Η Γαλλία επιστρέφει κλεμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς

Την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών του Μπενίν και της Σενεγάλης τα οποία κλάπηκαν από τις αποικιακές δυνάμεις ενέκρινε με την ψήφιση νομοσχεδίου η εθνοσυνέλευση της Γαλλίας.
Η Γαλλία επιστρέφει κλεμμένους πολιτιστικούς θησαυρούς

Καθώς διάσημα μουσειακά ιδρύματα φαίνεται να αναθεωρούν την στάση τους περί μη επιστροφής κλεμμένων θησαυρών, τα ελληνικά βλέμματα σε όλο τον κόσμο εξακολουθούν να ειναι στραμμένα στο Βρετανικό μουσείο περιμένοντας να εκσυγχρονίσει και αυτό τη θεώρησή του γύρω από το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα.

Έναν αιώνα μετά την αφαίρεση των πολιτιστικών θησαυρών από το Μπενίν και τη Σενεγάλη , η Γαλλία κάνει την αρχή για την επιστροφή τους στα πάτρια εδάφη. Αφού το νομοσχέδιο εγκρίθηκε από την εθνοσυνέλευση, σειρά έχει η Γερουσία, όπου και αναμένεται να υπάρξει η ίδια έκβαση.

Υπέρ του νομοσχεδίου ψήφισαν και οι 49 βουλευτές της εθνοσυνέλευσης με τη σκυτάλη να παίρνει τώρα η Γερουσία για την τελική έγκριση. Εφόσον η Γερουσία ψηφίσει υπέρ, 26 θησαυροί που κλάπηκαν από το παλάτι το Μπενίν το 1892, συμπεριλαμβανομένου του θρόνου του βασιλιά Γκλελέ ο οποίος βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο μουσείο Quai Branly του Παρισίου.

Το σπαθί και το θηκάρι σεΐχη της Σενεγάλης κατά τον 19ο αιώνα θα επιστραφεί, το οποίο αυτή τη στιγμή παρότι εκτίθεται στο Ντακάρ, ανήκει στη συλλογή του μουσείου Στρατού του Παρισίου.

Την υπόσχεση ότι θα εξετάσει το ζήτημα αποκατάστασης των αφρικανικών πολιτιστικών που κατέχουν γαλλικοί φορείς είχε δώσει ο Εμανουέλ Μακρόν λίγο μετά την εκλογή του το 2017. Ο πρόεδρος του Μπενίν, Πατρίς Ταλόν, είχε δηλώσει στο παρελθόν πως «το να εγκριθεί ένας νόμος για την επιστροφή 26 πολιτιστικών θησαυρών είναι το ελάχιστο» ζητώντας τη θέσπιση νόμου που θα προβλέπει την επιστροφή πολιτιστικών θησαυρών σε διεθνές επίπεδο.

Μετά από καταμέτρηση που πραγματοποιήθηκε το 2018 από ειδικούς –έπειτα από εντολή του Εμανουέλ Μακρόν-  προέκυψε ότι περίπου 90.000 αφρικανικά έργα εκτίθενται σε γαλλικά μουσεία, με τα περισσότερα από αυτά να βρίσκονται στο Qaui Branly.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v