Προσιτές πολυτέλειες για το σπίτι

Ονειρεύεστε την σούπερ-εξοπλισμένη κουζίνα, ένα σπίτι-γυμναστήριο ή κινηματογραφική αίθουσα, θέλετε διακόσμηση που να θυμίζει σαλόνι περιοδικού… Μήπως τελικά οι οικιακές πολυτέλειες δεν κοστίζουν τόσο όσο πιστεύετε;
Προσιτές πολυτέλειες για το σπίτι
της Έλενας Μπούλια

Το πιθανότερο είναι ότι το -κουτσουρεμένο για τους περισσότερους- δώρο Χριστουγέννων σας προορίζεται ήδη για εξόφληση λογαριασμών-υποχρεώσεων ή , στην καλύτερη περίπτωση, για δώρα στα παιδιά και αγορές για το γιορτινό τραπέζι. Αν, όμως, ανήκετε στην μικρή κατηγορία όσων καταφέρουν και φέτος να διαθέσουν ένα, μικρότερο ή μεγαλύτερο, budget για την αγορά ενός πραγματικού «δώρου», από αυτά που ονειρευόμαστε πάντα αλλά μία μόνο φορά τον χρόνο έχουμε την δυνατότητα να αποκτήσουμε, το σπίτι θα πρέπει να έχει φέτος την τιμητική του.

Πρόκειται, άλλωστε, για τον χώρο στον οποίον περνάμε τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο μας και μία επένδυση εκεί θα ανταμείψει όχι μόνο τους δικούς μας καθημερινούς κόπους, αλλά και αυτούς της οικογένειάς μας, καθώς ένα «δώρο» για το σπίτι απευθύνεται συνήθως σε όλους τους ενοίκους του. Τι θα θέλατε, λοιπόν, μέχρι σήμερα να είχατε στο σπίτι αλλά διστάζατε γιατί το θεωρούσατε πολυτέλεια; Μήπως μία τέτοια επιθυμία δεν κοστίζει πραγματικά τόσο πολύ;

Πολυθρόνα-μασάζ
Δεν χρειάζεται να βρεθείτε στο αεροδρόμιο ή στα ταμεία του Attica για να απολαύσετε τις ανακουφιστικές της ιδιότητες. Τοποθετήστε μία καρέκλα μασάζ στο σπίτι σας, στο καθιστικό ή την κρεβατοκάμαρά σας, και αφεθείτε στις χαλαρωτικές της λειτουργίες. Μία value-for-money πρόταση έρχεται από το online κατάστημα Fitmaster.gr και αφορά την καρέκλα Life Care SL-A15, η οποία παρέχει τρεις τύπους μασάζ για το άνω σώμα, με κόστος 680 ευρώ. Πολύ οικονομικότερα θα σας κοστίσει το κάλυμμα (αξεσουάρ για καρέκλα μασάζ), το οποίο μπορείτε να τοποθετήσετε σε μία οποιαδήποτε καρέκλα (π.χ. στην καρέκλα του γραφείου σας) και να θέσετε σε λειτουργία ακόμα και όταν εργάζεστε. Η οικονομικότερη online τιμή για το αξεσουάρ αυτό είναι 95 ευρώ, από το Perfectshop.gr.

Τζακούζι-υδρομασάζ
Μετά από μία δύσκολη μέρα στην δουλειά, τίποτα δε μπορεί να συγκριθεί με την απόλαυση ενός χαλαρωτικού μπάνιου, βυθισμένοι σε μπανιέρα με τζακούζι ή υδρομασάζ. Πόσο, όμως, κοστίζει μία τέτοια απόλαυση; Μία απλή μπανιέρα υδρομασάζ, την οποία θα αποκτήσετε από τα καταστήματα Praktiker δεν ξεπερνά τα 579 ευρώ, ενώ για μπανιέρα-υδρομασάζ-jacuzzi την οικονομικότερη online τιμή βρήκαμε στο κατάστημα S-Bath, για μία μπανιέρα διαστάσεων 170x70 εκ, με χωρητικότητα 200lt και τιμή προσφοράς τα 1.200 ευρώ (φωτο). Υπολογίστε ότι το κόστος της απλής εγκατάστασης μιας τέτοιας μπανιέρας -με την προϋπόθεση ότι έχει προηγηθεί αντίστοιχη υδραυλική μελέτη και οι παροχές βρίσκονται στην θέση τους- θα κυμαίνεται στα 300 ευρώ, καθώς απαιτείται υδραυλικός και ηλεκτρολόγος.

