Δείτε πως θα ελαφρύνετε το τραπεζικό σας δάνειο

Πώς λειτουργούν οι ρυθμίσεις άφεσης χρέους στα στεγαστικά, τις οποίες προσφέρουν οι τράπεζες;
Δείτε πως θα ελαφρύνετε το τραπεζικό σας δάνειο

Νέες, περισσότερο «γενναιόδωρες» ρυθμίσεις για μη εξυπηρετούμενα στεγαστικά δάνεια προσφέρουν, εδώ και μερικούς μήνες, οι τράπεζες στους συνεργάσιμους δανειολήπτες, οι οποίοι πληρούν τα σχετικά κριτήρια, σε μια προσπάθεια να μειώσουν το δυσθεώρητο ύψος των «κόκκινων» δανείων.

Όπως αποκάλυψε το Euro2day.gr, κάποιες τράπεζες ξεκίνησαν από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού να προσφέρουν προγράμματα -μερικής- άφεσης χρέους. Διαγραφής, δηλαδή, μέρους της αρχικής οφειλής, εφόσον ο συνεργάσιμος δανειολήπτης εξυπηρετήσει κανονικά το υπόλοιπο του δανείου.

Πρωτοπόρος στη χορήγηση των νέων προγραμμάτων ήταν η Εθνική. Στην Αιόλου (σ.σ. κεντρικά γραφεία της τράπεζας) σχεδίασαν ένα πρόγραμμα σταδιακού «κουρέματος» του ανεξόφλητου υπολοίπου «κόκκινου» δανείου, το οποίο εδράζεται πάνω στον μηχανισμό διαχωρισμού της οφειλής (split balance).

Για όσους δανειολήπτες, αφού συνεργαστούν με την τράπεζα, κριθεί ότι με την υφιστάμενη οικονομική και περιουσιακή τους κατάσταση δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν την οφειλή τους, προτείνεται η εξής ρύθμιση:

Με βασικά κριτήρια την τρέχουσα αγοραία αξία του δανείου και τα εισοδήματα του δανειολήπτη, η αρχική οφειλή «σπάει» σε δύο σκέλη. Σ’ αυτό που μπορεί να εξυπηρετηθεί τα επόμενα χρόνια, ενώ το υπόλοιπο «παγώνει», άτοκα (σ.σ. split and freeze), όσο το πρώτο σκέλος εξυπηρετείται.

Η διάρκεια του εξυπηρετούμενου μέρους είναι ίση ή μεγαλύτερη της 15ετίας και καθορίζεται με κριτήρια το διαθέσιμο εισόδημα του δανειολήπτη, την ηλικία του και την τρέχουσα εμπορική αξία του ακινήτου. Η διάρκεια του «παγωμένου» σκέλους είναι πάντα η 15ετία.

Αν, για παράδειγμα, επί ανεξόφλητου υπολοίπου «κόκκινου» δανείου 160 χιλ. ευρώ κριθεί, με βάση τα εισοδήματα του δανειολήπτη και την τρέχουσα αξία του ακινήτου, ότι μπορεί να εξυπηρετηθεί οφειλή 100 χιλ. ευρώ στην 15ετία, οι υπόλοιπες 60 χιλ. ευρώ «παγώνουν», άτοκα, για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Διαβάστε περισσότερα στο Euro2day.gr

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v