Camping ή camp; Προτάσεις για ξένοιαστες παιδικές διακοπές

Μπάνια και παιχνίδι στην φύση ή δημιουργικές δραστηριότητες και γνώση στο «ασφαλές» περιβάλλον ενός ιδιωτικού σχολείου; Όπως κι αν φαντάζεστε τον ελεύθερο χρόνο του παιδιού σας για φέτος το καλοκαίρι, οι κατασκηνώσεις και τα camps έχουν τις λύσεις.
Camping ή camp; Προτάσεις για ξένοιαστες παιδικές διακοπές
της Έλενας Μπούλια

Όσο ειδυλλιακοί κι αν φαίνονται στο κάθε παιδί, τρεις καλοκαιρινοί μήνες χωρίς σχολείο μοιάζουν για τους περισσότερους γονείς εφιαλτικοί. Πώς θα περάσει τον άπειρο αυτόν ελεύθερο χρόνο, όταν και οι δύο εργάζονται, ενώ η καλοκαιρινή άδειά τους δεν ξεπερνά τις τρεις, τέσσερις το πολύ, εβδομάδες; Συγγενείς και φίλοι δεν είναι πάντα διαθέσιμοι να κρατήσουν ένα παιδί για μεγάλο διάστημα και η τηλεόραση είναι μάλλον κακή συντροφιά. Λύση στην κατεύθυνση της δημιουργικής παιδικής απασχόλησης τους καλοκαιρινούς μήνες δίνουν κάθε χρόνο οι κατασκηνώσεις και τα camps ιδιωτικών σχολείων.

Στην πρώτη περίπτωση, της κατασκήνωσης, οι επιλογές είναι αμέτρητες και βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, στην θάλασσα ή το βουνό, προσφέροντας μία γκάμα δραστηριοτήτων που φαντάζουν άκρως απολαυστικές για τα περισσότερα παιδιά. Στη δεύτερη, πρόκειται για θερινά προγράμματα μεγάλων ιδιωτικών σχολείων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, τα οποία, με απώτερο σκοπό να προσελκύσουν νέους μαθητές, είναι διαθέσιμα τόσο για τα παιδιά που φοιτούν εκεί όσο και για οποιονδήποτε άλλον μαθητή. Πλεονέκτημα των συγκεκριμένων προγραμμάτων είναι ότι, πέρα από αθλητικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες, περιλαμβάνονται συνήθως και εντατικά μαθήματα κάποιας ξένης γλώσσας ή υπολογιστών. Σε κάποιες περιπτώσεις, μάλιστα, δεν προσφέρεται διανυκτέρευση για το παιδί, οπότε αφού θα έχει γεμίσει ευχάριστα η μέρα του, το βράδυ θα βρίσκεται πάλι σπίτι –μαζί σας.

Ρόλο στην επιλογή των θερινών αυτών δραστηριοτήτων για το κάθε παιδί θα παίξει το κόστος, καθώς τα camps των ιδιωτικών σχολείων είναι σχετικά «τσουχτερά», σε αντίθεση με τις περισσότερες κατασκηνώσεις, οι οποίες -αν δεν είναι αναλογικά οικονομικότερες- είναι δωρεάν για τους περισσότερους ασφαλισμένους γονείς σε ταμεία. Για να διευκολύνουμε την απόφασή σας, παρουσιάζουμε ορισμένες επιλογές από την κάθε περίπτωση, με χρήσιμες πληροφορίες και τιμές. Στα Σχετικά Άρθρα θα δείτε συμβουλές σχετικά με την πρώτη φορά του παιδιού σε κατασκήνωση.

