε ξαναδουλέψει από τη γέννηση του παιδιού τους. Οι υπόλοιπες 8.546, όμως, εργάζονταν κατά μέσο όρο 21 ώρες την εβδομάδα.

Οι μητέρες ερωτήθηκαν σχετικά με τις ώρες που δούλευαν, τη διατροφή, την άσκηση και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας των παιδιών τους, όταν αυτά ήταν πέντε ετών. Οι ερωτήσεις περιλάμβαναν τον αριθμό γλυκών, σνακ, αναψυκτικών, φρούτων και λαχανικών που κατανάλωνε το παιδί, αν συμμετείχε ή όχι σε αθλητικά προγράμματα ή προγράμματα γυμναστικής και πώς πήγαινε στο σχολείο.

Η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλά παιδιά υιοθετούσαν συνήθειες που θα μπορούσαν να τα οδηγήσουν στην παχυσαρκία: 37% εξ αυτών έτρωγαν αλμυρά σνακ και γλυκά ανάμεσα στα γεύματα και 41% αυτών έπιναν κατά κύριο λόγο ζαχαρούχα αναψυκτικά, ενώ συνολικά 61% έβλεπε τηλεόραση ή χρησιμοποιούσε τον υπολογιστή για τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα.

Όταν οι ερευνητές απέκλεισαν παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα αποτελέσματα, όπως το κοινωνικό – οικονομικό υπόβαθρο, κατέληξαν στην άμεση σύνδεση της εργασίας της μητέρας και της υγείας του παιδιού της.

Οι ερευνητές, από το Ινστιτούτο Παιδικής Υγείας του Λονδίνου, δήλωσαν: «Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες εργάζονταν πλήρως ή μερικώς, είχαν περισσότερες πιθανότητες να πίνουν κατά κύριο λόγο ζαχαρούχα αναψυκτικά ανάμεσα στα γεύματα (σε σχέση με άλλα ροφήματα), να κάνουν χρήση της τηλεόρασης και του υπολογιστή τουλάχιστον δύο ώρες την ημέρα ή να πηγαίνουν με το αυτοκίνητο στο σχολείο (αντί με τα πόδια ή με το ποδήλατο) σε σχέση με τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είχαν εργαστεί ποτέ.

Επίσης, τα παιδιά των εργαζόμενων μητέρων εμφάνισαν λιγότερες πιθανότητες να καταναλώνουν κατά κύριο λόγο φρούτα και λαχανικά αντί για άλλα σνακ ανάμεσα στα γεύματα ή να τρώνε τρεις ή περισσότερες μερίδες φρούτων καθημερινά».

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τις επιπτώσεις του ευέλικτου ωραρίου, αλλά δε βρήκαν κάποια ιδιαίτερη διαφορά στην υγεία των παιδιών.

Στα συμπεράσματα της έρευνας, τονίζουν την ανάγκη μεγαλύτερης κρατικής υποστήριξης στις οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς και καταλήγουν: «αυτή στιγμή, περίπου 60% των γυναικών με παιδί πέντε ετών ή μικρότερο στη Μεγάλη Βρετανία και τις ΗΠΑ είναι εργαζόμενες. Αυτό μπορεί να περιορίζει τις δυνατότητες των γονιών να παρέχουν στα παιδιά τους υγιεινή διατροφή και ευκαιρίες φυσικής δραστηριότητας. Πολιτικές και προγράμματα είναι αναγκαία για να υποστηρίξουν τους γονείς και να δημιουργήσουν υγιεινά περιβάλλοντα».
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v