Κηπουρική: Προμηθευτείτε τα απαραίτητα

Η ενασχόληση με τον κήπο μπορεί να είναι άκρως αποτελεσματική και συνάμα διασκεδαστική, εάν φροντίσετε εγκαίρως να εξοπλιστείτε με τα απαραίτητα εργαλεία. Βρήκαμε ποιά είναι αυτά και πού θα τα βρείτε στις χαμηλότερες τιμές.

του Νικόλα Γεωργιακώδη

Δεν χρειάζετε να κατέχετε ιδιαίτερες γνώσεις κηπουρικής για να δημιουργήσετε έναν όμορφο και ελκυστικό κήπο. Αρκετές φορές οι ερασιτέχνες κηπουροί κάνουν καλύτερη δουλειά από τους επαγγελματίες, φτιάχνοντας πραγματικά αριστουργήματα. Άλλωστε αυτα που χρειάζεστε δεν είναι τίποτα παραπάνω από χρόνο, χώρο και μπόλικο μεράκι. Τον χρόνο που θα ασχολείστε με τον κήπο σας μπορείτε να τον καθορίσετε εσείς οι ίδιοι ανάλογα με τις υποχρεώσεις σας, ενώ ο χώρος μπορεί να είναι από μία μικρή γλαστρούλα στην βεράντα τις πολυκατοικίας, μέχρι ένας μεγάλος κήπος σε μία μονοκατοικία. Για να ξεκινήσετε όμως να ασχολείστε με την κηπουρική, πρέπει πρώτα να προμηθευτείτε τα απαραίτητα εργαλεία. Μην μπαίνουν στο μυαλό σας πολύπλοκα και ακριβά πολυμηχανήματα. Τα βασικά εργαλεία που πρέπει να έχει κάθε αρχάριος κηπουρός που... σέβεται τον κήπο του είναι απλά στην χρήση τους και σχετικά φθηνά.

Επειδή μια βόλτα στα καταστήματα μάλλον θα σας μπερδέψει παρά σας θα σας διευκολύνει, βρήκαμε για εσάς τα απαραίτητα εργαλεία που θα χρειαστείτε για να ξεκινήσετε την δημιουργία του δικού σας κήπου. Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τα αγοράσετε online απλά με ένα "κλίκ".

Σε γενικές γραμμές μην πέσετε στην παγίδα και αγοράσετε το κάθε μηχάνημα που μπορεί να σας φανεί ελκυστικό εκ πρώτης όψεως. Σκεφτείτε ότι τα εργαλεία που πραγματικά θα χρειαστείτε για τον κήπο σας δεν είναι παραπάνω από δέκα. Για την ακρίβεια:

*Ένα κλαδευτήρι είναι το πιο συνηθισμένο εργαλείο για να ξεκινήσετε τις αγορές σας. Θα σας βοηθήσει να κόψετε και να περιποιηθείτε μικρούς θάμνους και δενδρύλλια, δίνοντάς τους το σχήμα που εσείς θέλετε και κόβοντας τα ξερά κλαδιά. Λόγω του μικρού του μεγέθους δεν βολεύει για μεγαλύτερα δέντρα και σημεία που δεν φτάνετε, οπότε αναγκαστικά μαζί με αυτό θα πρέπει να προμηθευτείτε και ένα τηλεσκοπικό ψαλίδι, που θα σας βοηθήσει περισσότερο σε τέτοιες περιπτώσεις. Πρέπει να είναι κοφτερά και αποτελεσματικά για να μην ξεφτίζουν τις άκρες του κλώνου στα κλαδέματα. Μην επιλέξετε κάποιο πανάκριβο εκτός και αν είστε επαγγελματίες, ούτε κάποιο φθηνό που θα «κλατάρει» στους δύο μήνες. Σε αυτές τις περιπτώσεις αξίζει να δώσετε κάτι παραπάνω και να επιλέξετε μια εγγυημένη εταιρία. Για παράδειγμα μπορείτε να δείτε ορισμένες επιλογές εδώ. Σε περίπτωση που τα φυτά σας είναι πολύ μεγάλα, τότε θα χρειαστείτε ένα μεγαλύτερο ηλεκτρικό κλαδευτήρι. Πολύ καλή επιλογή είναι αυτά της Black n Decker .

*Οι δουλειές του κήπου δεν είναι ό,τι καλύτερο για τα χέρια, οπότε προστατευτείτε αγοράζοντας ειδικά γάντια χοντρά με βαμβακερή επένδυση ή δερμάτινα. Απαραίτητος «σύμμαχός» σας σε κάθε δουλειά που θα κάνετε, θα σας προστατέψουν από γρατζουνιές, τσιμπήματα εντόμων, μύκητες κτλ. Δεν είναι ιδιαίτερα ακριβά και θα σας κρατήσουν για αρκετό καιρό. Αγοράστε δερμάτινα γάντια Town & Country από εδώ  και βαμβακερά γάντια κηπουρικής με floral μοτίβα από εδώ.