Camping

Olympia Camp: Αθλητισμός και πολιτισμός στην Αρχαία Ολυμπία
(Φρίξα Ολυμπίας, τηλ. κρατήσεων: 210 3317727)

Το Olympia Camp, στην Αρχαία Ολυμπία της Πελοποννήσου, αποτελεί μία πρωτοποριακή κατασκήνωση με υποδειγματικές κτιριακές εγκαταστάσεις που υπόσχονται αναζωογόνηση, δημιουργία, ξεκούραση και επιμόρφωση. Για φέτος το καλοκαίρι το Olympia Camp έχει δημιουργήσει πέντε επί μέρους αθλητικά προγράμματα γύρω από τα οποία σχεδιάζεται η ημέρα των παιδιών εκεί: Το Basketball Camp, το Volleyball Camp, το Judo Camp, το ΤaeKwonDo Camp και το Camp Ποδοσφαίρου. Έτσι, κατά την διάρκεια της ημέρας, πέρα από τις λοιπές κοινές δραστηριότητες όλων των παιδιών, όπως ζωγραφική, μουσική, χορός, θέατρο, μπάνιο στην πισίνα ή την θάλασσα κ.α., κάποιες συγκεκριμένες ώρες το κάθε παιδί έχει την δυνατότητα να εξασκηθεί στο άθλημα που το ενδιαφέρει.

Οι φετινές κατασκηνωτικές περίοδοι έχουν ως εξής:
Α’ περίοδος: 19 Ιουνίου με 11 Ιουλίου 2010
Β’ περίοδος: 11 Ιουλίου με 2 Αυγούστου 2010
Γ’ περίοδος: 2 Αυγούστου με 24 Αυγούστου 2010

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι η κατασκήνωση Olympia Camp συνεργάζεται με όλα τα ταμεία και γονείς που είναι ασφαλισμένοι σε αυτά (δείτε τα εδώ) μπορούν να στείλουν τα παιδιά τους εντελώς δωρεάν. Αρκεί να κάνουν εγκαίρως την εγγραφή, καθώς ο αριθμός θέσεων είναι περιορισμένος και υπάρχει, φυσικά, σειρά προτεραιότητας. Για τους γονείς, ωστόσο, που δεν είναι ασφαλισμένοι σε κάποιο ταμείο, το κόστος εγγραφής στην κατασκήνωση είναι 600 ευρώ + Φ.Π.Α.

Γλάροι: Παιχνίδι και ξεκούραση στις ομορφιές της Χαλκιδικής
(Πευκοχώρι Χαλκιδικής, τηλ. 2310 423377)

Στο Πευκοχώρι Χαλκιδικής, σε ένα καταπράσινο τοπίο δίπλα στην θάλασσα, βρίσκεται η εντυπωσιακή κατασκήνωση «Γλάροι». Εντυπωσιακή γιατί δεν συναντά κανείς συχνά τόσο προσεγμένες εγκαταστάσεις κατασκηνώσεων με παραδοσιακή αρχιτεκτονική στους κοιτώνες, αλλά και γήπεδα και χώρους ψυχαγωγίας υψηλών προδιαγραφών. Το πρόγραμμα του camping είναι κατάλληλα προσαρμοσμένο για τρία διαφορετικά γκρουπ παιδιών, ανάλογα με την ηλικία τους (6 με 9 ετών, 9 με 12 ετών και 12 με 15 ετών), ώστε να καλύπτει καλύτερα τα ενδιαφέροντά τους. Επιπλέον, χωρίζεται σε ελεύθερο και κατευθυνόμενο, ανάλογα με την δραστηριότητα που θέλει να ασχοληθεί το παιδί. Έτσι, ένα ενδεικτικό ημερήσιο πρόγραμμα μπορεί να περιλαμβάνει, πέρα από τα γεύματα, τις ώρες ανάπαυσης και την τακτοποίηση των δωματίων, μπάνιο στην θάλασσα ή την πισίνα, καλλιτεχνικά και χορό, στίβο περιπέτειας (με αναρρίχηση, τοξοβολία, mountain bike κ.α.), λοιπές αθλητικές δραστηριότητες, αλλά και βραδινή ψυχαγωγία με τραγούδια ή προβολές ταινιών.

