Τζάκι: Η πιο ζεστή γωνιά του σπιτιού

Αν αυτό που πάντα ονειρευόσασταν να στολίζει το σαλόνι σας είναι ένα όμορφο τζάκι, ποτέ δεν είναι αργά. Ψάξαμε και βρήκαμε όλα αυτά που θέλετε να ξέρετε σχετικά με την επιλογή, την κατασκευή και την τοποθέτηση του ιδανικού για εσάς τζακιού.
Τζάκι: Η πιο ζεστή γωνιά του σπιτιού
της Έλενας Μπούλια

Το τζάκι αποτελούσε ανέκαθεν την εστία του σπιτιού, έναν κεντρικό άξονα ζέστης και θαλπωρής και έναν πυρήνα συνάντησης για τα μέλη της οικογένειας κατά τους χειμερινούς μήνες. Αν, μάλιστα, αναλογιστούμε τη μεγάλη ανάγκη της εποχής για φυσικές πηγές ενέργειας, το τζάκι αποτελεί την ιδανική λύση εξοικονόμησης πετρελαίου αφού μπορεί να ζεστάνει για πολλές ώρες έναν μεγάλο χώρο με μερικά μόνο καυσόξυλα, ενώ είναι απόλυτα ασφαλές για το περιβάλλον.

Ως προς την κατασκευή, τα βασικά μέρη που αποτελούν ένα τζάκι είναι η εστία που μπορεί να είναι ανοιχτή ή κλειστή με πορτάκι ή τζάμι, ο καπναγωγός που βρίσκεται πάνω από την εστία και η καπνοδόχος που οδηγεί τα αέρια της καύσης από τον καπναγωγό στο περιβάλλον. Αν κανείς επιθυμεί να τοποθετήσει τζάκι έξω από τα αρχικά πλαίσια σχεδίου του σπιτιού καλό είναι να προηγηθεί ένας στατικός υπολογισμός και να ενημερωθεί από την πολεοδομία για το ύψος που προβλέπεται να έχει η καπνοδόχος, ενώ αν πρόκειται για διαμέρισμα πολυκατοικίας ενδέχεται να απαιτείται ειδική άδεια.

Υπάρχουν διάφορα είδη τζακιών: Το παραδοσιακό τζάκι με εστία από πυρότουβλο είναι η πιο διαδεδομένη περίπτωση και αυτή με το χαμηλώτερο ποσοστό απόδοσης αφού οι απώλειες θερμότητας που έχει φτάνουν και το 90%, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα μεγάλης διοχέτευσης θερμού αέρα στο χώρο. Το παραδοσιακό τζάκι με εστία από μαντέμι (χυτοσίδηρο) αντέχει πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες και έχει καλύτερη αγωγιμότητα, μεταφέροντας αποτελεσματικότερα τη θερμότητα μέσα στο χώρο, με μικρότερες απώλειες στο 75-80%. Σύμφωνα με τους ειδικούς, προτιμότερη λύση είναι το ενεργειακό τζάκι με εστία κλειστού τύπου, το οποίο κατασκευάζεται μεν από πυρότουβλο ή μαντέμι, συνδυάζει ωστόσο πολύ μεγαλύτερη θερμαντική απόδοση (της τάξης του 70-75%) και οικονομία στο ξύλο.

