Κύθνος: Ένας μίνι οδηγός για το νησί των αντιθέσεων

Ένας μίνι οδηγός για τις παραλίες, τα μονοπάτια των πεζοπόρων και τις καλύτερες γεύσεις της… Κυκλάδας της διπλανής πόρτας.
Κύθνος: Ένας μίνι οδηγός για το νησί των αντιθέσεων
του Τάσου Τσομπανίδη

Κοντινός προορισμός που επιφυλάσσει ευχάριστες κυρίως εκπλήξεις, αφού οι... μόνες δυσάρεστες προέρχονται από την απουσία υποδομών. Μακρά ιστορία (από το 2000 π.Χ. με τους Δρύοπες να εποικούν το νησί) σημαντικός στο παρελθόν ορυκτός πλούτος την εκμετάλλευση του οποίου μας θυμίζουν οι διάδρομοι φόρτωσης, φυσικά αξιοθέατα όπως το Καταφύγι, που αποτελεί ίσως και το μεγαλύτερο σπήλαιο της Ευρώπης, και παραμένει απροσπέλαστο. Επιπλέον λουτρά με μοναδικές θεραπευτικές ιδιότητες και σημαντικές βυζαντινές εκκλησίες και μοναστήρια (Παναγία η Κανάλα, Παναγία η Νικούς, Παναγία η Στρατολάτισσα, Προφήτης Ηλίας, Μονή Ταξιάρχου).

Εννέα στους δέκα που επισκέπτονται το νησί είναι Έλληνες, αφού η Κύθνος στερείται υποδομών που προδιαγράφουν την δυνατότητα προσέλκυσης οργανωμένου τουρισμού. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις ένα ξενοδοχείο πληροί τις προδιαγραφές ολοκληρωμένης μονάδας και αυτό είναι το Porto Claras στον οικισμό των Λουτρών. Πρόκειται για μια μονάδα με εξαιρετικές υποδομές και διακόσμηση.

Εκτός από την μονάδα, πολλά ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι εγκατεστημένα στον Μέριχα (προτιμώνται αυτά που βρίσκονται στον διπλανό ήσυχο όρμο Μαρτινάκια), στα Λουτρά και δευτερευόντως στην Χώρα. Μεμονωμένα καταλύματα συναντάμε στους όμορφους παραλιακούς οικισμούς του Αγίου Στεφάνου, της Νάουσας και του Αγίου Δημητρίου. Φυσικά για τα μεγαλύτερα βαλάντια πωλούνται και παραθεριστικές κατοικίες σε μικρά συγκροτήματα όπου όμως οι τιμές, παρ' όλη την πενταετή κρίση, παραμένουν υψηλές και κυμαίνονται μεταξύ 2000 και 2500 ευρώ ανά τ.μ.

Οι παραλίες της Κύθνου

Ίσως το νησί με τις περισσότερο προσβάσιμες παραλίες σε αναλογία με την έκτασή του. Καταγράφουμε 72 και μάλιστα χωρίς υποδομές που να τις καθιστούν ιδιαίτερα ελκυστικές για όσους θέλουν διακοπές χωρίς πολυκοσμία. Από τις παραλίες που δικαιολογημένα συγκεντρώνει τον περισσότερο κόσμο είναι αυτή της Κολώνας όπου μια λωρίδα γης χωρίζει δύο κόλπους με γαλαζοπράσινα νερά. Για πολλούς αποτελεί ίσως και την καλύτερη παραλία των Κυκλάδων. Στην συνέχεια διαλέγουμε την Σκύλου, την Γαιδουρόμαντρα, τα Φλαμπούρια και τις Λεύκες. Με πεζοπορία προσβάσιμες είναι οι παραλίες του Αη Γιάννη και του Βασιλικού (το περπάτημα ξεκινάει από την Άγιο Στέφανο και διαρκεί 1 περίπου ώρα) καθώς και τα Ποτάμια.