Η κατασκήνωση συνεργάζεται με τα περισσότερα ταμεία, ώστε γονείς που ανήκουν σε αυτά να μπορούν να στείλουν το παιδί τους εκεί εντελώς δωρεάν, καθώς και με κάποιες ιδιωτικές εταιρίες και συνεταιρισμούς. Σε περίπτωση που επιθυμείτε να στείλετε το παιδί σας στους Γλάρους αλλά δεν ανήκετε σε κάποιο από τα ταμεία, το κόστος συμμετοχής είναι 550 ευρώ + Φ.Π.Α. (της τάξης του 10%) για την Α’ και Β’ περίοδο και 450 ευρώ + Φ.Π.Α. για την Γ’ περίοδο. Οι περίοδοι έχουν ως εξής: 17 Ιουνίου με 9 Ιουλίου, 9 Ιουλίου με 31 Ιουλίου και 31 Ιουλίου με 22 Αυγούστου.

Αχαϊκό Χωριό: Μία διαφορετική κατασκήνωση στο Αίγιο
(Άγιος Παντελεήμονας, Αίγιο, τηλ. 2691098140)

Το Αχαϊκό Χωριό διαφέρει από τις συνηθισμένες κατασκηνώσεις καθώς, εμπνευσμένο από μία οικογένεια παιδαγωγών που δημιούργησαν τις εγκαταστάσεις μέσα στην φύση, σκοπό έχει να φέρει τα παιδιά σε άμεση επαφή με τις ομορφιές του ορεινού περιβάλλοντος, τα ζώα αλλά και τις δραστηριότητες που μπορούν να πραγματοποιηθούν εκεί. Πρόκειται, ουσιαστικά, για ένα αγρόκτημα, χτισμένο σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, με φιλανδικού στιλ κατοικίες και προσεγμένες εγκαταστάσεις. Για τα παιδιά που αγαπούν το βουνό και προτίθενται να θυσιάσουν για μερικές ημέρες τις χαρές της θάλασσας προκειμένου να επιδοθούν στην ορειβασία, στην ιππασία, το ραπέλ και τις εξερευνήσεις στην κορυφή του Κλώκου, το Αχαΐκό Χωριό δείχνει να αποτελεί την ιδανική κατασκήνωση.

Οι περίοδοι λειτουργίας της κατασκήνωσης για το φετινό καλοκαίρι είναι οι εξής τρεις: 19 Ιουνίου με 10 Ιουλίου, 12 Ιουλίου με 2 Αυγούστου και 4 με 25 Αυγούστου. Το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 740 ευρώ για την Α’ και Β’ περίοδο και στα 650 ευρώ για την Γ’ περίοδο.

Το Ξένοιαστο Μελίσσι: Μπάνια και παιχνίδι κοντά στην Αθήνα
(Πάνορμος Σουνίου, τηλ. 22920 60451)

Στην περιοχή Πάνορμος Σουνίου, μέσα σ’ έναν πανέμορφο ορμίσκο, που τον αγκαλιάζει η θάλασσα, το Ξένοιαστο Μελίσσι δημιουργήθηκε από έμπειρους στις κατασκηνώσεις δασκάλους, για να προσφέρει στα παιδιά ευχάριστες και δημιουργικές διακοπές, λίγα μόνο χιλιόμετρα από την Αθήνα. Οι σύγχρονες εγκαταστάσεις της κατασκήνωσης περιλαμβάνουν άνετους και περιποιημένους κοιτώνες, αλλά και οργανωμένους χώρους άθλησης, όπως γήπεδα ποδοσφαίρου, τένις, βόλεϊ και μπάσκετ, καθώς και παιδική χαρά, δανειστική βιβλιοθήκη, αίθουσα computer κ.α.

Στο ημερήσιο πρόγραμμα της κατασκήνωσης περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το μπάνιο στην θάλασσα, όσες και όποιες αθλητικές δραστηριότητες επιθυμεί το παιδί, αλλά και η βραδινή ψυχαγωγία με θέατρο και τραγούδια. Οι φετινές κατασκηνωτικές περίοδοι έχουν ως εξής: 16 Ιουνίου με 8 Ιουλίου, 9 με 31 Ιουλίου και 1η με 23 Αυγούστου. Η συμμετοχή για τους ασφαλισμένους σε ταμεία -που θα δείτε εδώ - είναι δωρεάν, ενώ για τους μη ασφαλισμένους είναι 825 ευρώ, συμπεριλαμβανομένου του Φ.Π.Α.

