Νιλς Χόλγκερσον: Η καλύτερη παιδική παράσταση στο θέατρο Αθηνών

Ο Νιλς Χόλγκερσον ταξιδεύει μέσα από την σκηνοθετική ματιά του Δημήτρη Αδάμη και στροβιλίζει μνήμες, λυρισμό και ευρηματικό «παιχνίδι» στο θέατρο «Αθηνών», το οποίο υποδέχεται με την πιο παραμυθένια ατμόσφαιρα τους μικρούς του φίλους, στην καλύτερη ως τώρα παιδική παράσταση της σεζόν.
Νιλς Χόλγκερσον: Η καλύτερη παιδική παράσταση στο θέατρο Αθηνών
της Μάνιας Ζούση

Ένας αγαπημένος παιδικός ήρωας, ο σκανταλιάρης Νιλς Χόλγκερσον και οι περιπέτειές του, ζωντανεύουν με μαγικό και ευφάνταστο τρόπο στο θέατρο «Αθηνών». Σε μια εποχή που τα παραμύθια των γιαγιάδων έχουν αντικατασταθεί από τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, ο συγγραφέας και σκηνοθέτης Δημήτρης Αδάμης επιμένει να διηγείται ιστορίες και ξέρει τον τρόπο να δημιουργεί παιδικές παραστάσεις με φαντασία και μαγική ατμόσφαιρα.

«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» είναι οι περιπέτειες του ατίθασου και άτακτου Νιλς που μεταμορφώνεται σε νάνο από ένα ξωτικό και μαζί με τον χήνο του Μάρτιν ταξιδεύουν παρέα με ένα σμήνος αγριόχηνων διασχίζοντας βουνά και θάλασσες, πεδιάδες και λίμνες, δάση και ποτάμια, λιμάνια, χωριά και πολιτείες.

Σε αυτό το ταξίδι, ο Νιλς γνωρίζει τα μυστικά της φύσης, τη ζωή των πουλιών και των ζώων, που μαθαίνει να αγαπά και να σέβεται. Παρέα με τη σοφή αγριόχηνα Άκα , την αλεπού, τον αργυροπελεκάνο, την Πουπουλένια, τον Γοργοφτέρουγο, την μεγάλη πεταλούδα, και πολλούς άλλους, ζει περιπέτειες και αποκτά εμπειρίες. Γνωρίζει την δύναμη της ομαδικότητας και την έννοια της αλληλοβοήθειας και γίνεται καλύτερος.

Ο Αδάμης στήνει μια παραμυθένια παράσταση με γρήγορους ρυθμούς δίνοντας, όπως πάντα, σημασία στις λεπτομέρειες που κάνουν και τη διαφορά.

Η γραφή προσεγμένη και η γλώσσα ζωντανή, αποτελούν τον γερό καμβά για μια σύγχρονη ανάγνωση και ευφάνταστη σκηνοθεσία που πατάει ωστόσο στη γνώση και τον σεβασμό του κλασσικού: όταν απευθυνόμενος στις αγριόχηνες ο Νιλς λέει «Θέλω να ταξιδέψω μαζί σας στα ψηλά βουνά», ο Αδάμης είναι σαφές πως θέλει να αποδώσει μέσα από την δική του μνήμη και εμπειρία μιας ολόκληρης γενιάς , τιμή στα εκπαιδευτικά χρόνια ενός παρελθόντος όπου τα παιδιά μάθαιναν γράμματα μέσα από τα θρυλικά αναγνωστικά του δημοτικού που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Ελληνόπουλων. «Τα ψηλά βουνά » του Ζαχαρία Παπαντωνίου ήταν ένα από αυτά.

Εύρημα της παράστασης η μικρή χειροποίητη κούκλα Νιλς , που χειρίζεται ο ηθοποιός Νίκος Σταματόπουλος, ο οποίος ερμηνεύει τον ρόλο και παραπέμπει στον άλλον εαυτό του ατίθασου μικρού ήρωα.

