Τα γλυκά των γιαγιάδων μας

Δέκα αξέχαστες λιχουδιές που μας τράταραν οι γιαγιάδες μας όταν ήμασταν πιτσιρίκια, σε άλλες τόσες νοσταλγικές φωτογραφίες.
Τα γλυκά των γιαγιάδων μας
Ραβανί. Όσο πιο σιροπιαστό, τόσο πιο καλό.
(Ναι, κάποιοι από εμάς το φτιάχνουμε ακόμα, θα το παραδεχτούμε)



Μπαμπάδες που ξεχείλιζαν από τη σαντιγί –η οποία πάντα κατέληγε στη μύτη μας.



Χαλβάς σιμιγδαλένιος. Η απογοήτευση κάθε 5χρονου που ζητούσε γλυκό (εννοώντας σοκολάτα) και έπαιρνε χαλβά σιμιγδαλένιο.
(Κάποιοι από εμάς τον μισούμε ακόμα)



Γλυκά του κουταλιού. Απίθανα γλυκά του κουταλιού. Ό,τι μπορείς να φανταστείς γίνεται γλυκό του κουταλιού: Τα φρούτα, τα φιστίκια, τα ξηροκάρπια κάθε είδους, τα φρούτα που δεν τρώγονται με κανέναν άλλο τρόπο (νεράντζια, κανείς;), οι ντομάτες, οι πατάτες… Ναι εντάξει, παρασυρθήκαμε. Οι πατάτες μάλλον όχι.



Οι εργολάβοι που διεκδικούν την πιο αστεία ονομασία γλυκού, μαζί με τους μπαμπάδες.



Τα φοντάν που σερβίρονταν πάντα σε φοντανιέρα.



Τα σοκολατάκια μαργαρίτες που σερβίρει ακόμα μαζί με το λογαριασμό γνωστό μεζεδοπωλείο της Αθήνας, γυρνώντας μας κάθε φορά 30 χρόνια πίσω.



Οι σοκολατένιες ελιές και ο ενθουσιασμός που τις συνόδευε κάθε φορά που δοκίμαζες ανυποψίαστος μία και συνειδητοποιούσες ότι δεν ήταν κανονική, αλλά σοκολατένια.



Τα βουτήματα εκείνα που είχαν στην άκρη τρούφα και στη μέση μαρμελάδα. Σε πολλούς φούρνους και ζαχαροπλαστεία υπάρχουν ακόμα, σημειώστε οι νοσταλγοί.



Οι καραμέλες Τσάρλεστον. Για όσους βιαστήκατε να σκεφτείτε πως δεν τις θυμάστε, η παρακάτω εικόνα ευωδιάζει τριαντάφυλλο –και ξυπνάει αναμνήσεις.




Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v