Βαρελάκι μπύρας
Πόσες φορές έχετε λαχταρίσει παγωμένη μπύρα κατά την διάρκεια ενός ποδοσφαιρικού ντέρμπυ που το πήγαινε-έλα στο ψυγείο είναι απαγορευτικό; Κι όμως, η απόκτηση ενός ψύκτη μπύρας μεγάλης χωρητικότητας δεν αποτελεί τόσο μεγάλη πολυτέλεια. Ενδεικτικά, ο ψύκτης μπύρας Hobby Pat 007 Beer Tender, χωρητικότητας 5lt, ο οποίος έχει ψυκτική ικανότητα έως 13 ώρες στους 4 βαθμούς, δεν θα σας κοστίζει περισσότερα από 85 ευρώ, αν τον αγοράσετε online από το Largeshop.gr. Για τους πιο μερακλήδες -και ανοιχτοχέρηδες- υπάρχει, βέβαια, και η αντλία μπύρας της Krups, Tender B90, η οποία διατηρεί συνεχώς την μπύρα στους 4 βαθμούς, χωρά επίσης 5lt του αγαπημένου σας ποτού και διαθέτει ένδειξη τεσσάρων επιπέδων για την ποσότητα της μπύρας που απομένει. Μπορείτε να την αγοράσετε με 235,83 ευρώ από το Pixmania.gr.

Ήχος και εικόνα
Οι λάτρεις της οικιακής ψυχαγωγίας δεν μπορεί παρά να ονειρεύονται ένα πλήρες σύστημα βιντεο-προβολών και ήχου, το οποίο ακούει στο σύνθετο όνομα «προτζέκτορας και home cinema». Δεν θα σας κουράσουμε με αναλυτικές πληροφορίες για προτζέκτορες (μπορείτε να τις βρείτε στο Σχετικό Άρθρο), αλλά θα σας προτείνουμε απευθείας τον οικονομικό BenQ MP515 (με ανάλυση SVGA 800x600, υψηλό contrast 2600:1 και φωτεινότητα 2500 ANSI Lumens), τον οποίον βρήκαμε με 299 ευρώ στο Pixmania.gr. Ως προς τον ήχο, ένα οικονομικό σύστημα Home Cinema ηχείων, το οποίο βρήκαμε επίσης στο Pixmania.gr, είναι το KS-2200HT της Kenwood (φωτο), με 48 ευρώ. Συνολικό κόστος: 347 ευρώ (χωρίς τα έξοδα μεταφοράς).

Μπάρμπεκιου
Η καλοκαιρία που δείχνει πρόθυμη να συνεχιστεί για… πάντα, προσφέρεται ιδανικά για ψήσιμο εκτός σπιτιού κατά τον ελεύθερο χρόνο. Δεν χρειάζεται να διαθέτουμε κήπο με κτιστό φουρνάκι και εγκατάσταση ψησταριάς για να οργανώσουμε ένα κυριακάτικο μπάρμπεκιου, παρά μία «απλή» συσκευή, όπως το Sunday Happy 2 Woody Plus, ένα γκριλ αερίου με 2 εστίες και πλαϊνό μάτι, το οποίο διαθέτει καπάκι από αλουμίνιο, καθώς και εύχρηστο για τις μετακινήσεις τρόλεϊ από ξύλο ελάτου. Το βρήκαμε στο Perfect Shop με 179 ευρώ.

