Αγορά χαλιού: "Στρωθείτε" στο σωστό στρώσιμο

Ίσως για στρώσιμο να είναι λίγο νωρίς, αλλά για αγορά χαλιού ή μοκέτας αυτή είναι η κατάλληλη εποχή. Πώς θα επιλέξετε σωστά για τον χώρο σας και σε ποιους θα απευθυνθείτε; Χρήσιμες συμβουλές που θα σας "στρώσουν"...
Αν σκέφτεστε να αγοράσετε κάποιο χαλί ή μοκέτα για το σπίτι, διανύουμε μάλλον την κατάλληλη εποχή. Γιατί αν σπεύδαμε για χαλί κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων το πιθανότερο είναι πως θα βρίσκαμε σε καλή τιμή τα πολύ παλιά σχέδια που το κατάστημα θέλει να ξεφορτωθεί, ενώ τώρα συνεχίζουν να υπάρχουν κάποιες εκπτώσεις ή πολύ καλές προσφορές, ενώ παράλληλα όλα τα καταστήματα έχουν φέρει κάποια καινούργια σχέδια που δεν αποκλείεται να σας πουλήσουν λίγο οικονομικότερα αφού δεν είναι ακόμα η high season στην αγορά χαλιού.

Το πρώτο ερώτημα που έρχεται να τεθεί σε αυτόν που θέλει να στρώσει το σπίτι του είναι χαλί ή μοκέτα; Αυτό εξαρτάται τόσο από το προσωπικό γούστο του καθενός όσο και από το budget που σκοπεύει να διαθέσει. Ένα καλό χαλί είναι σαφώς ακριβότερο από μία (οποιαδήποτε) μοκέτα στις διαστάσεις, αλλά η μοκέτα -από την άλλη- μπορεί να στρωθεί σε όλο το σπίτι ζεσταίνοντάς το ακόμα περισσότερο. Βέβαια, άπαξ και στρωθεί μια μοκέτα από άκρη σε άκρη είναι πολύ δύσκολο να ξεστρωθεί (γι’αυτό πολλοί τις κολλάνε στο πάτωμα μόνιμα), ενώ το χαλί μαζεύεται στο τέλος του χειμώνα. Για άλλους η ιδανική λύση είναι χαλιά που μοιάζουν με μοκέτα.

Η επιλογή, λοιπόν, του ιδανικού χαλιού ή μοκέτας προκύπτει από τον επιτυχημένο συνδυασμό αισθητικής, απόδοσης (χρηστικότητας) και κόστους που ανταποκρίνεται στον προσωπικό σας τρόπο ζωής. Υπάρχουν, ωστόσο, κάποια tips που μπορείτε να έχετε στο μυαλό σας πριν προβείτε στη συγκεκριμένη αγορά, ως προς την ποιότητα, το χρώμα και τη διάσταση του χαλιού (ή της μοκέτας).

Ποιότητα
* Συνήθως, όσο καλύτερης ποιότητας είναι ένα χαλί τόσο πυκνότερο και σφιχτότερα δεμένο και έτσι είναι και περισσότερο ανθεκτικό. Σύγκριση, βέβαια, ως προς την πληθώρα των κόμπων (την οποία διακρίνουμε από την πίσω πλευρά του) μπορεί να γίνει μόνο ανάμεσα σε δύο όμοια χαλιά (ή μοκέτες) και όχι φυσικά ανάμεσα σε ένα χαλί και μια μοκέτα.

* Ως προς τους κόμπους, μπορείτε να δοκιμάσετε και μόνοι σας την ποιότητά τους, προσπαθώντας να βγάλετε έναν από αυτούς με ένα μυτερό αντικείμενο. Κανονικά δεν πρέπει να βγει. Η πολυπλοκότητα των σχεδίων ενός χαλιού και η τεχνική του κόμπου προδίδουν την καταγωγή του και ανεβάζουν τον χρόνο κατασκευής και την τιμή του.

* Στις μοκέτες, βέβαια, η ποικιλία στην ποιότητα είναι πολύ πιο μεγάλη από αυτήν των χαλιών. Αυτό γιατί επειδή οι περισσότερες μοκέτες είναι είτε ακρυλικές ή μάλλινες (οι οποίες είναι και προτιμότερες) ή ακόμα και συνδυασμός μάλλινης με ακρυλική, σε πολλές παραλλαγές μεταξύ τους. Πολύ της μόδας τελευταία είναι και οι μοκέτες τύπου shaggy, οι οποίες όμως είναι κατά κανόνα ακρυλικές.

* Μην «τσιμπήσετε» αν οι πωλητές εκθειάσουν ένα μεταξωτό χαλί. Δεν είναι απαραίτητα καλύτερο από ένα μάλλινο. Μάλιστα, τα ολόμαλλα χαλιά θεωρούνται καλύτερα γιατί διαθέτουν περισσότερα φυσικά πλεονεκτήματα: Το πέλλος τους δεν πέφτει, τα χρώματα διατηρούν τις αποχρώσεις τους, δεν λεκιάζουν τόσο εύκολα, δεν καίγονται, είναι πιο ανθεκτικά και ζεστά. Το εντυπωσιακό με τα μεταξωτά χαλιά είναι ότι έχουν περισσότερη λάμψη.

Άλλωστε, υπάρχουν και χαλιά μάλλινα με μεταξωτό περίγραμμα ή φόντο από μετάξι. Ενώ υπάρχουν και τα κιλίμια που υφαίνονται σε αργαλειό, είναι μάλλινα ή βαμβακερά και δεν έχουν κόμπους. Η ποιότητα του καθενός είναι καθοριστική για την τιμή του, αλλά σε κάθε περίπτωση τα χειροποίητα χαλιά είναι ακριβότερα από τα χαλιά μηχανής.