Υπάρχουν επίσης θερμοδυναμικά τζάκια, με εστίες προηγμένης τεχνολογίας, ειδικούς μηχανισμούς και ανεμιστήρες που οδηγούν τον αέρα στο εξωτερικό περιβάλλον έτσι ώστε να αποφεύγεται το «κάπνισμα» του τζακιού. Τα θερμοϋδραυλικά τζάκια, που λειτουργούν σαν μικρά καλοριφέρ αφού διαθέτουν χιτώνια (τοιχώματα) στα οποία θερμαίνεται το νερό. Και τα ηλεκτρικά τζάκια που λειτουργούν με ηλεκτρική αντίσταση, δεν απαιτούν καμινάδα, ενώ τα ξύλα που καίγονται είναι καθαρά διακοσμητικά, εκλύοντας ζέστη ανάλογη ενός αερόθερμου. Ευρέως διαδεδομένα στις μέρες μας, τέλος, είναι και τα τζάκια αερίου (φυσικού αερίου ή προπανίου), τα οποία δεν απαιτούν την τοποθέτηση καμινάδας, άρα μπορούν να τοποθετηθούν σε οποιοδήποτε σημείο του σπιτιού, ενώ παράγουν τις ίδιες φυσικές φλόγες με τα συμβατικά τζάκια, η ένταση των οποίων ρυθμίζεται με τηλεχειριστήριο.

Η διαδικασία αγοράς τζακιού, ωστόσο, είναι σε κάθε περίπτωση συγκεκριμένη. Οι τεχνικοί της εταιρίας από την οποία θα αγοράσετε το τζάκι σας έρχονται στο χώρο σας για να μετρήσουν τις διαστάσεις και να κάνουν μία πρώτη αυτοψία. Έπειτα ετοιμάζουν κάποια σχέδια με τις αντίστοιχες προσφορές και σας προτείνουν, αν δεν έχετε ήδη αποφασίσει, το προϊόν που ταιριάζει καλύτερα στο χώρο σας. Όταν καταλήξετε σε αυτό που θέλετε, διαλέξετε επένδυση (ή διακόσμηση) και δώσετε κάποια προκαταβολή, εκείνοι προχωρούν στην παραγγελία της εστίας, την οποία τοποθετούν τελικά στο χώρο σας μέσα σε μία με δύο ημέρες. Το τζάκι σας τότε είναι έτοιμο και το μόνο που χρειάζεται από εδώ και πέρα είναι κάποια αξεσουάρ (λαβές, κουβάδες, κρεμανταλάδες, σκάρες), ξύλα και… καλή παρέα!

Και επειδή η επιλογή του κατάλληλου τζακιού δεν είναι εύκολη και απλή υπόθεση, συγκεντρώσαμε για εσάς κάποιες από τις σημαντικότερες εταιρίες στο χώρο της θέρμανσης μέσω τζακιού για να είστε σίγουροι ότι απευθύνεστε στους ειδικούς αλλά και να πάρετε μία ιδέα του πόσο μπορεί να σας κοστίσει η κατασκευή και τοποθέτηση ενός τζακιού:


* BIET

Η εταιρία ΒΙΕΤ ιδρύθηκε το 1980 και είναι αποκλειστικός αντιπρόσωπος των μεγαλύτερων και γνωστότερων εταιριών ενεργειακών τζακιών στην Ευρώπη (Deville, EdilKamin, Italiana Camini, Rene Brisach). Η μακροχρόνια έρευνα της εταιρίας σχετικά με την κατασκευή ενεργειακών τζακιών την οδήγησε στο να γίνει μία από τις κορυφαίες, καλύπτοντας τις ανάγκες της αγοράς τζακιού σε ολόκληρη την Ελλάδα. Στα προϊόντα της εταιρίας, λοιπόν, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων, εστίες ενεργειακές και ανοιχτού τύπου, τζάκια αερίου και ηλεκτρικά, αλλά και πολλών ειδών σόμπες. Το κόστος της κατασκευής και εγκατάστασης για ένα ενεργειακό τζάκι με εστία κυμαίνεται από 700 έως 1.500 ευρώ, ανάλογα με το σχέδιο, την επένδυση και το μηχανισμό.

ΒΙΕΤ, κεντρική έκθεση Ανδρέα Παπανδρέου 29, πλησίον "The Mall", τηλ. 210 6104 442, 210 6104 910.


