«Έξυπνα» δώρα για παιδιά

Δεν υπάρχουν χαζά παιδιά. Τα παιχνίδια που παίζουν, όμως; Κατά τις ηλικίες 1 έως 12 ετών, που το μυαλό του παιδιού είναι σφουγγάρι, επιλέγουμε να τους δωρίσουμε "έξυπνα" παιχνίδια που θα τα διασκεδάσουν ακονίζοντας τη σκέψη τους. Επιλέξαμε δέκα από τα καλύτερα.
«Έξυπνα» δώρα για παιδιά
Στην αναζήτηση του κατάλληλου παιδικού δώρου, πέφτουμε συχνά θύματα της διαφήμισης και του μάρκετινγκ, καταλήγοντας έτσι να πάρουμε στα παιδιά φαντεζί, αλλά καθόλου χρηστικά, εκπαιδευτικά, «έξυπνα» δώρα, που δεν θα τους προσφέρουν κάτι παραπάνω από μερικές διασκεδαστικές στιγμές.

Παιχνίδια σκέψης, γνώσεων, μυστηρίου, κατασκευής ή στρατηγικής, όμοια με αυτά που εμείς ή γονείς μας αυτοσχεδίαζαν όταν ήταν παιδιά, έχουν πλέον μπει σε κουτί, παίρνοντας π.χ. τη μορφή επιτραπέζιου, και δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους μικρούς παίκτες να διασκεδάσουν και παράλληλα να ακονίσουν το μυαλό τους ή να μάθουν δημιουργικά και διαδραστικά.

Επιλέξαμε δέκα από τα καλύτερα «έξυπνα» παιχνίδια της (ηλεκτρονικής) αγοράς, για διάφορες ηλικίες και γούστα, τα οποία μπορείτε να αποκτήσετε χωρίς να βγείτε καν από το σπίτι.

Ξύλινα παιχνίδια

* Shape Sorter από τα καταστήματα ELC (12 μηνών – 3 ετών)
Τα καταστήματα ELC είναι γνωστά για τα πολύ προσεγμένα παιχνίδια τους που βοηθούν το παιδί τόσο να αναπτύξει τις δεξιότητές του όσο και να μάθει να αλληλεπιδρά με άλλα άτομα γύρω του, μέσα από το θετικό και δημιουργικό παιχνίδι. Ένα από τα κλασικά παιχνίδια της εταιρίας, αυτά που και κάποιοι από εμάς έπαιζαν μικροί, είναι και το Shape Sorter, που αποτελείται από έναν ξύλινο κύβο με 12 σχήματα μέσα στον οποίο μπορούν να τοποθετηθούν τα σχήματα. Το παιχνίδι κοστίζει 21,50 ευρώ και είναι κατασκευασμένο έτσι ώστε να είναι φιλικό προς το περιβάλλον.

* Ξύλινο κουτί με αντίγραφα αρχαίων παιχνιδιών από το Κυκλαδικό Μουσείο
Στο on-line κατάστημα του Κυκλαδικού Μουσείου θα βρείτε μία ποικιλία από ενδιαφέροντα και επιμορφωτικά παιχνίδια, όπως αυτό το ξύλινο κουτί με τα ακριβή αντίγραφα από παιχνίδια της αρχαίας Ελλάδας. Το παιχνίδι αυτό, πέρα από πρακτικό έχει, άλλωστε και διακοσμητικό χαρακτήρα αφού είναι εξαιρετικά σπάνιο και πρωτότυπο. Η τιμή του είναι στα 177 ευρώ.

Επιτραπέζια παιχνίδια

* Επιτραπέζια από το ηλεκτρονικό κατάστημα Παπασωτηρίου (10 +)
Στην αναζήτησή μας για καλά επιτραπέζια πέσαμε πάνω στο ηλεκτρονικό κατάστημα του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου, που διαθέτει τα περισσότερα, και μάλιστα τα πιο καινούργια, παιχνίδια της Κάϊσσα. Από αυτά ξεχωρίσαμε την Πόλη του Γαλάζιου Φεγγαριού, ένα παιχνίδι στρατηγικής για το οποίο έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν. Οι παίκτες πρέπει να ξαναφτιάξουν τα ερείπια της εξαίσιας αυτής πόλης χρησιμοποιώντας τις ικανότητές τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Η τιμή του επιτραπέζιου είναι στα 29,99 ευρώ.

Εκεί βρήκαμε επίσης και τον Γύρο του Κόσμου σε 80 Ημέρες. Όπως και στο διάσημο βιβλίο του Ιουλίου Βερν, οι παίκτες εδώ είναι μέλη μιας λέσχης στο Λονδίνο, στις αρχές του 20ου αιώνα και βάζουν το εξής στοίχημα: ο παίκτης που θα μπορέσει να γυρίσει τον κόσμο σε λιγότερες από 80 μέρες είναι ο νικητής. Το επιτραπέζιο είναι για 2 έως 6 παίκτες και η τιμή του είναι στα 29,99 ευρώ.