Γυμναστική
Χρόνος και όρεξη για γυμναστήριο δεν υπάρχει, η γυμναστική στο σπίτι, όμως, ακούγεται πιο εφικτή, ειδικά όταν πραγματοποιείται με μηχανήματα που υπόσχονται να κάνουν θαύματα. Οι προτάσεις μας είναι οι εξής: Είτε ελλειπτικό μηχάνημα είτε μηχάνημα δόνησης (μάθετε περισσότερες πληροφορίες για την αποτελεσματικότητα του καθενός στο Σχετικό Άρθρο). Στην πρώτη περίπτωση, ξεχωρίσαμε το ελλειπτικό μηχάνημα Alpine C-80 (φωτο), στο ηλεκτρονικό κατάστημα Sportstore.gr, με το μαγνητικό σύστημα αντίστασης και μέγιστο βάρος χρήστη τα 120 κιλά. Η τιμή του είναι 325 ευρώ και μπορείτε να το αγοράσετε online από εδώ. Όσο για το μηχάνημα δόνησης, μία value-for-money πρόταση είναι το Crazy fitness power plate-vibration machine, το οποίο βρήκαμε στο ηλεκτρονικό κατάστημα Mega-Fitness με 389 ευρώ (τιμή μετρητοίς). Το συγκεκριμένο όργανο έχει την ιδιότητα να ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και να ανακουφίζει το «πιασμένο» και κουρασμένο σώμα, αν και χρήσιμο είναι, για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα, να συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό ως προς την χρήση του.

Ζώντας… ψηφιακά
Έχετε ακούσει για το digital living; Για το έξυπνο σπίτι, το οποίο σας δίνει την δυνατότητα να ελέγχετε τα πάντα, τη μουσική, τον φωτισμό και την θερμοκρασία, από ένα τηλεκοντρόλ; Τα πράγματα είναι πολύ απλά και σκοπό έχουν να κάνουν την ζωή μας πιο εύκολη: Η οθόνη της τηλεόρασης συνδέεται με τον υπολογιστή και προβάλει οτιδήποτε, από ταινίες, μουσική, φωτογραφίες, ενημερωτικά sites, με τέλειο ήχο και εικόνα. Η ψηφιακή ψυχαγωγία είναι γεγονός. Ταυτόχρονα, μέσω υπολογιστή ή τηλεφώνου έχει κανείς την δυνατότητα να ελέγξει κανείς τον φωτισμό του σπιτιού του, το ανέβασμα/κατέβασμα ρολών και τεντών, καθώς και την θερμοκρασία. Τέλος, υπάρχει και ο τομέας της ασφάλειας, με συστήματα συναγερμού, παρακολούθησης, δυνατότητα απομακρυσμένου ελέγχου - μέσω τηλεφώνου και ίντερνετ. Όλα τα παραπάνω αναλαμβάνουν εταιρίες όπως η Xparity και η S&S Constructions.

Πόσο μπορούν να κοστίσουν οι παραπάνω υπηρεσίες; Η απάντηση είναι, βέβαια, σχετική καθώς έχει να κάνει με το ακριβές σύστημα που επιθυμεί κανείς, αλλά και για πόσα τετραγωνικά σπιτιού το χρειάζεται, ενδεικτικά ωστόσο θα μπορούσαμε να πούμε ότι ένα σύστημα κεντρικού ελέγχου φωτισμού, κατά το οποίο κανείς μπορεί να ρυθμίζει τα φώτα όλου του σπιτιού από έναν μόνο κεντρικό διακόπτη, για ένα διαμέρισμα 100τ.μ., δύσκολα θα ξεπεράσει τα 1.000 με 1.500 ευρώ.