*Περιποίηση κήπου χωρίς σκάψιμο και τσουγκράνισμα δεν νοείται, οπότε κρίνεται απαραίτητο να προμηθευτείτε φτυάρι και τσάπα, για να σκάψετε το χώμα και να το προετοιμάσετε για τα φυτέματα. Επίσης τσουγκράνα (μικρή & μεγάλη) για να απομακρύνετε τα ξερά χόρτα από το έδαφος. Προτιμήστε μεταλλικές τσουγκράνες, που μπορεί να σας κοστίσουν κάτι παραπάνω, αλλά σίγουρα θα τις έχετε για μεγαλύτερο διάστημα. Για γλάστρες και παρτέρια, μπορείτε να αγοράσετε ένα μίνι σετ εργαλείων όπως αυτό εδώ. , ενώ για μεγαλύτερες περιοχές προτιμήστε μεγάλες τσουγκράνες όπως αυτές ή αυτές.

*Για σκάψιμο και φόρτωμα των ξερών φύλλων σε καρότσι θα χρειαστείτε οπωσδήποτε και ένα καλό φτυάρι, κορυφαίο εργαλείο κηπουρικής. Εκτός από το μικρό φτυαράκι που περιλαμβάνεται στο μίνι σετ εργαλείων που αναφέραμε πιο πάνω και μόνο του εδώ, πρέπει να αγοράσετε και ένα μεγάλο με ξύλινη λαβή σαν αυτό.

*Για το πότισμα
  των φυτών σας θα χρειαστείτε ένα λάστιχο, το μέγεθος του οποίου θα εξαρτηθεί από το μέγεθος του κήπου σας. Ακόμα πιο βολικό, θα είναι αν αγοράσετε και μία ανέμη μαζί για να τυλίγετε το λάστιχο και να μην το έχετε μέσ'τα πόδια σας. Θα σας γλιτώσει από πολύ κόπο και χρόνο. Σκεφτείτε ότι με το πάτημα ενός κουμπιού, το μηχάνημα τυλίγει αυτόματα το λάστιχο. Μιά τέτοια μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ αν προτιμάτε να αγοράσετε κάποια χειροκίνητη πάρτε μια ιδέα από αυτές.  Να θυμάστε ότι, μια ακριβότερη μάνικα είναι συνήθως ανθεκτικότερη σε ακραίες καιρικές συνθήκες. Επίσης, πριν αγοράσετε οποιοδήποτε λάστιχο, ρωτήστε εαν είναι από υλικό κατάλληλο για πόσιμο νερό. Όταν σφίξουν οι ζέστες, μπορεί και να μην αντισταθείτε σε μια γουλιά!

 * Για την μεταφορά ξερών φύλλων και χόρτων, λιπασμάτων και σπόρων θα σας χρησιμέψει αρκετά ένα κηπουρικό καρότσι. Αυτό που θα διαλέξετε δεν χρειάζεται να είναι ιδιαίτερα ακριβό και βαρύ. Ένα ελαφρύ πλαστικό καρότσι, θα διευκολύνει τις πάσης φύσεως μεταφορές στον κήπο. Τετοιου είδους καρότσια θα βρείτε εδώ.

* Τα φυτά σας θα χρειαστούν προστασία από τα κάθε λογής ζιζάνια και έντομα που "λιμπίζονται" τα φυλλώματά τους. Ένας ψεκαστήρας λοιπόν, θα σας φανεί πολύ χρήσιμος για να ραντίσετε τα δέντρα σας με φυτοφάρμακα κατά των ασθενειών και των παρασίτων. Μεγάλη προσοχή στην χρήση και την επιλογή των φαρμάκων, μιας και πολλά από αυτά είναι άκρως τοξικά. Είναι πολύ φθηνός και θα τον βρείτε σε διάφορα μεγέθη. Για παράδειγμα, εδώ δείτε έναν μικρό με ρυθμιζόμενο ακροφύσιο και εδώ έναν μεγαλύτερο με χωρητικότητα 18 λίτρων. Tip: Για την μελίγκρα (ζιζάνιο που επιτίθεται κυρίως στις τριανταφυλλιές), μπορείτε να χρησιμοποιήσετε θειάφι σε σκόνη, ραντίζοντας με αυτό τα φυλλώματά τους.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v