Ταξιδεύοντας με τα παιδιά: Παιχνίδια, τραγούδια και μουσικές

Όσο τρομακτικό και να ακούγεται, το ταξίδι με τα παιδιά μπορεί να αποδειχθεί μία ιδανική ευκαιρία για να έρθετε πιο κοντά και να διασκεδάσετε χωρίς να βαρεθεί κανείς, αρκεί να οργανωθείτε κατάλληλα... με τις συμβουλές του In2life.
Ταξιδεύοντας με τα παιδιά: Παιχνίδια, τραγούδια και μουσικές
της Έλενας Μπούλια

Για τους περισσότερους γονείς, η ιδέα του ταξιδιού με τα παιδιά ακούγεται τρομακτική. Ο «τρόμος» δεν έγκειται τόσο στο πώς θα περάσουν οι διακοπές όταν θα έχουν πλέον φτάσει στον προορισμό τους, όσο το πώς θα περάσει το ταξίδι προς και από εκεί, ειδικά αν αυτό είναι πολύωρο και κουραστικό.

Προσπαθώντας να κατεβάσουμε ιδέες για να περάσουν τα παιδιά τον χρόνο τους στο ταξίδι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δηλαδή χωρίς να βαρεθούν, να κουραστούν και να κουράσουν και εμάς, αναπόφευκτα ανατρέξαμε στις προσωπικές μας εμπειρίες όταν ταξιδεύαμε με τους γονείς μας και (συγκινημένοι ομολογουμένως) ανακαλύψαμε πως οι πιθανές δραστηριότητες όταν όλη η οικογένεια είναι μαζεμένη σε ένα όχημα και τα (ηλεκτρονικά κυρίως) μέσα είναι περιορισμένα, είναι λίγο πολύ διαχρονικές.

Εμείς, για παράδειγμα, τότε διαβάζαμε «Τα Σαΐνια» και λύναμε γρίφους, φτιάχναμε φράσεις από τα γράμματα των πινακίδων στα μπροστινά αυτοκίνητα, αυτοσχεδιάζαμε παιχνίδια γεωγραφίας και ψάχναμε να βρούμε πρωτεύουσες χωρών, νομούς και ποτάμια με τη βοήθεια ενός χάρτη και μιας πυξίδας. Ακόμα πιο απλά, τραγουδούσαμε και λέγαμε ιστορίες που δεν είχαμε προλάβει να πούμε στο σπίτι. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θυμάμαι τελικά κάποιο ιδιαίτερα βαρετό ταξίδι στα παιδικά μου χρόνια και αυτό το χρωστάω στους γονείς μου. Στο χέρι σας, λοιπόν, είναι να κάνετε τα παιδιά να περάσουν καλά στη διαδρομή και στο δικό μας να σας προτείνουμε ιδέες και λύσεις.

Στο αυτοκίνητο
Τα μεγαλύτερα και πιο διασκεδαστικά ταξίδια πραγματοποιούνται συνήθως οδικώς. Τα παιδιά στο πίσω κάθισμα, η μαμά και ο μπαμπάς μπροστά και… η περιπέτεια ξεκινά! Για να περάσει πιο ευχάριστα η ώρα φροντίστε να είστε οργανωμένοι από πριν. Ετοιμάστε ένα (ή και περισσότερα) cd με τραγούδια που αρέσουν σε όλους, για να τα τραγουδάτε παρέα και έτσι να δημιουργείται ένα ευχάριστο soundtrack που θα συνοδεύσει όλο σας το ταξίδι.

Έχετε μαζί σας τον χάρτη της διαδρομής ή το προορισμού σας και συμπεριλάβετε τα παιδιά στην αναζήτηση του σωστού δρόμου. Πάρτε τους και μια πυξίδα για να νιώσουν μικροί εξερευνητές και μάθετέ τους πώς να την χρησιμοποιούν. Έχετε, επίσης, στην τσάντα σας αρκετά μπλοκ για σημειώσεις και στυλό, τα οποία θα χρησιμεύσουν σε παιχνίδια όπως το «Όνομα – Ζώο – Πράγμα – Φυτό». Το θυμάστε; Είναι αυτό που πρέπει όλοι να βρούμε μία λέξη για κάθε κατηγορία που θα προεπιλέξουμε από το ίδιο γράμμα της αλφαβήτου. Και νικητής είναι φυσικά αυτός που θα τελειώσει πρώτος.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ένα χαρτί για να φτιάξετε όλοι μαζί τη δική σας ιστορία. Δηλαδή, ξεκινήστε εσείς γράφοντας μία πρόταση (π.χ. «Ζούσε κάποτε μία γιαγιά σε ένα δάσος»), δώστε το χαρτί στον επόμενο για να την συνεχίσει (π.χ. «η οποία ήταν αλλεργική στα σκυλιά») και πείτε του να διπλώσει το χαρτί ώστε να μην φαίνεται η πρώτη πρόταση, και έτσι ο επόμενος να βλέπει μόνο την αμέσως προηγούμενη. Συνεχίστε την ιστορία μέχρι να τελειώσει η σελίδα και στο τέλος ξεδιπλώστε το χαρτί και διαβάστε την δυνατά. Θα έχει έτσι δημιουργηθεί ένα σχεδόν ασυνάρτητο παραμύθι, το οποίο θα θυμάστε και θα γελάτε για πάντα.

