Ποιες έξυπνες συσκευές/αυτοματισμοί σπιτιού πραγματικά αξίζουν τα λεφτά σου;
Αν ξεκινάς τώρα με έξυπνες συσκευές, αυτά είναι τα βασικά που πραγματικά κάνουν τη διαφορά χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Τι αξίζει και τι όχι;

Αν ξεκινάς τώρα με έξυπνες συσκευές, αυτά είναι τα βασικά που πραγματικά κάνουν τη διαφορά χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία. Τι αξίζει και τι όχι;
Ξεκινάς να «χτίζεις» το δικό σου έξυπνο σπίτι και νιώθεις χαμένος ανάμεσα σε κουρτίνες που κλείνουν μόνες τους και καθρέφτες που μιλάνε; Δεν είσαι ο μόνος. Αν θέλεις τα απολύτως βασικά, χωρίς υπερβολές και με πραγματικό αντίκρισμα στην καθημερινότητα, εδώ είναι ό,τι αξίζει να βάλεις (και να αφήσεις) στο καλάθι.
Τα τελευταία χρόνια, η έννοια του «έξυπνου σπιτιού» έχει ξεφύγει από την πολυτέλεια και έχει αρχίσει να αποκτά ουσιαστικό νόημα στην καθημερινότητά μας. Αν θέλεις να μπεις στον κόσμο των smart homes χωρίς να ξοδέψεις μια περιουσία ή να χάσεις την απλότητα, υπάρχουν κάποιες βασικές επιλογές που πραγματικά αξίζουν.
Η αξία των έξυπνων πριζών
Πρώτο και κυριότερο, οι έξυπνες πρίζες είναι ίσως το πιο οικονομικό και άμεσα χρήσιμο gadget που μπορείς να βάλεις στο σπίτι. Με μια απλή συσκευή μπορείς να ελέγχεις λάμπες, θερμοπομπούς, καφετιέρες ή ακόμα και το σίδερο, από το κινητό ή με φωνητικές εντολές. Είναι ιδανικές για να δημιουργήσεις ρουτίνες (π.χ. να ανάβουν ή να κλείνουν τα φώτα μια συγκεκριμένη ώρα) και να αποφεύγεις το κλασικό «άφησα τίποτα ανοιχτό;».
Φωτισμός που προσαρμόζεται σε σένα
Μιλώντας για φως, οι έξυπνες λάμπες είναι η επόμενη λογική αναβάθμιση. Αντί να τρέχεις να κλείνεις διακόπτες, μπορείς να ρυθμίσεις ένταση και χρώμα από το κινητό ή να φτιάξεις σενάρια που αλλάζουν την ατμόσφαιρα του χώρου με βάση την ώρα ή τη διάθεση. Δεν πρόκειται μόνο για άνεση, αλλά και για εξοικονόμηση ενέργειας — οι περισσότερες είναι LED και προγραμματιζόμενες.
Ασφάλεια από την πόρτα σου
Στην εξώπορτα, ένα βιντεοκουδούνι και μια απλή κάμερα εξωτερικού χώρου μπορούν να σου αλλάξουν τη σχέση με την ασφάλεια. Βλέπεις ποιος χτυπάει χωρίς να πλησιάσεις καν, και μπορείς να καταγράφεις επισκέπτες ακόμα κι αν λείπεις. Δεν χρειάζεσαι εξελιγμένο σύστημα συναγερμού για να νιώθεις ασφαλής — ένα καλό doorbell και μια κάμερα που ξεχωρίζει ανθρώπους από γάτες αρκούν για να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο.
Το smart ηχείο είναι το νέο τηλεχειριστήριο
Στο καθιστικό, ένα βασικό smart ηχείο με υποστήριξη φωνητικών εντολών λειτουργεί σαν κεντρικός κόμβος. Μπορείς να ελέγχεις όλες τις υπόλοιπες συσκευές, να ζητάς καιρό, να βάζεις υπενθυμίσεις ή να ακούς μουσική, χωρίς να ακουμπήσεις καν το κινητό. Ειδικά αν επιλέξεις το οικοσύστημα Alexa, Google ή HomeKit, φρόντισε να ταιριάζει με τις υπόλοιπες συσκευές σου για αποφυγή... οικογενειακών καβγάδων μεταξύ apps.
Έλεγχος θερμοκρασίας με ακρίβεια
Στον τομέα της θέρμανσης, ένας έξυπνος θερμοστάτης προσφέρει τόσο άνεση όσο και μείωση λογαριασμών. Το γεγονός ότι μπορείς να ρυθμίσεις τη θερμοκρασία από το κινητό πριν γυρίσεις σπίτι ή να δημιουργήσεις εβδομαδιαίο πρόγραμμα, σου επιτρέπει να ζεσταίνεσαι όταν πρέπει — και μόνο τότε. Δεν είναι απαραίτητος, αλλά αν έχεις ήδη κεντρική θέρμανση ή θερμοστάτη με προγραμματισμό, αξίζει να τον αντικαταστήσεις με έναν έξυπνο.
Μια ρομποτική σκούπα για να ξεχνάς τη σκούπα
Τέλος, αν θες να ανεβάσεις ελαφρώς τον πήχη χωρίς να ξεφύγεις, η ρομποτική σκούπα είναι ίσως το πιο «κακομαθημένο» αλλά χρήσιμο upgrade. Δεν είναι απολύτως αναγκαία, αλλά αν έχεις κατοικίδιο ή μικρά παιδιά, θα καταλάβεις άμεσα τη διαφορά στην καθαριότητα χωρίς να σηκώσεις δαχτυλάκι.