Νοσταλγικές αναμνήσεις από τους παππούδες μας
του Νικόλα Γεωργιακώδη
Ήταν κάτι σαν δεύτερος μπαμπάς. Για πολλούς είναι ακόμα. Οι ιστορίες από τον Πόλεμο, τα παραμύθια, οι νύχτες πλάι στο τζάκι, τα ζαχαρωτά που μας έδινε κρυφά, οι πρώτες βόλτες με το ποδήλατο, τα μεσημέρια με τάβλι στο χωριό και τα πικ νικ στο άλσος δίπλα στο σπίτι.
Οι αναμνήσεις μας από τον παππού είναι δεκάδες, όσες και οι ρυτίδες στο γερασμένο του πρόσωπο. Όσα χρόνια κι αν περάσουν όμως, η νοσταλγία της συντροφικότητας, της παρέας, της αγάπης, της σχεδόν γονικής φροντίδας από τον παππού θα μένουν εκεί, σκαλισμένες στη μνήμη μας.
Άτομα διαφορετικών ηλικιών, μοιράζονται τις αναμνήσεις αυτές με νοσταλγία. Εσάς ποιες εικόνες σας έρχονται στο νου από τον πολυαγαπημένο «παππού» των αθώων χρόνων της νιότης σας;
Μας καλούσε τα 4 εγγόνια του σπίτι και μας έφτιαχνε σουβλάκια αρμένικα, με μαϊντανό, τομάτα και κρεμμύδι. Ακόμα θυμάμαι τις μυρωδιές. Μια χαρακτηριστική φορά, θυμάμαι, μας έλεγε ιστορίες από τη ζωή του και την Αρμενία. Είχε πάει, έλεγε, μετανάστης στη Γερμανία και είχε βρεθεί τυχαία σε συγκέντρωση σε πλατεία που μίλαγε ο Χίτλερ, αλλά εκείνος έψαχνε να βρει μια μαγείρισσα που του είχε γυαλίσει. Είχαμε μείνει όλοι όταν μας το ανέφερε.