Ασφάλεια
Κατά πόσο μπορεί να θεωρηθεί η ασφάλειά μας πολυτέλεια; Πολύ όταν μία πόρτα ασφαλείας κοστίζει περί τα 1.000 ευρώ και άλλο τόσο κοστίζει ένα ολοκληρωμένο ασύρματο σύστημα συναγερμού για ένα διαμέρισμα 100 τ.μ.. Κι όμως, πρόκειται ίσως για μία από τις πιο απαραίτητες «πολυτέλειες» που μπορείτε να διαθέσετε για την οικογένειά σας. Πώς θα μειώσετε, όσο είναι δυνατόν, το κόστος; Είτε θα τοποθετήσετε μόνοι σας κάποιο ασύρματο σύστημα (όπως αυτόν με τις δέκα μαγνητικές επαφές και τα δύο τηλεχειριστήρια) που βρήκαμε στο Doorado.gr, με 129 ευρώ, είτε θα επενδύσετε κάτι παραπάνω για ένα πιο ολοκληρωμένο σύστημα, όπως αυτό που βρήκαμε στην εταιρία Easy Alarm. Αυτό, ενδεικτικά, περιλαμβάνει, πέρα από την κεντρική μονάδα ελέγχου και το πληκτρολόγιο χειρισμού, εσωτερική και εξωτερική σειρήνα, επτά μαγνητικές επαφές, δύο υπέρυθρα ραντάρ χώρου, περί τα 450 ευρώ. Στην τιμή αυτή περιλαμβάνεται η τοποθέτηση αλλά όχι ο Φ.Π.Α. (23%), ενώ το σπίτι πρέπει να διαθέτει προεγκατεστημένη καλωδίωση. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει καλωδίωση, το κόστος αυτής είναι περίπου 120 ευρώ. Ανάλογα, λοιπόν, με το σύστημα που θα επιλέξετε και τα τετραγωνικά μέτρα του σπιτιού σας, υπολογίστε ότι το κόστος των συστημάτων ασφαλείας μπορεί να κυμαίνεται από 500 έως 1.500 ευρώ.

Μαγείρεμα
Αν ο γενικότερος μαγειρικός οίστρος στον οποίον έχει περιέλθει η ελληνική τηλεόραση έχει επηρεάσει και εσάς και το μαγείρεμα τείνει πλέον να γίνει δεύτερη φύση σας, κάνετε την ζωή σας ευκολότερη με το πανίσχυρο πολυμίξερ της Kitchenaid, με μπολ χωρητικότητας των 4,83 λίτρων, το οποίο ανακατεύει, χτυπά και ζυμώνει, με ρυθμιζόμενη ταχύτητα και αθόρυβη χρήση. Η φθηνότερη online τιμή στην οποία βρήκαμε την… σοκολατί του έκδοση είναι 395 ευρώ, από το Pixmania.gr.


Ταπετσαρίες
Τέλος, αν πολυτέλεια για εσάς είναι να επενδύσετε ένα ποσό στην διακόσμηση του χώρου σας και η ανανέωση των τοίχων είναι το μέρος από το οποίο προτιμάτε να ξεκινήσετε, μάθετε πως δεν πρόκειται για μία τόσο ακριβή επιθυμία. Για την ακρίβεια, η τιμή μιας ταπετσαρίας, η οποία φυσικά κυμαίνεται ανάλογα με την εταιρία από την οποία θα την αγοράσουμε αλλά και από το υλικό της, δεν χρειάζεται να ξεπεράσει τα 50 με 60 ευρώ το μέτρο (τέτοιες τιμές, τουλάχιστον, βρήκαμε στην κορυφαία στις ταπετσαρίες εταιρία Carteco). Για την δε τοποθέτηση, το κόστος έχει να κάνει από το μήκος του τοίχου που θα «ντύσετε», έτσι αν πρόκειται για πολλά μέτρα υπολογίστε άλλα 8 με 10 ευρώ ανά μέτρο, ενώ αν πρόκειται για έναν μικρό τοίχο, ο ταπετσιέρης δεν θα πρέπει να σας ζητήσει περισσότερα από 80 με 100 ευρώ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v