Διαδρομές και μονοπάτια για πεζοπορία

Η μαγεία της ανακάλυψης μπορεί να σας ξεδιπλώσει, σε όσους τουλάχιστον είναι πεζοπόροι, σημαντικούς προορισμούς. Οι τοπικές αρχές είναι απούσες όσον αφορά την χάραξη, συντήρηση και γενικότερα την ανάδειξη των προορισμών αυτών.

Όσοι επιμείνετε σας προτείνουμε
1) Λουτρά-Κάστρο Ωριάς (Διάρκεια 1 ώρα)
Βρίσκεσαι σε ένα ερειπωμένο κάστρο που κτίστηκε επί εποχής Μπαρμπαρόσα. Από εκεί μέσω μονοπατιών μπορείτε να απολαύσετε την μαγεία δύο υπέροχων ερημικών παραλιών.

2) Άγιος Στέφανος-Αγιος Γιάννης-Βασιλικό (Διάρκεια 1 ώρα και 15 λεπτά)
Ενδιαφέρουσα διαδρομή από παραλιακό μονοπάτι περνώντας και άλλες 3 ερημικές παραλίες.

3) Προφήτης Ηλίας-Αγιος Γιάννης(Διάρκεια 1 ½ ώρα)
Από την υπέροχη θέα της κορυφής του Προφήτη Ηλία φθάνεις από χαραγμένο χωματόδρομο στην περιοχή του Αγίου Γιάννη όπου κατοικοεδρεύουν επώνυμοι με τις ιδιοκτησίες τους (Κώστας Καραμανλής, Θανάσης Μαρτίνος, Άδωνις Κύρου, Προκοπίου κ.α)

Η γαστρονομία

Άριας Γεύσεις (Οικισμός Αγίας Ειρήνης)
Μια ποιοτική γαστρονομική παρουσία στα θαλασσινά με εμβέλεια σε όλους τους επώνυμους πολιτικούς και επιχειρηματίες που έρχονται στο νησί για τις γεύσεις και το ατμοσφαιρικό περιβάλλον ακόμη και με ελικόπτερο. Η ποιότητα και η ευρηματικότητα των γεύσεων σε κατακτούν. Όσον αφορά τις τιμές, όχι τόσο ακριβές όσο λένε οι φήμες (30 ευρώ το άτομο).

Ο Καντρής (Οικισμός Αγίου Στεφάνου)
Οικογενειακή ταβέρνα με όλη την σημασία της λέξης. Κρέατα, τυροκομικά και λαχανικά προέρχονται από την παραγωγή της οικογένειας (δοκιμάστε εκτός των άλλων σφουγγάτο και ξυνομηζήθρα). Ζεστή ατμόσφαιρα και χαμηλές τιμές (25-30 ευρώ για 2 άτομα)

Ο Μανώλης (Οικισμός Αγίου Δημητρίου)
Αντίστοιχη οικογενειακή ταβέρνα δίπλα στην γραφική παραλία του Αγίου Δημητρίου. Εκεί μπορείτε να δοκιμάσετε τα κρέατα του κυρ-Μανώλη με φόντο την Δύση του Ηλίου.

Στέκι του Ντετζή (Χώρα)
Πέρα από την ποιότητα των κρεατικών του το κατάστημα αυτό ξεχωρίζει για τα συλλεκτικά και πρωτότυπα διακοσμητικά αντικείμενα με τα οποία η ιδιοκτήτρια έχει κοσμήσει τον χώρο. Το κατάστημα θα μπορούσε να είναι από μόνο του και ένα μουσείο λαϊκής τέχνης. Τιμές λογικές.

Επίσης θα ήταν παράλειψη εάν δεν μνημονεύαμε τις ταβέρνες Κούτσικος (Αλυκές), την Γιαννούλα (Λεύκες) και την Κατερίνα (Σχοινάρι). Για το γλυκό σας στο γλυκοπωλείο Τραταμέντο (Χώρα).

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v