Παιδικά σνακ: Το νόστιμο δεν είναι πάντα επικίνδυνο

Παιδική δίαιτα με.. ποπ κορν, hot dog και… nachos; Μάλλον απίθανο ακούγεται ή μήπως όχι; Ρίξτε μια ματιά στο κείμενο που ακολουθεί και ίσως εκπλαγείτε με το πόσο «ακίνδυνες» μπορούν να γίνουν οι παραδοσιακά ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές των παιδιών μας.
Παιδικά σνακ: Το νόστιμο δεν είναι πάντα επικίνδυνο
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Διακοπές και φαγητό είναι έννοιες άμεσα συνδεδεμένες για τους μικρούς μας φίλους. Δυστυχώς για τους γονείς όμως, οι γαστρονομικές προτιμήσεις των παιδιών αποτελούν διατροφικά «εγκλήματα». Παγωτά, γλυκά, hot- dogs, hamburgers, nachos και πλήθος αναψυκτικών, ξετρελαίνουν τα μικρά αλλά φέρνουν… πονοκέφαλο στους μεγάλους. Υπάρχει λύση ώστε να μείνουν αμφότεροι ικανοποιημένοι; Η απάντηση είναι θετική, αρκεί να ακολουθήσουμε μερικούς βασικούς κανόνες.

Κανόνας 1: Μην τους στερείτε τα γλυκά. Η ζάχαρη σε λογικές ποσότητες δεν βλάπτει, επίσης το παιδί αποκτά μία υγιή σχέση με τα γλυκά. Σχέση που καθορίζεται από το μέτρο.

Κανόνας 2: Φροντίστε ώστε το παιδί να αθλείται έτσι ώστε να καίει τις περιττές θερμίδες. Το ιδανικό θα ήταν η άσκηση να είναι καθημερινή και όχι μόνο τις μέρες που η διατροφή δεν ήταν απόλυτα σωστή.

Κανόνας 3: Δώστε το καλό παράδειγμα. Το παιδί σας βλέποντάς σας να προσέχετε τι τρώτε, θα κάνει και αυτό το ίδιο. Φέρτε το σε επαφή με υγιεινά προϊόντα και θα εκτιμήσει αργότερα την αξία τους.

Ας δούμε λοιπόν τώρα πώς μπορούμε να κάνουμε πιο υγιεινές ορισμένες «παραδοσιακά ανθυγιεινές» συνταγές:

Hamburgers & Hot Dogs
Ίσως το πιο αγαπημένο «ντουέτο» των παιδιών και της…. Χοληστερίνης! Μεγάλη περιεκτικότητα σε λίπη και αλάτι. Δοκιμάστε να φτιάξετε ένα … σπιτικό burger στο σπίτι από άπαχο κιμά με τυρί χαμηλών λιπαρών, απαλλαγμένο από τις παχυντικές σάλτσες. Θα είναι εξίσου νόστιμο και συνάμα υγιεινό. Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε λίγη μαγιονέζα με χαμηλά λιπαρά και πίκλες.

Για ένα … εναλλακτικό hot dog, δοκιμάστε να βάλετε λουκάνικο από κοτόπουλο ή γαλοπούλα. Έχει σαφέστατα λιγότερα λιπαρά και η γεύση του δεν διαφέρει και πολύ από το παραδοσιακό λουκάνικο. Σερβίρετε κατά προτίμηση μέσα σε ψωμάκια ολικής άλεσης πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνες. 

Παγωτά
Η αιώνια αδυναμία των παιδιών, τα παγωτά συν τοις άλλοις προσφέρουν μεγάλες ποσότητες λίπους και ζάχαρης. Η υπερβολική τους κατανάλωση από παιδιά μικρής ηλικίας συνδέεται με την παχυσαρκία.
Ευτυχώς για εμάς, αρκετές βιομηχανίες προσφέρουν μεγάλη ποικιλία από παγωτά με μειωμένα λιπαρά και καθόλου ζάχαρη. Μία άλλη λύση είναι το πατροπαράδοτο… σπιτικό παγωτό το οποίο μπορεί εύκολα να γίνει με άπαχο γάλα, υποκατάστατο ζάχαρης και μια … παγωτομηχανή του εμπορίου. Απλά και υγιεινά.

Πατατάκια και Nachos
Ακόμα ένα … ντουέτο που φλερτάρει με την χοληστερίνη. Η λύση και εδώ είναι .. σπιτική! Μπορείτε να κόψετε σε λεπτές ροδέλες τις πατάτες και να τις ψήσετε στον φούρνο με ελάχιστο λάδι και λίγο αλάτι. Εάν πάλι βαριέστε την διαδικασία, αρκετά πατατάκια του εμπορίου κυκλοφορούν με έως και 70% λιγότερα λιπαρά ή ακόμα και χωρίς αλάτι. Δοκιμάστε τα!

Τα nachos τώρα από μόνα τους δεν είναι ανθυγιεινά. Αντιθέτως είναι μία πολύ καλή πηγή από καλούς υδατάνθρακες και φυτικές ίνες (όσα είναι από καλαμπόκι) . Η προσθήκη που τα κάνει… ένοχα είναι το πλήθος τυριών τα οποία τα συνοδεύουν (τσένταρ κτλ.). Αντ’αυτών μπορούμε να διαλέξουμε τυριά χαμηλών λιπαρών ή ακόμα και να φτιάξουμε τις δικές μας σάλτσες από λιωμένα λαχανικά και μπαχαρικά.

Pop corn
Απαραίτητο συνοδευτικό σε κινηματογράφους και οικογενειακές νύχτες με DVD. Επίσης πλούσιο σε λίπη (λόγω βουτύρου) και αλάτι. Από μόνα τους είναι αρκετά θρεπτικά και πλούσια σε φυτικές ίνες. Καλύτερα προτιμήστε αυτά που γίνονται σε φούρνο μικροκυμάτων και βγαίνουν και με χαμηλότερα λιπαρά και χωρίς αλάτι.

Μία καλή ιδέα θα ήταν να θέσετε όριο στο πόσα pop corn τρώει το παιδί σας, βάζοντάς τα σε ένα μικρό μπώλ, αντί σε μία μεγάλη γαβάθα. Έτσι θα περιορίσετε την όρεξή του για αυτό το κατά τα άλλα «αθώο» γεύμα.

Αναψυκτικά
Συνοδεύουν τα περισσότερα γεύματα των παιδιών και είναι πολύ εύγευστα. Το αρνητικό τους σημείο είναι η μεγάλη περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη. Και εδώ υπάρχει μία μεγάλη ποικιλία από αναψυκτικά χωρίς ζάχαρη με γλυκαντικές ουσίες. Παρ’όλα αυτά δεν πρέπει να ξεγελιόμαστε και να αφήνουμε τα παιδιά μας να καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες από αυτά. Ο φυσικός χυμός είναι μία πολύ καλή εναλλακτική, αφού προσφέρει βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά. Δεν είναι ανάγκη να καταφεύγουμε στους χυμούς του εμπορίου, μιας και σε αυτούς προστίθεται επιπλέον ζάχαρη και συντηρητικά. Με την προσθήκη λίγης σόδας ο φυσικός χυμός (ανάμεικτος ή μη) γίνεται ένα θρεπτικό αναψυκτικό, εύκολα και γρήγορα!
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v