Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος: Υπάρχει «φως» εκτός ΔΕΗ;

Αξίζει να αλλάξετε πάροχο ηλεκτρικού ρεύματος; Ποιες νέες εταιρίες δραστηριοποιούνται στον χώρο και σε τι υπερέχουν σε σχέση με την «αυτοκρατορία» της ΔΕΗ; Μάθετε ποιες διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσετε αν το πάρετε απόφαση και πόσο πάει…η κιλοβατώρα.
Πάροχοι ηλεκτρικού ρεύματος: Υπάρχει «φως» εκτός ΔΕΗ;
*Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν δημοσίευμα αφορούν την (πολύ διαφορετική από την σημερινή) εικόνα της αγοράς παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης
 
του Γιώργου Κόκουβα

«Είδες η ΔΕΗ;» ρωτούσε ρητορικά παλιότερο σλόγκαν της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού, ευλογώντας τα γένια της. Είχε άλλωστε κάθε λόγο να το κάνει, καθώς παρείχε ρεύμα στο 99,9% των ελληνικών νοικοκυριών και ευαγγελιζόταν χαμηλά τιμολόγια. Από εκείνες τις εποχές όμως, πολύ ρεύμα έχει κυλήσει στο αυλάκι και το σκηνικό έχει αλλάξει: Το νομικό πλαίσιο επιτρέπει πλέον την δραστηριοποίηση και άλλων εταιριών-παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ΔΕΗ, λόγω σύνδεσης του ονόματός της με τα υψηλά τέλη, τα «κερατιάτικα» της ΕΡΤ και το πρόσφατο χαράτσι, δεν διεκδικεί τον τίτλο της δημοφιλέστερης επιχείρησης της χώρας.

Υπό αυτά τα δεδομένα, αρκετές χιλιάδες Ελλήνων –εταιριών και ιδιωτών- αποχώρησαν από την ΔΕΗ, αναζητώντας κυριολεκτικά φως αλλού, σε νέα ονόματα της «αγοράς» της ηλεκτρικής ενέργειας που αν και επισήμως απελευθερώθηκε το 2007, ελάχιστα πράγματα έχει να επιδείξει στην κατεύθυνση αυτή. Ορισμένες μάλιστα από τις νέες εταιρίες υπόσχονται εκπτώσεις ως 20% και προνομιακά πακέτα που συμφέρουν σε σχέση με αυτά της ΔΕΗ. Ισχύουν όμως; Ποιοι όροι και παραθυράκια υπάρχουν στις συμβάσεις και ποιες διαδικασίες/χρόνοι/ενέργειες απαιτούνται από μέρους σας για να… σας αλλάξουν τα φώτα; Παρακάτω θα βρείτε απαντήσεις σε κάθε πιθανή απορία σας, με βάση τις πληροφορίες που μας δίνει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της χώρας.

*Πώς διαμορφώνεται το πεδίο στην ελληνική «αγορά» ηλεκτρικής ενέργειας;

Εκτός από την ΔΕΗ Α.Ε., άλλες 50 περίπου εταιρίες έχουν λάβει άδεια Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας (δείτε τις εδώ), ενώ από αυτές, στην λιανική αγορά, που αφορά τους περισσότερους, δραστηριοποιούνται οι Energa, AegeanPower, Power Share, EFT Hellas, Εναλλακτική Ενεργειακή και Elpedison.

*Με συμφέρει να αλλάξω πάροχο;

Αυτό εξαρτάται από τις ενεργειακές σας ανάγκες και το «προφίλ» κατανάλωσής σας ανά τετράμηνο και ανά έτος, καθώς σε συγκεκριμένα πακέτα οι νέες εταιρίες κάνουν σημαντικές προσφορές, ενώ σε άλλα οι χρεώσεις μπορεί να υπερβαίνουν τις χρεώσεις της ΔΕΗ. Για να διαπιστώσετε αν τελικά σας συμφέρει οικονομικά η αλλαγή, βρείτε τους τρεις τελευταίους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς της ΔΕΗ –οι οποίοι καλύπτουν την κατανάλωση ενός έτους- και σημειώστε τις ενδείξεις της κατανάλωσης σε KWh ανά τετράμηνο, αλλά και τον μέσο όρο των τριών τετραμήνων. Έτσι θα γνωρίζετε ποιες είναι περίπου οι ενεργειακές ανάγκες του σπιτιού σας και θα αναζητήσετε τις τιμές των αντίστοιχων πακέτων των νέων εταιριών.

