Τι πρέπει να προσέξετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι

Όλα όσα πρέπει ν α προσέξετε κατά τις αγορές των προϊόντων για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΦΕΤ.
Τι πρέπει να προσέξετε στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι
Η ημέρα των Χριστουγέννων πλησιάζει και οι αγορές για το τραπέζι έχουν ήδη ξεκινήσει. Εκτός όμως από τις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων, τι άλλο θα πρέπει να προσέξουμε; Φυσικά την προέλευση και τις σημάνσεις καταλληλότητας. Για κάθε κατηγορία προϊόντων ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων), πληροφορεί τους καταναλωτές σχετικά με το τι πρέπει να προσέχουν κατά τις αγορές τους, ειδικά κατά την εορταστική περίοδο.

Όσον αφορά την κατηγορία των κρεάτων, πουλερικών, και θηραμάτων, πρέπει να διατηρούνται σε ειδικά διαμορφωμένα ψυγεία σε συγκεκριμένη θερμοκρασία, με τις απαραίτητες σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων. Όταν μάλιστα πρόκειται για εγχώρια, εφίσταται παραπάνω προσοχή.

Πιο αναλυτικά σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ:
• Το κρέας πρέπει πάντα να διατίθεται υπό ψύξη 2º – 5º C για το νωπό και σε θερμοκρασία – 18º C ή και χαμηλότερη για το κατεψυγμένο κρέας. Το κρέας δεν πρέπει ποτέ να διατίθεται από ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους.
• Ο καταναλωτής πρέπει να αναζητεί τις σφραγίδες υγειονομικών ελέγχων που δείχνουν ότι οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν κάνει τον απαιτούμενο έλεγχο.
• Οι γαλοπούλες διατίθενται προς πώληση είτε ως νωπές (συσκευασμένες ή μη) είτε ως καταψυγμένες.
• Οι νωπές γαλοπούλες πρέπει να διατηρούνται υπό ψύξη 2º – 4º C και ποτέ σε ανοιχτούς μη ψυχόμενους χώρους. Οι κατεψυγμένες πρέπει να διατηρούνται σε κατάψυξη – 18º C ή και χαμηλότερη θερμοκρασία.
• Οι νωπές εγχώριες μη συσκευασμένες γαλοπούλες πρέπει να είναι εκσπλαχνισμένες (απεντερωμένες), αποπτιλωμένες και να φέρουν σήμανση καταλληλότητας (είτε με τη μορφή σφραγίδας είτε, συνηθέστερα, σε καρτελάκι μιας χρήσης, κατάλληλα τοποθετημένο επάνω στο κρέας).
• Οι συσκευασμένες νωπές ή κατεψυγμένες γαλοπούλες πρέπει να φέρουν τη σήμανση καταλληλότητας της χώρας προέλευσης και την ημερομηνία ανάλωσης (τοποθετημένη επάνω ή κάτω από τη συσκευασία ή το περιτύλιγμα, κατά τρόπο ευανάγνωστο).
• Τα κατεψυγμένα πουλερικά, τα οποία προέρχονται από ομαδική συσκευασία και πωλούνται ασυσκεύαστα, μπορούν να πωλούνται χωρίς ατομική ένδειξη, με την προϋπόθεση ότι οι ενδείξεις της δεύτερης συσκευασίας θα έχουν μεταφερθεί στην προθήκη του καταψύκτη πώλησης.
• Η διάθεση στην αγορά πτηνοτροφικών προϊόντων (πουλερικά, αυγά κλπ) με ενδείξεις περί ειδικού τρόπου παραγωγής τους (π.χ. "ελευθέρας βοσκής", "βιολογικής εκτροφής" κλπ) πρέπει να συνοδεύεται και από το ειδικό, κατά περίπτωση, σήμα που χορηγεί ο Ο.Π.Ε.Γ.Ε.Π. – AGROCERT σε πιστοποιημένες εκτροφές ή εγκαταστάσεις.
• Κατά την αγορά σφάγιων άγριων ή εκτρεφόμενων θηραμάτων θα πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα τα θηράματα που διατίθενται ολόκληρα να είναι εκσπλαχνισμένα και να φέρουν σφραγίδα καταλληλότητας. Τυποποιημένα εισαγόμενα ή εγχώρια θηράματα πρέπει να φέρουν, επίσης, σήμανση καταλληλότητας και αναγραφή ημερομηνίας ανάλωσης.

Στα γαλακτοκομικά προϊόντα, είναι απαραίτητη η χαρακτηριστική "οβάλ σφραγίδα", με τα στοιχεία της χώρας παραγωγής και του παρασκευαστή, όπως και η ημερομηνία ανάλωσης. Όσα δεν περιέχουν ζωικό λίπος αλλά φυτικά λιπαρά, ανήκουν στην κατηγορία "Μη Γαλακτοκομικών" και θα πρέπει να βρίσκονται σε άλλο χώρο.

Στο επιδόρπιο του τραπεζιού τον πρώτο λόγο έχει η σοκολάτα κι όχι… "απομίμηση" της. Συνεπώς, ό έλεγχος για τη γνησιότητα του προϊόντος κρίνεται απαραίτητος. Επίσης, συγκεκριμένα είδη ζαχαροπλαστικής θα πρέπει να διατηρούνται στα ψυγεία των σημείων πώλησης, σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες.

Ακόμη ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή, είναι η τήρηση των κανόνων υγιεινής από το προσωπικό των εκάστοτε καταστημάτων και ο τρόπος χειρισμού των προϊόντων.
 
Σημαντικές πληροφορίες που θα πρέπει να λαβαίνουμε υπόψιν μας όχι μόνο την περίοδο των εορτών αλλά και καθημερινά.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v