Κατασκηνώσεις Ασημακοπούλου: Με πείρα και φροντίδα για το παιδί
(Καπανδρίτι Αττικής, τηλ. 210-8610110)

Η κατασκήνωση ιδρύθηκε το 1952 από την κα. Ευγενία Ασημακοπούλου και αποτελείται από δύο διαφορετικές εγκαταστάσεις: Ο "Παράδεισος του Παιδιού" προσφέρει δραστηριότητες, αθλήματα και παιχνίδια, οργανωμένα έτσι ώστε να συμμετέχουν όλα τα παιδιά κατά ηλικία και σύμφωνα με τις προτιμήσεις τους. Έτσι διοργανώνονται πρωταθλήματα, ενώ τα παιδιά μαθαίνουν ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϊ, τέννις, πινγκ-πονγκ, σκάκι, τοξοβολία, ιππασία, κολύμβηση στις πισίνες ή στη θάλασσα. Ακριβώς δίπλα, η νεώτερη "Φωλιά του Παιδιού" έχει κατασκευασθεί σε ένα όμορφο κτήμα, επίπεδο και ασφαλές, και φιλοξενεί παιδιά μικρής κατά κανόνα ηλικίας (6-12 ετών).

Οι κατασκηνωτικές περίοδοι φέτος είναι: 16 Ιουνίου με 8 Ιουλίου, 9 με 31 Ιουλίου και 1η με 23 Αυγούστου για τον «Παράδεισο του Παιδιού» και 16 Ιουνίου με 8 Ιουλίου και 9 με 31 Ιουλίου για την "Φωλιά του Παιδιού". Η κατασκήνωση συνεργάζεται με όλα τα ταμεία και τους οργανισμούς που καλύπτουν κατασκηνωτικό πρόγραμμα, ώστε οι γονείς που είναι ασφαλισμένοι σε αυτά να μπορούν να στείλουν το παιδί εκεί δωρεάν. Για τους μη ασφαλισμένους γονείς, το κόστος συμμετοχής είναι 750 ευρώ, με προκαταβολή 350 ευρώ κατά την εγγραφή, ενώ αν υπάρχει δυνατότητα άμεσης εξόφλησης το κόστος μειώνεται στα 690 ευρώ.

Camps Ιδιωτικών Σχολείων

Ελληνογερμανική Αγωγή – Αθλοπαιδεία
(Παλλήνη Αττικής, τηλ. 210 8176700)

Στο σχολικό συγκρότημα της Παλλήνης, σε μία κατάφυτη έκταση 30.000 τ.μ., με γήπεδα ποδοσφαίρου, μπάσκετ, βόλεϊ, τένις, πινγκ-πονγκ, αίθουσα ΤaeΚwonDo, κλειστό κολυμβητήριο κ.α., οι μαθητές έχουν την δυνατότητα να διασκεδάσουν αλλά και να διδαχθούν, να γυμναστούν αλλά και να δημιουργήσουν, χάρη στο πρόγραμμα Αθλοπαιδεία που έχει δημιουργήσει το ιδιωτικό σχολείο και το οποίο συνδυάζει άθληση και ταχύρυθμη εξάσκηση στις δύο ξένες γλώσσες που διδάσκονται στο σχολείο: γερμανικά και αγγλικά.

Ο ελεύθερος χρόνος των παιδιών κατά την καλοκαιρινή περίοδο αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο, με την καθοδήγηση έμπειρων καθηγητών και γυμναστών. Η αθλοπαιδεία, μάλιστα, δίνει την δυνατότητα στο κάθε παιδί να επιλέξει το Camp που προτιμά, ανάμεσα στα εξής αθλητικά: Basketball Camp, Football Camp, All Sport Camp και Mini All Sport Camp, με περιόδους λειτουργίας: 16 με 19 Ιουνίου, 21 με 26 Ιουνίου, 28 Ιουνίου με 3 Ιουλίου και 5 Ιουλίου με 10 Ιουλίου, ώρες: 9 με 5 τις καθημερινές και 9 με 12 το Σάββατο και κόστος συμμετοχής 185 ευρώ (για την πρώτη -μικρή- περίοδο) και 280 ευρώ για τις υπόλοιπες περιόδους.

