Αγορά εξοχικού στην Αττική: Kόστος και ευκαιρίες

Αν ψάχνετε να αγοράσετε εξοχική κατοικία στην Αττική, η περίοδος που διανύουμε είναι η ιδανική. Δείτε ποιο είναι το κόστος των ακινήτων στις πιο δημοφιλείς περιοχές.
Αγορά εξοχικού στην Αττική: Kόστος και ευκαιρίες
του Νικόλα Γεωργιακώδη

Ευσεβής πόθος του κάθε Έλληνα, η αγορά μιας εξοχικής κατοικίας αποτελεί σήμερα ένα αρκετά μακρινό όνειρο. Οι τράπεζες δεν διατίθενται να καλύψουν μέσω δανείου όλο ή μέρος του κόστους, η ζήτηση έχει μεν αυξηθεί αλλά δεν μεταφράζεται σε συναλλαγές και όπως θα περίμενε κανείς οι τιμές αγοράς έχουν πάρει την κατιούσα. Αν λοιπόν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε μια εξοχική κατοικία, η περίοδος που διανύουμε είναι η πλέον ιδανική, ιδιαίτερα για το λεκανοπέδιο.

Οι περιοχές με αυξημένη ζήτηση

«Η εξοχική κατοικία στο λεκανοπέδιο αφορά μια πραγματική ανάγκη για τον κάτοικο της Αθήνας που θέλει να έχει ένα Σαββατοκύριακο αναψυχής, χωρίς να επιβαρυνθεί με τα έξοδα του καραβιού. Γι’ αυτό ακριβώς περιοχές που προσφέρουν αυτήν την αναψυχή περιφερειακά της Αττικής έχουν αναπτυχθεί αρκετά τα τελευταία χρόνια, προσφέροντας ένα ευέλικτο προϊόν όχι τόσο παραδοσιακής εξοχικής κατοικίας, όσο εξοχικής κατοικίας διαμερίσματος», αναφέρει ο κ. Τάσος Καυκαλέτος, υπεύθυνος της Aspis Real Estate.

H ζήτηση αυτήν την περίοδο στην Αττική είναι μοιρασμένη. Από τη μια πλευρά υπάρχουν τα παραδοσιακά ανατολικά κομμάτια όπως ο Μαραθώνας, το Μάτι, το Ζούμπερι, η Ραφήνα, η Αρτέμιδα και όλο το παραλιακό κομμάτι της εκεί περιοχής και από την άλλη πλευρά το βόρειο κομμάτι με περιοχές ιδιαίτερα δημοφιλείς όπως ο Κάλαμος και ο Ωρωπός. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, αυξημένη ζήτηση παρουσιάζει και η Σαλαμίνα, κυρίως λόγω ευκολίας πρόσβασης και καλών ευκαιριών αγοράς.

Παράλληλα, η προέκταση του Προαστιακού οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση και σε περιοχές όπως το Λουτράκι, η Αλμυρή προς Επίδαυρο, το Ξυλόκαστρο και η Ακράτα. Όπως διαπιστώνει όμως ο κ. Καυκαλέτος, οι συναλλαγές είναι μηδενισμένες: «Αν μιλάμε για κρίση στο αστικό ακίνητο, τότε στην εξοχική κατοικία δεν υπάρχει αγορά».

Οι τιμές των εξοχικών κατοικιών

Οι προτιμητέες εξοχικές κατοικίες αυτήν την περίοδο, σύμφωνα με τον κ. Καυκαλέτο, είναι συνήθως γκαρσονιέρες σαράντα τετραγωνικών, οι οποίες είναι και περισσότερο φιλικές στην αγορά. Εν ολίγοις, ένα στούντιο με δύο υπνοδωμάτια, σαλόνι, μπάνιο και κουζίνα είναι το «κυρίαρχο προϊόν».

Ακίνητα παλαιότητας 40 χρόνων πωλούνται σε τιμές που μπορεί να πέσουν κάτω από 700 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο στην πλειοψηφία των «εξοχικών» περιοχών της Αττικής. Νεόδμητα ακίνητα από την άλλη πλευρά, μπορεί κανείς να βρει σε τιμές κόστους κατασκευής οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 1200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Όσον αφορά τις μεζονέτες, το κόστος αγοράς ανέρχεται στα 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο για νεόδμητα κτίρια.

Πιο συγκεκριμένα, σε περιοχές στην ανατολική Αττική όπως το Μάτι, το Ζούμπερι, η Ραφήνα και η Λούτσα, ακίνητα χρονολογίας 1980-1995 με κήπο 350 μέτρων πωλούνται με περίπου 1200€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Στον Μαραθώνα και τη Νέα Μάκρη οι τιμές είναι ελαφρώς πιο χαμηλά, και μπορούν να φτάσουν τα 1000€ ανά τετραγωνικό μέτρο. Για νεόδμητες κατοικίες το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 1500€ ανά τετραγωνικό.

Καλές ευκαιρίες για όσους είναι διατεθειμένοι να δώσουν το κάτι παραπάνω παρουσιάζει και η ευρύτερη περιοχή από το Λαγονήσι μέχρι και πριν τη Σαρωνίδα, κατά κύριο λόγο σε ανεξάρτητες κατοικίες. Εκεί, όπως μας εξηγεί ο κ. Βογιατζής, υπεύθυνος του γραφείο Invista Real Estate, μονοκατοικίες από 180 μέχρι και 550 τετραγωνικά μέτρα, με δικό τους οικόπεδο ή/και πισίνα αυτόνομη ή κοινόχρηστη ξεκινούν από 1500 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αν το οικόπεδο έχει θέα θάλασσα, τότε το κόστος μπορεί να φτάσει και τα 2000 ευρώ.

Στις περιοχές Ανάβυσσος και Σαρωνίδα, οι τιμές είναι ελαφρώς χαμηλότερες, κάτι που συμβαίνει και στις περιοχές Θωρικό, Θυμάρι και μέχρι την παραλία της Κερατέας.

Στη Σαλαμίνα, όπως μας πληροφορεί ο υπεύθυνος του τοπικού γραφείου της Aspis, κ. Γκιόκας, οι μεγαλύτερη ζήτηση είναι για μονοκατοικίες οι οποίες είναι εκτός κέντρου. Τα νεόδμητα διαμερίσματα δεκαετίας στη Σαλαμίνα κοστίζουν από 1000 έως 1200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για αγορά μονοκατοικίας οι τιμές ξεκινούν από 1200 ευρώ ανά τετραγωνικό και φτάνουν μέχρι τα 1500 ευρώ.

Στον Ωρωπό, στο Καπανδρίτι και στον Κάλαμο, ακίνητα 30ετίας μπορεί κανείς να βρει ακόμα και με 600 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ενώ για νεόδμητα στην ίδια περιοχή οι τιμές διαμορφώνοντα στα 1250€ ανά τετραγωνικό.

Τέλος, όσον αφορά την ενοικίαση εξοχικής κατοικίας σε περιοχές του λεκανοπεδίου, ο κ. Καυκαλέτος διευκρινίζει πως είθισται να γίνεται για όλον τον χρόνο. Έτσι για μια γκαρσονιέρα 70 τετραγωνικών το κόστος κυμαίνεται από 1200€ τον χρόνο και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 2500 ευρώ, αν το ακίνητο έχει θέα θάλασσα και είναι επιπλωμένο.

* Οι παραπάνω τιμές είναι ενδεικτικές και ενδέχεται να είναι χαμηλότερες αν εν τέλει αποφασίσετε να κάνετε την αγορά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v