* Μπορεί να παρατηρήσετε σε ένα χειροποίητο χαλί ότι το σχέδιο δεν είναι συμμετρικό ή ότι το χρώμα δεν είναι ομοιόμορφο. Αν το χαλί είναι όντως χειροποίητο αυτό δεν σημαίνει ότι έχει κάποιο ελάττωμα. Συχνά, μάλιστα, προσδίδει γοητεία στο χαλί όταν, βαμμένο όπως είναι με φυσικές βαφές, έχει κάποια ανομοιομορφία.

Χρώμα
Το χρώμα επιδρά σε μεγάλο βαθμό σε κάθε χώρο του σπιτιού. Τα χαλιά και οι μοκέτες που καλύπτουν μία μεγάλη επιφάνεια του δωματίου πρέπει να επιλέγονται με προσοχή όσον αφορά στο χρώμα τους. Κάποια πράγματα που πρέπει να ξέρετε:

* Όταν στρώσετε μία καινούργια μοκέτα (αλλά και ένα χαλί) στο σπίτι είναι πολύ πιθανό το χρώμα της να φαίνεται πιο ανοιχτό από το δείγμα που είχατε δει στο κατάστημα. Αυτό είναι ένα φυσικό οπτικό εφέ.

* Υπολογίστε πώς μπορεί να επηρεάζει το χρώμα του χαλιού ή της μοκέτας το μέγεθος του δωματίου. Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι αυτά τόσο μεγαλύτερο θα φαίνεται το δωμάτιο, τα πιο σκούρα χαλιά θα δίνουν την εντύπωση ότι οι τοίχοι έχουν έρθει πιο μπροστά αλλά θα δημιουργούν ένα πιο «ζεστό» αίσθημα.

* Αν αλλάζετε συχνά τη διακόσμηση του σπιτιού σας ή αν έχετε πολλά έπιπλα που προσπαθείτε να συνταιριάξετε είναι προτιμότερο να επιλέξετε χαλιά και μοκέτες σε γήινα χρώματα.

Μέγεθος
Αν πρόκειται για χαλί, προτιμήστε κάποιο μικρών διαστάσεων που θα αναδειχθεί καλύτερα στο χώρο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, στο σαλόνι το χαλί δεν θα πρέπει να περνάει κάτω από τους καναπέδες, ενώ στην τραπεζαρία, η καρέκλα, όταν χρησιμοποιείται, θα πρέπει πάντα να πατά στο χαλί. Το ίδιο ισχύει και για την μοκέτα σε περίπτωση που την κόψετε σε διάσταση χαλιού και δεν την στρώσετε σε όλο το σπίτι.

Αγορά
Αφού λοιπόν έχετε αποφασίσει αν θέλετε χαλί ή μοκέτα, έχετε υπολογίσει τις διαστάσεις που επιθυμείτε να έχει η μοκέτα ή το χαλί σας και έχετε μια ιδέα για το χρώμα που θα ταιριάζει καλύτερα στον χώρο σας, ήρθε η ώρα για τη βόλτα στα μαγαζιά. Σας συμβουλεύουμε να μην επισκεφθείτε μόνο ένα πριν την αγορά σας. Πηγαίνετε σε δύο ή τρία (εμείς σας προτείνουμε τα παρακάτω), συγκρίνετε τιμές, σχέδια και ποιότητα και… κάντε παζάρια! Ως προς το οικονομικό, ενδεικτικά αναφέρουμε πως αυτή την εποχή μπορείτε να βρείτε χειροποίητο χαλί (διαστάσεων 2μ x 2,50μ) σε προσφορά ακόμα και με 600 ευρώ (η τιμή βέβαια ενός καλού χαλιού μπορεί να φτάσει και μερικές χιλιάδες ευρώ), ενώ για μία καλής ποιότητας μοκέτα δεν θα δώσετε κάτω από 50 ευρώ το τ.μ.

Καταστήματα (για τις διευθύνσεις επισκεφθείτε το site του κάθε καταστήματος)
* Εφραίμογλου: Θα βρείτε τεράστια ποικιλία χαλιών, κάποια εκ των οποίων σε προσφορά, ενώ το κατάστημα δεν διαθέτει μοκέτες.
* Βιοκαρπετ: Ποικιλία σε χαλιά και μοκέτες σε πολύ καλές τιμές και πολλές εποχιακές προσφορές.
* Μοιραράκη: Αποκλειστικά χειροποίητα περσικά (τα περισσότερα) χαλιά –δεν γίνονται προσφορές.
* Carpet Palace: Ποικιλία σε χαλιά κάθε ποιότητας αλλά και μοκέτες. Αυτές τις μέρες γίνονται πολλές προσφορές.
* Αιών: Αποκλειστικά χειροποίητα χαλιά –δεν γίνονται προσφορές.
* Deco Carpet: Χαλιά, μοκέτες και υφάσματα σε πολύ καλές τιμές και on-line κατάστημα.
* Tapis: Εμπορεία και τοποθέτηση χαλιών και μοκετών σε μεγάλη ποικιλία, με πολύ καλές τιμές.
* Bo Concept: Αν αναζητάτε κάτι πραγματικά μοντέρνο και στιλάτο, με το ανάλογο κόστος φυσικά.

Επιμέλεια: Έλενα Μπούλια
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v