Για την διευκόλυνση των καταναλωτών, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας παρουσίασε προ ολίγων μηνών έναν ενδεικτικό συγκριτικό πίνακα με τις τιμές ανά τετράμηνο των τριών μεγαλύτερων προμηθευτών της χώρας (ΔΕΗ, Energa και AgeanPower). Συμπέρασμα αυτής της σύγκρισης είναι πως μεγαλύτερο κέρδος από μεταφορά προς άλλο προμηθευτή έχουν τα νοικοκυριά με μεσαία κατανάλωση (900—1.200 KWh ανά τετράμηνο) και οι ιδιώτες/εταιρίες με μεσαίες προς υψηλές καταναλωτικές ανάγκες (1.700-2.600KWh ανά τετράμηνο), καθώς σε αυτές τις κατηγορίες υπάρχουν οι μεγαλύτερες προσφορές και εκπτώσεις από τις νέες εταιρίες. Αντίθετα, σε χαμηλές (ως 800KWh) και υψηλές καταναλωτικές ομάδες (άνω των 2.700ΚWh) τα τιμολόγια της ΔΕΗ ίσως ακόμη συμφέρουν περισσότερο. Δείτε τις αναλυτικές συγκρίσεις της ΡΑΕ εδώ

*Κι αν το πάρω απόφαση;

Η διαδικασία αλλαγής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Χρειάζεται να πραγματοποιήσετε Καταγγελία Σύμβασης με τον τωρινό σας Προμηθευτή, να υπογράψετε σύμβαση προμήθειας με τον νέο Προμηθευτή και να τον εξουσιοδοτήσετε για κατάθεση της Δήλωσης Εκπροσώπησης Φορτίου για λογαριασμό σας. Η διαδικασία μέχρι την αλλαγή του προμηθευτή θα ολοκληρωθεί περίπου μέσα σε έναν μήνα, ενώ δεν θα υπάρξει κάποιο επιπλέον κόστος για εσάς. Η υποδομή, το δίκτυο και οι μετρητές ρεύματος στον χώρο σας παραμένουν οι ίδιοι, ενώ σε καμία περίπτωση μέσα σε αυτό το διάστημα δεν θα μείνετε χωρίς ρεύμα, καθώς ο Διαχειριστής του Δικτύου Διανομής παραμένει ο ίδιος (η ΔΕΗ), και το μόνο που θα χρειαστεί είναι ένας εκπρόσωπός του να περάσει από τον χώρο σας για να καταγράψει την τελευταία ένδειξη του μετρητή. Έτσι, θα εκδοθεί ο τελικός εκκαθαριστικός λογαριασμός της ΔΕΗ, στον οποίο θα σας επιστραφεί και η εγγύησή σας. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα έγγραφα που θα χρειαστείτε, θα σας πληροφορήσει ο νέος Προμηθευτής που θα επιλέξετε.

*Και πώς θα πληρώνω τον νέο λογαριασμό;

Κάθε νέος Προμηθευτής εκδίδει λογαριασμό ανά τρίμηνο ή τετράμηνο (ανάλογα την εταιρία), ο οποίος εξοφλείται με βάση τους όρους της κάθε εταιρίας. Αυτό που θα πρέπει να έχετε υπόψη σας είναι πως η έκπτωση του πακέτου που επιλέξατε θα εφαρμόζεται μόνο στο μέρος του λογαριασμού που αφορά την κατανάλωση ενέργειας και όχι στις λοιπές χρεώσεις, που περιλαμβάνουν τους σταθερούς φόρους που είναι υποχρεωμένοι να προσαρτούν οι Προμηθευτές (χρήση δικτύου, τέλος ΑΠΕ). Επίσης, θυμηθείτε να ελέγξετε προτού συμφωνήσετε με κάποια εταιρία αν στην τιμή του πακέτου που σας προτείνεται έχει προστεθεί ο ΦΠΑ.

*Και με την ΔΕΗ… χωρίζω οριστικά;

Όχι. Καλώς ή κακώς, η «αλληλογραφία» σας με την ΔΕΗ δεν θα σταματήσει. Εκτός λοιπόν από τον λογαριασμό του νέου σας προμηθευτή, θα σας έρχεται και ξεχωριστός λογαριασμός της ΔΕΗ, που θα περιλαμβάνει τα τέλη της ΕΡΤ. Επίσης, η ΔΕΗ παραμένει ο Διαχειριστής Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως μπορεί να αλλάξατε προμηθευτή, αλλά σε περίπτωση βλάβης θα πρέπει να επικοινωνείτε με τους τεχνικούς της ΔΕΗ, ενώ και στις περιπτώσεις διακοπής ρεύματος που οφείλονται στην ΔΕΗ, δεν θα έχετε ηλεκτρικό ρεύμα.
Σημείωση: Σε καμία περίπτωση δεν γλιτώνετε το πρόσφατο «χαράτσι» αν αλλάξετε Προμηθευτή, καθώς αυτό δεν συνδέεται με την ΔΕΗ ή την κατανάλωση ρεύματος, αλλά με υπουργική απόφαση που αφορά οποιαδήποτε ηλεκτροδοτούμενη επιφάνεια.

*Τα 5 βήματα του ενημερωμένου καταναλωτή

Τον τελευταίο καιρό ίσως έχουν επικοινωνήσει μαζί σας διάφοροι πωλητές από νέες εταιρίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο. Είτε σας προσεγγίζουν όμως, είτε ενδιαφέρεστε εσείς να επικοινωνήσετε μαζί τους, υπάρχουν κάποια σημεία που θα πρέπει να προσέξετε, για να διασφαλίσετε πως γνωρίζετε όλους τους όρους, τις χρεώσεις και τα πακέτα που σας συμφέρουν. Διαβάστε τι συμβουλεύει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας

*Οι πληροφορίες που αναφέρονται στο παρόν δημοσίευμα αφορούν την (πολύ διαφορετική από την σημερινή) εικόνα της αγοράς παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας κατά την ημερομηνία δημοσίευσης
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v