Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά: Με τις μελωδίες του Σ. Κουγιουμτζή

Με στόχο να μάθουν οι μικρότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι, ο Γ. Φρατζεσκάκης "στήνει" μία ξεχωριστή θεατρική παράσταση βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα και στη μουσική του αξέχαστου Σταύρου Κουγιουμτζή.
Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά: Με τις μελωδίες του Σ. Κουγιουμτζή
της Κατερίνας Σφοντούρη

Δυο λόγια για την υπόθεση: Σε έναν προσφυγικό συνοικισμό της Θεσσαλονίκης, ο μικρός Σταύρος ζει με την μητέρα του, η οποία όλη μέρα εργάζεται στα καπνά. Μοιράζοντας τον ελεύθερο χρόνο του, τόσο σε ατέλειωτα παιχνίδια με τους φίλους του όσο και στην μεγάλη του αγάπη, το τραγούδι, ο Σταύρος δεν παύει να ονειρεύεται. Στο νου του στριφογυρίζει η μελωδία του «Μινόρε της αυγής» και το μόνο που θέλει είναι να βρει έναν τρόπο να ασχοληθεί με το τραγούδι επαγγελματικά και να αποκτήσει ένα σπίτι στο βουνό.

Το όνειρο του Σταύρου, διαταράσσει μια πανέμορφη κοπέλα, η Φωτεινή, η οποία έρχεται και φεύγει σαν άνεμος. Ποιά είναι στ’αλήθεια αυτή η κοπέλα; Και τί σχέση έχει με τον καλά κρυμμένο θησαυρό της επάνω γειτονιάς;

Ο Σταύρος, μαζί με τον Μάρκο, τον καλό του φίλο, θα θελήσουν να μάθουν περισσότερα για τη μυστηριώδη κοπέλα αλλά και για τον κρυμμένο θησαυρό. Τρία πουλιά θα μπουν αναπάντεχα στη ζωή του μικρού Σταύρου και οι αναμνήσεις θα γεμίσουν με τραγούδια.

Η παράσταση: Μία εντελώς ξεχωριστή παράσταση στήνει ο σκηνοθέτης Γιώργος Φρατζεσκάκης στην παιδική σκηνή Κιβωτός, η οποία στεγάζεται από το 2003 στο θέατρο Ιλίσια-Ντενίση. Με όχημα τις αναμνήσεις από την παιδική ηλικία αλλά και τα τραγούδια του σπουδαίου Έλληνα συνθέτη Σταύρου Κουγιουμτζή, ο Γ. Φρατζεσκάκης δημιουργεί και σκηνοθετεί ένα λαϊκό παραμύθι κατάλληλο για μικρούς και μεγάλους.

Τα ξέγνοιαστα παιδικά χρόνια στην φτωχογειτονιά της Θεσσαλονίκης, οι στενές σχέσεις μεταξύ γειτόνων, οι μυρωδιές, τα παιχνίδια παίρνουν θέση στη σκηνή του θεάτρου και παρασύρουν τους θεατές σε ένα ταξίδι στο παρελθόν.

Με στόχο να μάθουν οι μικρότεροι και να θυμηθούν οι μεγαλύτεροι τον Σταύρο Κουγιουμτζή, ο Γ. Φρατζεσκάκης «μπερδεύει» όμορφα πραγματικά γεγονότα από την παιδική ηλικία του συνθέτη με φανταστικά-παραμυθένια στοιχεία. Το σκηνικό αποτέλεσμα μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα μιας εποχής όπου η αθωότητα, η ξεγνοιασιά και η ειλικρίνεια ήταν καθημερινότητα.

Η καθημερινότητα αυτή, συχνά γέμιζε με τραγούδια και χορούς, τα οποία εύστοχα αποδίδει όλος ο θίασος υπό τη κινησιολογία της Ιωάννας Καμπυλαυκά. Είναι οι γνωστές μελωδίες του Σ. Κουγιουμτζή, «Που’ναι τα χρόνια», «Δίχως την καρδούλα σου», «Χάντρα στο κομπολόι σου» και πολλά ακόμη τραγούδια που δίνουν την ευκαιρία στο κοινό να τα σιγοτραγουδήσουν.

Νέοι σε ηλικία αλλά εξαιρετικοί επαγγελματίες είναι οι πρωταγωνιστές του έργου. Τον ρόλο του Σταύρου αποδίδει ο Μανώλης Καζαμίας έχοντας δίπλα του την λαμπερή, «παιδική» παρουσία της Μαρίας Δερεμπέ. Είναι ένα ζευγαράκι ταιριαστό, το οποίο πλαισιώνουν ο «αδέξιος» Βασίλης Χρηστίδης, στον ρόλο του Μάρκου και η «πεταχτούλα» Σμαράγδα Τσίρκα, στον ρόλο της Αγγελικούλας. Όλοι τους παιδιά που διψούν για ζωή, δείχνουν στους μικρούς θεατές ότι όταν κάτι το θέλεις πολύ, τελικά τo καταφέρνεις.

Την παιδική αφέλεια και τις σκανταλιές προσπαθούν να βάλουν σε τάξη οι δύο μανάδες, η κυρά-Λένη και η κυρά-Βάσω. Η Κυριακή Γάσπαρη και η Κορίνα Αλεξανδρίδου αντίστοιχα, αντιπροσωπεύουν τις γυναίκες εκείνης της εποχής. Αφοσιωμένες στα παιδιά τους, προστατευτικές αλλά χωρίς ποτέ να τα περιορίζουν.

Τιράντες και πέδιλα για τα αγόρια, φορέματα απλά για τις γυναίκες αποτελούν τις επιλογές του Σάββα Πασχαλίδη, θέλοντας να τονίσει την ατμόσφαιρα της εποχής. Τα σκηνικά άλλωστε, τα οποία υπογράφει ο ίδιος, είναι χαρακτηριστικά του ταξιδιού από τον χώρο του πραγματικού στον φανταστικό κόσμο.

Τελικά: Νοσταλγική διάθεση, πολλά τραγούδια και χορός συνθέτουν την παιδική παράσταση «Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά». Η φιγούρα του σημαντικότατου Σ. Κουγιουμτζή «ζωντανεύει» στη σκηνή και περιμένει να σας διηγηθεί την ιστορία του.

INFO:
Το αγόρι που μιλούσε με τα πουλιά
Θέατρο Ιλίσια-Ντενίση-παιδική σκηνή «Κιβωτός»: Παπαδιαμαντοπούλου 4, Στάση Μετρό Μέγαρο Μουσικής. Τηλ: 210-7257640
Παραστάσεις: Κυριακή 11:15 και 15:00
Εισιτήριο: 14 €
Διάρκεια: 120΄
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v