* Ενεργειακά τζάκια Βασιλακάκη

Αντιπροσωπεύοντας τη νορβηγική εταιρία Dovre N. V., τα ενεργειακά τζάκια Βασιλακάκη αποτελούν εγγύηση ως προς την ποιότητα, την υψηλή αισθητική, τις υψηλές αποδόσεις, την άψογη λειτουργία τους και τη μεγάλη διάρκεια ζωής. Σύμφωνα με την εταιρία, το μεγάλο προνόμιο των ενεργειακών τζακιών είναι ότι εκμεταλλεύονται τις μεταλλικές επιφάνειες που βρίσκονται στο πίσω μέρος της εστίας προκειμένου να δημιουργήσουν ένα κύκλωμα θερμού αέρος, ο οποίος διοχετεύεται μέσω αεραγωγών είτε στο χώρο που βρίσκεται το τζάκι ή σε άλλους χώρους του σπιτιού. Με το σύστημα ρύθμισης που διαθέτουν οι ενεργειακές εστίες μπορούμε να καθορίσουμε οι ίδιοι την καύση και την κατανάλωση του ξύλου που θα χρειαστούμε ανάλογα με τις ανάγκες του χώρου μας. Το κόστος κατασκευής και εγκατάστασης ενεργειακών τζακιών στην εταιρία αυτή ξεκινά από 1.050 ευρώ για την αγορά της εστίας, η ολοκληρωμένη εγκατάσταση κυμαίνεται στα 1.600 με 1.800 ευρώ, ενώ αν επιθυμείτε ένα πολύ πιο πολύπλοκο σύστημα θέρμανσης μπορεί να φτάσει και τα 7.000 ευρώ.

Ενεργειακά τζάκια ''Χ.Μ.Βασιλακάκη'', Λ. Βουλιαγμένης 57, Αθήνα, τηλ. 210 9211 909, 210 9215 709.

* Metrixx Fire Concepts

Με εμπειρία 30 χρόνων στον τομέα της ενέργειας των οικοδομικών έργων, η Metrixx είναι πρωτοπόρος στη διάθεση των καυσόξυλων αερίου, αποτελώντας σήμερα μία από τις σπουδαιότερες στην κατασκευή και εγκατάσταση αποκλειστικά τζακιών αερίων καυσίμων, με μεγάλη γκάμα και υψηλή ποιότητα κατασκευής. Τα σημαντικά οφέλη των τζακιών αερίου -ανοιχτού ή κλειστού τύπου- έχουν να κάνουν κυρίως με την οικονομία χρήματος αλλά και χώρου, αφού θερμαίνουν το χώρο εξίσου καλά -αν όχι καλύτερα- με τα παραδοσιακά τζάκια, ενώ δεν απαιτούν αποθήκευση ξυλείας. Τα τζάκια λειτουργούν είτε με φυσικό αέριο ή με προπάνιο (υγραέριο), που είναι πολύ οικονομικότερο από το ξύλο, ενώ δεν απαιτείται καμινάδα. Η εγκατάσταση ενός τζακιού αερίου δεν θα διαρκέσει πάνω από 2 μέρες, ενώ το κόστος κυμαίνεται, ανάλογα με το μοντέλο και τον τύπο, από 650 ευρώ έως 6.500 ευρώ, συν το κόστος της εγκατάστασης που κυμαίνεται από 600 έως 1.000 ευρώ.

Μetrixx Systems Α.Ε.Τ.Ε.Κ, Αγίου Ιωάννου 10Α, Γλυφάδα, τηλ. Γραφείο: 210 8983 580, τηλ. Έκθεση: 210 8980 422.

* Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός και κατασκευές Γκαβογιάννης και Συνεργάτες.