Ως προς τα γλωσσικά camps, αυτά χωρίζονται σε Γερμανικών και Αγγλικών και πραγματοποιούνται σε περιόδους που διαφοροποιούνται ανάλογα με το επίπεδο του παιδιού στην κάθε γλώσσα. Το κόστος είναι 650 ευρώ ανά περίοδο. Η κάθε περίοδος διαρκεί περίπου είκοσι ημέρες, με ωράριο 9 το πρωί με 2 το μεσημέρι. Τέλος, ένα πλήρες camp για να επιλέξει κανείς είναι το Language & All Sport Camp, κατά το οποίο τα παιδιά γεμίζουν την ημέρα τους, από τις 9 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα, με μαθήματα στην γλώσσα της προτίμησής τους αλλά και αθλητικές δραστηριότητες. Το κόστος σε αυτήν την περίπτωση κυμαίνεται από 750 έως 805 ευρώ ανάλογα με την περίοδο που θα επιλέξει κανείς.

Σημαντικό να αναφέρουμε είναι ότι στο πρόγραμμα Αθλοπαιδεία της Ελληνογερμανικής Αγωγής δεν προσφέρεται διανυκτέρευση στις εγκαταστάσεις του σχολείου, ενώ στο κόστος του κάθε camp περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα μεταφορικά και πλήρες γεύμα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Εκπαιδευτήρια Γείτονα – Καλοκαίρι 2010
(Βάρη Αττικής, τηλ. 210 9656200)

Για το φετινό Καλοκαίρι τα εκπαιδευτήρια Γείτονα έχουν ετοιμάσει πέντε προγράμματα, τα οποία βασίστηκαν σε προτάσεις γονιών των μαθητών για την θερινή περίοδο. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως εξής:
1. Ζούμε σε σκηνές – Γνωρίζουμε τη φύση
(για μαθητές Α’, Β’, Γ’, Δ’, Ε’ και ΣΤ’ Δημοτικού)
Σκοπός του προγράμματος είναι να εξοικειωθούν τα παιδιά με την σκηνή, να συγκατοικήσουν σε αυτήν, να αναπτύξουν ομαδικό πνεύμα άμιλλας, να μάθουν προσανατολισμό και κατασκευές, να ασχοληθούν με δραστηριότητες όπως ποδηλασία, τοξοβολία, αναρρίχηση κ.λ.π. αλλά και να εμβαθύνουν στους αστερισμούς. Και όλα αυτά με διανυκτέρευση στον περίβολο του Σχολείου, ο οποίος έχει πολλά φυσικά στοιχεία. Ημερομηνίες: 14 με 16 Μαΐου, 28 με 30 Μαΐου και 4 με 6 Ιουνίου. Κόστος: 180 ευρώ (στην τιμή συμπεριλαμβάνονται όλες οι δραστηριότητες και το φαγητό).

2. Ανοικτό – Δημιουργικό Πρόγραμμα
(για μαθητές Νηπιαγωγείου και Δημοτικού)
Σκοπός του προγράμματος είναι να αναπτύξουν τα παιδιά δραστηριότητες που θα τους δώσουν την ευκαιρία να ψυχαγωγηθούν και να αναπτύξουν δεξιότητες (π.χ. σκάκι, εικαστικά, πληροφορική, θεατρικό παιχνίδι, αγγλικά, μαγειρική) και να αθληθούν (κολύμβηση, ποδήλατο, αεροβική, αναρρίχηση). Η δραστηριότητα είναι ολοήμερη -χωρίς διανυκτέρευση- και ισχύει για την περίοδο 16 με 18 Ιουνίου (κόστος: 150 ευρώ) και 21 με 25 Ιουνίου (κόστος: 250 ευρώ).

