Οκτώ αγαπημένα μέρη για ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα

Χειροποίητες μαρμελάδες, ολόφρεσκα γλυκά του κουταλιού, παραδοσιακές πίτες που ψήνονται αυθημερόν και ένα σωρό ακόμα ελληνικά προϊόντα σε οκτώ top διευθύνσεις.
Οκτώ αγαπημένα μέρη για ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Πώς θα σας φαινόταν αν μπορούσατε μπαίνοντας σε ένα και μόνο μαγαζί να πάρετε (κυριολεκτικά και μεταφορικά) μια γεύση από κάθε γωνιά της Ελλάδας; Να δοκιμάσετε εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα από μικρούς Έλληνες παραγωγούς και να αποκτήσετε χειροποίητες λιχουδιές για το σπίτι;

Οκτώ παραδοσιακά παντοπωλεία και μαγαζάκια στην Αθήνα προσφέρονται για ελληνική γευσιγνωσία και μας καλούν να δοκιμάσουμε τις φρέσκιες και χειροποίητες λιχουδιές τους.

Πανδαισία
Αγίου Ιωάννου 41, Αγία Παρασκευή, τηλ: 210 6017731

Το 1997, ο Νίκος και η Τέτη αποφάσισαν να φτιάξουν ένα παντοπωλείο «όπως παλιά» με εκλεκτά εδέσματα από όλα τα μέρη της Ελλάδας, αλλά και του εξωτερικού. Σχεδόν δεκαπέντε χρόνια μετά, η «Πανδαισία» τους καλά κρατεί με τα προϊόντα στα ράφια της να ανανεώνονται διαρκώς. Από βουβαλίσιο τυρί, γλυκά του κουταλιού και φρέσκια τρούφα, μέχρι φουά γκρα, αυγοτάραχο, σαλάμι Λευκάδας και λουκάνικο Τρικάλων, η ποικιλία σε αλλαντικά, τυριά, κρέατα και μπαχαρικά είναι αρκούντως ικανοποιητική. Βέβαια, η Πανδαισία δεν περιορίζεται μόνο στα εκλεκτά deli προϊόντα των ραφιών της. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα διοργανώνει στον χώρο της παρουσιάσεις βιβλίων, σεμιναρίων μαγειρικής και βραδιές γευσιγνωσίας. Διαθέτει επίσης και e-shop για online παραγγελίες.

Παντοπωλείο της μεσογειακής διατροφής
Σοφοκλέους 1 & Αριστείδου 11, τηλ: 210 3628738

Σε μια «δύσκολη» περιοχή του ιστορικού κέντρου της πόλης, ο Γιάννης Μπαρμπαλιάς και η Μαριάνα Κομιτοπούλου άνοιξαν το 2005 ένα γκουρμέ παντοπωλείο το οποίο αργότερα έγινε σημείο αναφοράς για τα ποιοτικά ελληνικά του προϊόντα ελλήνων παραγωγών. Στα ράφια του βρίσκουμε περίπου δύο χιλιάδες κωδικούς ελληνικών προϊόντων από διακόσιους παραγωγούς, τα οποία ανανεώνονται διαρκώς με νέες προσθήκες. Απάκι Κρήτης, νούμπουλο Κέρκυρας, καβουρμάς βουβαλίσιος Σερρών, μοσχαρίσιος παστουρμάς, ανθότυρο Σφακίων, ξύγαλο Σητείας, λαδοτύρι Μυτιλήνης, γλυκό κάστανο από την Γουμένισσα και πολλά ακόμα εκλεκτά τοπικά προϊόντα για κάθε ουρανίσκο. Και εδώ διοργανώνονται συχνά γευσιγνωσίες με αντικείμενο κάποια νέα προσθήκη στο ράφι. Δείτε εδώ αναλυτικά όλα τα προϊόντα. 

Pie & More homemade
Ελ.Βενιζέλου 114, Ν.Ερυθραία, τηλ: 21 0625 6963

Θυμάστε εκείνη την παραδοσιακή πίτα που έφτιαχνε η γιαγιά και μύριζε βότανα όλο το σπίτι; Τέτοιες πίτες θα δοκιμάσετε στο άρτι αφιχθέν αυτό μαγαζί των Βορείων Προαστίων, το οποίο με περίσσιο μεράκι και αγνά, παραδοσιακά προϊόντα φτιάχνει και ψήνει αυθημερόν νοστιμότατες πίτες τις οποίες απολαμβάνετε εκεί ή σε πακέτο για το σπίτι. Αγαπημένες μας επιλογές η ιδιαίτερη τσουκνιδόπιτα, η ζουμερή κοτόπιτα και η γλυκιά κολοκυθόπιτα, από κίτρινη κολοκύθα. Εκτός από πίτες, στο Pie & More θα βρείτε επίσης παραδοσιακά ζυμαρικά, εξαιρετικό τσίπουρο και γκράπα από Έλληνες παραγωγούς, χειροποίητες μαρμελάδες του μαγαζιού, και εκλεκτά κρασιά από βραβευμένους οινοπαραγωγούς. 