Η εταιρία αναλαμβάνει την κατασκευή και τοποθέτηση τζακιών από το 1977, διαθέτοντας έτσι τεράστια εμπειρία σε όλα τα είδη, από τα παραδοσιακά με πυρότουβλο, μέχρι τα μαντεμένια, τα ενεργειακά και τα τζάκια αερίου. Ο κύριος Γκαβογιάννης μετά από επίσκεψη στο χώρο σας και συζήτηση για το τι ακριβώς θέλετε, σχεδιάζει αρχιτεκτονικά και υλοποιεί την κατασκευή σας, επενδύοντάς την με τα υλικά που εσείς επιθυμείτε. Το μεγάλο όφελος στην εταιρία αυτή είναι ότι μπορούν να κατασκευάζουν οποιαδήποτε διάσταση τζακιού σε ό,τι σχέδιο επιθυμείτε. Το ενδεικτικό κόστος για την κατασκευή και την τοποθέτηση ενός τζακιού από πυρότουβλο κυμαίνεται στα 900 ευρώ, για τα τζάκια αερίου ανέρχεται στα 2.500 με 3.000 ευρώ, ενώ στα 2.000 με 2.500 ευρώ θα σας κοστίσει ένα μαντεμένιο ενεργειακό τζάκι.

Σχεδιασμός & Κατασκευή Τζακιών Γκαβογιάννης Σάββας. Διεύθυνση Εκθεσιακού Κέντρου: Θεσσαλονίκης 59, Νέα Φιλαδέλφεια, τηλ. 210 2512 490.

* Συστήματα Θέρμανσης Εστία

Η εταιρία έχει να σας προτείνει μία σειρά από ολοκληρωμένες λύσεις και προϊόντα υψηλής αισθητικής με τα καλύτερα τζάκια από τους μεγαλύτερους διεθνείς οίκους, είτε πρόκειται για ενεργειακά ή για παραδοσιακές εστίες ξύλου ή υγραερίου. Μετά από μελέτη του χώρου σας, οι ειδικοί της εταιρίας σας ενημερώνουν σχετικά με τους φυσικούς νόμους που διέπουν τη λειτουργία του τζακιού, τα υλικά κατασκευής και τις εναλλακτικές τεχνολογίες. Και η Εστία, ωστόσο, τονίζει τα σημαντικά οφέλη του ενεργειακού τζακιού σε αντίθεση με το παραδοσιακό που απαιτεί μεγαλύτερη κατανάλωση ξύλου και ενέργειας. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του ειδικού, ένα ενεργειακό τζάκι ζεσταίνει έναν χώρο 90 τετραγωνικών μέτρων εκλύοντας 12,5 κιλοβατώρες θερμότητας με τα μισά σχεδόν ξύλα, από αυτά που απαιτούνται για ένα παραδοσιακό τζάκι. Η παραγγελία και η κατασκευή του ενεργειακού τζακιού θα διαρκέσει περί τις 15 ημέρες, ενώ το κόστος για μία μέτρια εγκατάσταση κυμαίνεται στα 2.800 ευρώ.

Συστήματα Θέρμανσης Εστία. Κεντρική διάθεση: Τατοΐου 207, Μεταμόρφωση, τηλ. τηλ. 210 2849 238.

* Euro-Fire

Η εταιρία Euro-Fire, με την 20ετή της πείρα στην αγορά εστιών (τζάκια, φούρνοι, ψησταριές, συνθέσεις, barbecue) αποτελεί εγγύηση για την άριστη ποιότητα των υλικών, τις σύγχρονες προδιαγραφές και το πρωτοποριακό design των προϊόντων της. Διαθέτοντας κάθε είδος τζακιού από τα πλέον παραδοσιακά μέχρι ενεργειακά αλλά και αερίου, η εταιρία έχει τη δυνατότητα να κατασκευάσει να τοποθετήσει για εσάς με ακρίβεια το τζάκι που επιθυμείτε. Το κόστος ενός παραδοσιακού τζακιού με πυρότουβλο, χωρίς τη διακόσμηση, ξεκινά από 1.000 ευρώ.

Euro-Fire, Παπαστράτου 54-55, Αγ. Διονύσης, Πειραιάς, τηλ. 210 4619 838, 210 4005 526, 210 4311 589.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v