* Επιτραπέζια από το ηλεκτρονικό κατάστημα Video Sun
Στο ηλεκτρονικό κατάστημα της αλυσίδας video club Video Sun βρήκαμε και άλλα επιτραπέζια της Κάισσα, όπως τη Μάχη των Πολιτισμών. Στο παιχνίδι αυτό κάθε παίκτης παίρνει τον έλεγχο μιας αρχαίας ελληνικής πόλης-κράτους και προσπαθεί να κτίσει κτίρια πάνω στο ταμπλό πιο γρήγορα από τους υπόλοιπους. Το παιχνίδι επιβραβεύει αυτούς που χτίζουν οργανωμένα, δίνοντάς του έξτρα γύρους και τη δυνατότητα να μεγαλώσουν το ταμπλό. Το παιχνίδι είναι για 2 έως 4 παίκτες και η τιμή του είναι στα 29,90 ευρώ.

Στο ίδιο ηλεκτρονικό κατάστημα βρήκαμε και Trivial Pursuit Disney. Το δημοφιλές παιχνίδι γνώσεων συνδυάζεται με τις πιο αγαπημένες οικογενειακές ταινίες Disney, καλύπτοντας ταινίες όπως Το Ατμόπλοιο Γουίλι, Μαίρη Πόπινς, η Χιονάτη και οι Επτά Νάνοι, οι Πειρατές της Καραϊβικής κ.α. Υπάρχουν δύσκολες και εύκολες ερωτήσεις για παίκτες κάθε ηλικίας, ενώ υπάρχει και το καπέλο του Μάγου, που αν βρεθεί στη σωστή θέση δίνει στον παίκτη μπόνους. Το παιχνίδι παίζεται με δύο έως 36 παίκτες και η τιμή του είναι στα 39,90 ευρώ.

* Επιτραπέζια από το ηλεκτρονικό κατάστημα Plus4u.gr
Δύο από τα πλέον κλασικά και αγαπημένα επιτραπέζια της Hasbro, σε νεώτερες εκδόσεις φυσικά, βρήκαμε και στο ηλεκτρονικό κατάστημα Plus4u.gr. Το πρώτο είναι το παιχνίδι μυστηρίου Cluedo. Χρησιμοποιώντας το αστυνομικό τους δαιμόνιο, τα παιδιά, ηλικίας από 8 ετών και πάνω, πρέπει να κάνουν υποθέσεις και να ανακαλύψουν τον ένοχο αλλά και πώς θα δράσουν για να τον ξεσκεπάσουν. Το παιχνίδι αυτό είναι για 3 έως 6 παίκτες και η τιμή του είναι στα 19,99 ευρώ.

Στο ίδιο κατάστημα βρήκαμε και την αγαπημένη μας Monopoly σε ειδική έκδοση για παιδιά από τεσσάρων ετών και πάνω, με τον τίτλο Η πρώτη μου Monopoly. Με το επιτραπέζιο αυτό τα παιδιά μαθαίνουν να μετρούν, ενώ δεν χρειάζεται καν να διαβάσουν τις οδηγίες. Απλώς πιέζουν τον κύριο Monopoly στο κεφάλι και ακούν τι θα τους πει να κάνουν. Θα τους το πει ακόμα και αν κάνουν λάθος. Το παιχνίδι είναι από 2 έως 4 παίκτες και η τιμή του είναι στα 19,99 ευρώ.

Πειράματα και Κατασκευές

* Έξυπνα παιχνίδια από το Caelesteshop.gr
Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα, για παιδιά από 10 ετών και πάνω, βρήκαμε και τα παιχνίδια του ηλεκτρονικού καταστήματος Caelesteshop.gr. Στην κατηγορία Πειράματα βρήκαμε το Ηλεκτρονικό Εργαστήριο 130 σε 1. Σε μία μεγάλη κονσόλα τα παιδιά μπορούν να επιδοθούν σε έως και 130 ηλεκτρονικά πειράματα παίζοντας και μαθαίνοντας. Η κονσόλα αποτελείται από έναν πίνακα με πολλά ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συνοδεύεται από καλώδια που θα χρειαστείτε για να τα συνδέσετε μεταξύ τους ώστε να δημιουργήσετε ολοκληρωμένα κυκλώματα με αντιστάσεις, πυκνωτές, οθόνη με led κλπ. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στο site του καταστήματος, ενώ η τιμή του παιχνιδιού είναι στα 69 ευρώ.

Στην κατηγορία Κατασκευές βρήκαμε το επαναστατικό Lego NXT. Εκκεντρικό και αρκετά ακριβό, πρόκειται για το εντυπωσιακότερο παιχνίδι-ρομπότ που έχετε ποτέ φανταστεί. Το ρομπότ αυτό είναι έξυπνο, ισχυρό και ευαίσθητο, χάρη στον νέας τεχνολογίας υπολογιστή NXT Intelligent Brick, που διαθέτει έναν 32-bit επεξεργαστή και μεγάλη μνήμη. Έχει, επίσης, ενσωματωμένο Bluetooth, ευαίσθητους αισθητήρες, ηλεκτρικούς κινητήρες και «ανοιχτό» λογισμικό, ώστε να μπορούν τα ίδια τα παιδιά να προγραμματίσουν και δώσουν τα ίδια ψυχή στο ρομπότ τους, το οποίο θα ακούει, θα ανταποκρίνεται σε ηχητικές εντολές και αντιλαμβάνεται τα διαφορετικά χρώματα και τις εντάσεις φωτός κ.α. Η τιμή του ρομπότ είναι στα 349,99 ευρώ.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v