Στο καράβι
Επειδή τα παιδιά συνήθως ζαλίζονται στο αυτοκίνητο, τα βιβλία και τα περιοδικά είναι προτιμότερα για το καράβι. Έτσι θα τα βοηθήσετε να παραμείνουν καθισμένα στη θέση τους και να μην ενοχλούν όλους τους συνεπιβάτες τρέχοντας πάνω – κάτω. Πακετάρετε, λοιπόν, στα πράγματά τους τα αγαπημένα τους βιβλία και περιοδικά. Προτιμήστε, μάλιστα, παιδικά περιοδικά που περιέχουν και σταυρόλεξα ή διάφορα παιχνίδια με γρίφους που θα τα κρατούν απασχολημένα κοντά σας, αφού θα χρειάζονται και τη βοήθειά σας.

Αν τα παιδιά σας είναι μουσικόφιλοι και θέλουν να έχουν πάντα μαζί τα αγαπημένα τους τραγούδια, πάρτε τους ένα cd-player ή ακόμα καλύτερα ένα Ιpod (για να μην χρειάζεται να κουβαλάτε και cd) και θα απολαύσετε έτσι αρκετές ώρες ηρεμίας στο καράβι. Αν, μάλιστα, πρόκειται για καινούργιο δώρο, είναι μία καλή ευκαιρία να αφιερώσουν αρκετό χρόνο για να ανακαλύψουν πώς δουλεύει.

Ένας ακόμα καλός τρόπος να περάσει η ώρα των παιδιών στο καράβι, είναι με επιτραπέζια μαγνητικά παιχνίδια. Είναι μικρά, δεν πιάνουν πολύ χώρο και μπορείτε να τα έχετε μαζί σας ανά πάσα στιγμή. Βρήκαμε μία μεγάλη συλλογή από μαγνητικά επιτραπέζια για παιδιά από 2 έως 6 ετών, που μπορείτε να αγοράσετε εδώ, αλλά θα βρείτε σίγουρα πολύ περισσότερα στα καταστήματα παιχνιδιών. Εκεί, μάλιστα, θα βρείτε πολλά από τα γνωστά επιτραπέζια σε mini συσκευασία ταξιδιού, όπως π.χ. το Uno, το Scrabble και το Taboo. Με αυτά η ώρα στο καράβι, γύρω από ένα τραπεζάκι, θα περάσει πολύ εύκολα και ευχάριστα.

Στο αεροπλάνο
Αν τα παιδιά πρέπει να είναι φρόνιμα μία φορά στο καράβι, στο αεροπλάνο πρέπει να είναι δέκα. Το πιο δύσκολο εδώ είναι να φροντίσουμε ώστε το παιδιά να κάθεται συνέχεια στη θέση του. Και ενώ το βιβλίο, το περιοδικό και το i-pod μπορούν να εφαρμοστούν εύκολα και σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει ο κίνδυνος είτε το παιδί να ζαλιστεί ή να βουλώσουν τα αυτάκια του από την πίεση και τελικά να μη θέλει να ασχοληθεί με κανένα από αυτά.

Θα έχετε παρατηρήσει πως η ώρα στο αεροπλάνο περνάει ευκολότερα αν έχουμε την τύχη να καθόμαστε μπροστά από μία οθόνη που προβάλλει κάποια ταινία. Επειδή, όμως, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό και επειδή ακόμα κι αν είναι δε μπορεί να μας υποσχεθεί κανείς ότι η ταινία αυτή θα ενδιαφέρει τα παιδιά, η καλύτερη λύση είναι να τους πάρετε είτε ένα ipod με λειτουργία video (όπως το Apple ipod classic που μπορείτε να αγοράσετε εδώ) ή ένα φορητό DVD player (δείτε το Σχετικό Άρθρο), στα οποία μπορείτε να επιλέξετε εσείς την ταινία που θα δουν.

Μπορείτε ακόμα να τυπώσετε κάποια παιχνίδια σε χαρτί και έχοντας μαζί σας ένα στυλό ή μαρκαδόρο να τους δώσετε για να ασχοληθούν ήσυχα όταν το αεροπλάνο θα είναι στον αέρα. Τέτοια παιχνίδια (τα περισσότερα στα αγγλικά για να κάνουν και εξάσκηση) θα βρείτε εδώ, εδώ, εδώ και εδώ.

Αν τίποτε από τα παραπάνω δεν «πιάσει» κάντε λίγο υπομονή μέχρι την ώρα του φαγητού που θα τα απασχολήσει για ένα μισάωρο τουλάχιστον και περιμένοντας επιστρατεύστε τα κλασικά και αγαπημένα: Πέτρα – Ψαλίδι – Μολύβι – Χαρτί!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v