Αύρα 
Ομήρου 38, Νέα Σμύρνη, τηλ: 210 9325 853

Αύρα παράδοσης φέρνει στη Νέα Σμύρνη το κουκλίστικο αυτό παντοπωλείο, το οποίο διαθέτει αγνά ελληνικά προϊόντα από μικρούς παραγωγούς της επαρχίας. Στα ράφια της Αύρας βρίσκουμε σιτάρι αποφλοιωμένο από την Πέλλα , παραδοσιακές χυλοπίτες με πιπεριά και ντομάτα από την Κατερίνη, ξινοτύρι Νάξου, πορτοκαλάδα Ζαργιανάκη από τη Σητεία, τσιτσιμπίρα Χειμαρίου, γλυκά του κουταλιού και μαρμελάδες, κρασιά Νεμέας και φοβερή ρακή Σητείας. Ιδιαίτερα μας άρεσαν τα χειροπογλυκά του κουταλιού Θεία Ευαγγελία, αλλά και το λαχταριστό «Παστεέλειον» με αμύγδαλα, μέλι και ξερά φρούτα. Πρόσφατα, η Αύρα ξεκίνησε διανομή κατ’ οίκον, επομένως αν μένετε στα πέριξ της Νέας Σμύρνης δείτε το μενού των προϊόντων της εδώ

Αμάρτυμα
Πεύκων 139, Ηράκλειο, τηλ:. 215 5701101

Θα διαπράξετε αμάρτημα αν δεν επισκεφθείτε αυτό το μικρό παντοπωλείο στο Ηράκλειο, το οποίο συγκεντρώνει στα ράφια του λίγα, αλλά εκλεκτά παραδοσιακά προϊόντα. Must εδώ τα τυριά, όπως το αρσενικό Νέξου, το τσοπανίσιο Γκερεμέζι και η γραβιέρα Ξυλούρη, αλλά και τα χειροποίητα ζυμαρικά όπως οι χυλοπίτες με κρόκο Κοζάνης και το κριθαράκι με λαχανικά. Στο Αμάρτυμα θα βρείτε επίσης παραδοσιακές μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και μείγματα αλατιού που φτιάχνουν οι ίδιοι. 

Πυλιακή γη
Αγίου Κωνσταντίνου 40, εμπορικό κέντρο Αίθριο, τηλ: 697 185 5046

Με αγνά υλικά, φρούτα, λαχανικά, εσπεριδοειδή, βότανα και αρώματα της πυλιακής γης, η κυρία Γιάννα φτιάχνει λαχταριστά παραδοσιακά εδέσματα, όπως μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού, σάλτσες και κουλουράκια, τα οποία συντηρεί με επίσης αγνά υλικά όπως ελαιόλαδο, μέλι, αλάτι και ζάχαρη. Μη φύγετε από εδώ αν δεν πάρετε μαζί σας μαρμελάδα πεπόνι με μαστίχα, καρπούζι με κρόκο Κοζάνης και σύκο (ανάλογα την εποχή), καθώς επίσης και τα εξαιρετικά λικέρ και γλυκό του κουταλιού ελιάς – πατέντα της οικοτεχνίας της κυρίας Γιάννας. Οι τιμές για τις μαρμελάδες ξεκινούν από 3€ και για τα γλυκά του κουταλιού από 6€. Το πρατήριο της Πυλιακής Γης βρίσκεται στο Μαρούσι, όμως μπορείτε να προμηθευτείτε τα προϊόντα της και από μια σειρά καταστημάτων σε όλη την Αθήνα, δείτε τα εδώ

Μανδραγόρας
Γούναρη 14, Πειραιάς, τηλ: 210 41 72 961

Το θρυλικό μπαχαράδικο του Φώτη Βασιλόπουλου στον Πειραιά, εκτός από τετρακόσια (και βάλε) είδη μπαχαρικών και αρωματικά μείγματα, διαθέτει πλέον και δεκάδες μικρούς γευστικούς θησαυρούς από όλη την Ελλάδα. Στα ράφια και τα ψυγεία του «εδωδιμοπωλείου» θα βρείτε χύμα αλεύρι με την… σέσουλα από διάφορα δημητριακά, όσπρια από όλη την Ελλάδα (φάβα Σαντορινιά, ρεβίθια Σαμιώτικα και άνυδρες φακές), τραχανά Σύρου, γλυκίσματα, σάλτσες, ξίδια, αλίπαστα, ελιές, λιναρόσπορο, χωριάτικα λουκάνικα, φρέσκο ζυμωτό ψωμί, προϊόντα βιολογικής γεωργίας, ρακές, λάδια από την Κρήτη και γαλακτοκομικά προϊόντα της φάρμας Κουκάκη από το Κιλκίς.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v