Μικρά ψέματα μεταξύ... μαμάδων: Ποιος είναι ο καλύτερος γονιός;

Όσα λένε οι... μαμάδες μεταξύ τους, είναι ψέματα, σύμφωνα με νέα έρευνα. Πολλές μητέρες αποκρύπτουν την γονική τακτική τους για να φανούν καλύτεροι γονείς, κάνοντας η μία την άλλη να νιώθει ανεπαρκής. Δείτε τα "αθώα ψεματάκια" τους.
Μικρά ψέματα μεταξύ... μαμάδων: Ποιος είναι ο καλύτερος γονιός;
Τι συζητούν άραγε μεταξύ τους οι δεκάδες μητέρες που συγκεντρώνονται έξω από τα σχολεία, περιμένοντας τα παιδιά τους να σχολάσουν; Λένε ψέματα η μία στην άλλη, σύμφωνα με πρόσφατη βρετανική έρευνα.

Το αφιερωμένο στην γονική ιδιότητα βρετανικό site «Netmums», που διεξήγαγε την έρευνα, ρωτώντας πάνω από 5.000 ανθρώπους, έφτασε στο συμπέρασμα πως οι γονείς, ιδιαίτερα οι μητέρες, επιδίδονται σε «αθώα ψεματάκια» μεταξύ τους, κάνοντας η μία την άλλη να νιώθει ανεπαρκής ως γονιός.

Τέτοια ψέματα μπορούν να αφορούν από το πόσες ώρες επιτρέπουν στα παιδιά τους να παρακολουθούν τηλεόραση μέχρι το πόσο χρόνο αφιερώνουν στον άνδρα τους. «Οι μητέρες πρέπει να είναι πιο ειλικρινείς μεταξύ τους», λέει η εκπρόσωπος του Netmums, Siobhan Freegard, επισημαίνοντας την ανάγκη για καταπολέμηση των ενοχικών προσεγγίσεων, που κάνουν τις μαμάδες να νιώθουν ανίκανες να επιτύχουν μια εξιδανικευμένη εικόνα της μητρότητας.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων γονέων παραδέχθηκε πως έχει πει ψέματα σε άλλους γονείς σχετικά με την αντιμετώπιση των παιδιών τους και σχεδόν οι μισοί κάλυψαν τις οικονομικές ανησυχίες τους. Επίσης, το 25% των μαμάδων παραδέχθηκαν πως «μειώνουν» στις συζητήσεις τους τις ώρες τηλεθέασης των παιδιών και το 20% «αυξάνουν» τις ώρες που παίζουν με τα παιδιά τους, χωρίς αυτό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Η κ. Freegard αναφέρει την περίπτωση μιας μητέρας, που απάντησε ότι ενώ συνήθιζε να κοιμάται το μεσημέρι, επειδή ήταν εξουθενωμένη, στις φίλες της υποστήριζε πως δεν μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο, γιατί τα χέρια της ήταν γεμάτα αλεύρι, καθώς έφτιαχνε μπισκότα.

Αυτό που υπογραμμίζει η συγκεκριμένη έρευνα είναι πως ο φόβος των μαμάδων να μην είναι τέλειες στον ρόλο τους δεν πηγάζει από τις εξιδανικευμένες εικόνες των celebrities στα lifestyle περιοδικά. Αντίθετα, το αίσθημα της ανεπάρκειας προκαλείται από την πίεση που ασκεί η μία μητέρα στην άλλη, κατά τις καθημερινές τους επαφές, όπως για παράδειγμα στην πόρτα του σχολείου ή στην αίθουσα αναμονής του παιδίατρου. Σύμφωνα με την έρευνα, 9 στις 10 μητέρες συγκρίνουν τον εαυτό τους με τις άλλες μαμάδες.

"Είναι απλά δύσκολο να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να παραδεχτείς ότι συμπεριφέρεσαι διαφορετικά στο παιδί σου απ’ ό,τι οι φίλες σου στα δικά τους", ανέφερε μια νεαρή μητέρα, η Becky. Η Λίντα Παπαδοπούλου, ελληνικής καταγωγής ψυχολόγος συμπληρώνει πως είναι αρκετά συνηθισμένο για τους γονείς να αισθάνονται ότι κρίνονται σε πολλές καταστάσεις και συμβουλεύει να αποφεύγονται οι συγκρίσεις.

«Δεν ανταγωνίζεστε κανέναν άλλο, παρά τον εαυτό σας. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι το καλύτερο για εσάς και τα παιδιά σας», λέει η ψυχολόγος, και η κ. Freegard συμπληρώνει: «Οι ατέλειές μας είναι που μας κάνουν ανθρώπους».

Πηγή: bbc.co.uk
Επιμέλεια: Γιώργος Κόκουβας
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v