3. Αθλητικό Πρόγραμμα
(για μαθητές Νηπιαγωγείου, Δημοτικού και Γυμνασίου)
Εμπλουτισμένο με αθλητικές αλλά και ψυχαγωγικές-πολιτιστικές δραστηριότητες, το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει εξάσκηση, παιχνίδια, διαγωνισμούς αλλά και μουσικές βραδιές. Η διανυκτέρευση δεν είναι υποχρεωτική, αλλά για όσα παιδιά επιθυμούν να μένουν εκεί το βράδυ δεν υπάρχει οικονομική επιβάρυνση. Το πρόγραμμα θα διεξαχθεί σε δύο κύκλους, από τις 17 έως τις 23 Ιουνίου και από τις 24 έως τις 30 Ιουνίου, με κόστος 430 ευρώ.

4. Ανοικτό, δημιουργικό και ψυχαγωγικό πρόγραμμα στο Μονοδένδρι
(για μαθητές Γ’, Δ’, Ε’, ΣΤ’ Δημοτικού και Γυμνασίου)
Το εκδρομικό αυτό πρόγραμμα στοχεύει στην εξοικείωση των παιδιών με τους παραδοσιακούς οικισμούς των Ζαγοροχωρίων και την κατανόηση του τρόπου οργάνωσης της ζωής στα συστήματα αυτά. Η ομαδικότητα και οι δραστηριότητες στην φύση είναι φυσικά μέρος της εκδρομής, η οποία θα πραγματοποιηθεί από 29 Ιουνίου έως 7 Ιουλίου, με συνολικό κόστος -μεταφορικών και διαμονής περιλαμβανομένων- 880 ευρώ.

5. Εκπαιδευτικό – ψυχαγωγικό πρόγραμμα στην Αγγλία
(για μαθητές Γυμνασίου και Α’ Λυκείου)
Με σκοπό την ενίσχυση της Αγγλικής Γλώσσας και την άντληση εμπειριών, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα πραγματοποιηθεί από 2 έως 16 Ιουλίου στο University of West England, στο Bristol της δυτικής Αγγλίας. Το συνολικό κόστος είναι 2.550 ευρώ και, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει τα αεροπορικά εισιτήρια, κάθε μεταφορά στην Αγγλία, την διαμονή σε δωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, πλήρη διατροφή με τρία γεύματα ημερησίως, 20 ώρες μαθημάτων την εβδομάδα και εκδρομές σε γύρω αξιοθέατα.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα.

Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία Αθηνών: Θερινό Πρόγραμμα
(Λ. Μαραθώνος 1, Άνοιξη, τηλ. 210 6218250)

Το θερινό πρόγραμμα που διοργανώνει η Φιλεκπαιδευτική Εταιρία λαμβάνει χώρα στις εγκαταστάσεις των Τοσίτσειων-Αρσάκειων Σχολείων Εκάλης και σε αυτό φυσικά μπορούν να εγγραφούν μαθητές οποιουδήποτε σχολείου, ηλικίας 6 έως 12 ετών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει αθλητικές αλλά και εκπαιδευτικές δραστηριότητες και θα λειτουργήσει σε τέσσερις περιόδους: 16 με 18 Ιουνίου και 21 με 25 Ιουνίου, 28 Ιουνίου με 2 Ιουλίου, 5 Ιουλίου με 9 Ιουλίου και 12 Ιουλίου με 16 Ιουλίου. Ώρες διαξεωγωγής των δραστηριοτήτων: Καθημερινά 08.00 με 16.00.

Η κάθε περίοδος έχει διάρκεια πέντε ημερών και ο κάθε μαθητής μπορεί να συμμετέχει σε όσες περιόδους επιθυμεί. Η μεταφορά των μαθητών γίνεται με λεωφορεία του σχολείου και περιλαμβάνεται στο συνολικό κόστος συμμετοχής, το οποίο ανέρχεται σε 480 ευρώ για την πρώτη -μεγάλη- περίοδο και 300 ευρώ για κάθε μία από τις άλλες περιόδους. Δείτε περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα εδώ.

Αντίστοιχο πρόγραμμα έχει δημιουργηθεί και για το Αρσάκειο – Τοσίτσειο Θεσσαλονίκης. Δείτε πληροφορίες εδώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v