Η παράσταση διαθέτει έξυπνο χιούμορ και σάτιρα, σαφή χαρακτηριστικά του δημιουργού της, που δεν διστάζει να αναφερθεί σε προσωπικές του μυθολογίες, εμμονές και αγάπες για ανθρώπους που έγραψαν τη δική τους ιστορία στην καλλιτεχνική ζωή του τόπου. Εύστοχη υπόμνηση η παρουσία του αργυροπελεκάνου Έρμεριχ ως δεινού κονφερασιέ που παραπέμπει στους θρυλικούς Γιώργο Οικονομίδη και Άλκη Στέα.

Ονειρικές εικόνες διαδέχονται η μια την άλλη : από το σμήνος των αγριόχηνων με τα καπέλα των ιπτάμενων πιλότων και τα πλουμιστά φτερά, έως την κορυφαία «βυθισμένη πολιτεία» και το επιβλητικό χάλκινο άγαλμα του βασιλιά που ζωντανεύει.

Ευφάνταστα, πολύχρωμα κοστούμια του Αλέξανδρου Κομπόγιωργα με χειροποίητες κατασκευές των Αφροδίτης Πουρνάρη και Δήμητρας Καίσαρη, αλλά και σκηνικά της Χριστίνας Κωστέα, αποτελούν από μόνα τους μια σκηνοθεσία. Οι αέρινες χορογραφίες της Άρτεμις Ιγνατίου προσδίδουν γοητευτική κίνηση θυμίζοντας τους εμβληματικούς «Όρνιθες» της Ζουζούς Νικολούδη στην ιστορική παράσταση του Κουν. Η μουσική είναι βασισμένη σε φολκλορικά λυρικά τραγούδια και Σκανδιναβούς συνθέτες, όπως ο Grieg, ο Sibelious και o Gade. Την ενορχήστρωση υπογράφει ο Γιώργος Κωνσταντινίδης.

Ταλαντούχοι και διδαγμένοι σωστά, οι ηθοποιοί Νίκη Αναστασίου, Αντώνης Γκρίτσης, Γόνη Λούκα, Μαρία Μαμούρη, Δημήτρης Πάσσος, Νίκος Σταματόπουλος και Μαριλίζα Χρονέα, περνούν επιδέξια από τον έναν ρόλο στον άλλο, εναλλάσσοντας ταχύτατα κοστούμια και χαρακτήρες.

«Το θαυμαστό ταξίδι του Νιλς Χόλγκερσον» εμπεριέχει στη σωστή αναλογία ποίηση και λυρισμό, συγκίνηση και χιούμορ, σάτιρα και εξυπνάδα που όλα μαζί συνθέτουν έναν γλυκό στροβιλισμό, όπως οι «Μαγικές Σβούρες» ξέρουν να δημιουργούν.

Η ταυτότητα της παράστασης
Απόδοση-Σκηνοθεσία : Δημήτρης Αδάμης
Σκηνικά: Χριστίνα Κωστέα
Κοστούμια: Αλέξανδρος Κομπόγιωργας
Κίνηση - Χορογραφία : Άρτεμις Ιγνατίου
Ενορχήστρωση-Διασκευή: Γιώργος Κωνσταντινίδης
Μουσική διδασκαλία : Μαργαρίτα Παπαδημητρίου
Φωτισμοί: Γιώργος Ανεστόπουλος
Παραγωγή: Μαγικές Σβούρες υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Δόμνας Ζαφειροπούλου.

H παράσταση ανεβαίνει με την υποστήριξη της Σουηδικής Πρεσβείας.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Νίκη Αναστασίου, Αντώνης Γκρίτσης, Γόνη Λούκα, Μαρία Μαμούρη, Δημήτρης Πάσσος, Νίκος Σταματόπουλος, Μαριλίζα Χρονέα.

Παραστάσεις για το κοινό: Κυριακή 11:15 και 15:00
Γενική Είσοδος : 15 ευρώ
Καθημερινά οργανωμένες παραστάσεις για σχολεία
Η παράσταση απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 3 – 12 ετών.
*Οι παραστάσεις συνεχίζονται και θα ανέβουν για τρεις ακόμη Κυριακές, 8, 15 και 22 Μαϊου.

ΘΕΑΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ
, ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ 10
Πληροφορίες : 210 9853609 και στο ταμείο του θεάτρου: 210 3312343
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v