Έρχονται τα πεφταστέρια!

Δείτε πότε θα… βρέξει αστέρια στον αυγουστιάτικο ουρανό για να πιάσετε θέσεις σε μπαλκόνια και ταράτσες και να κάνετε ευχές.
Έρχονται τα πεφταστέρια!
Πιστές στο καλοκαιρινό τους ραντεβού, οι Περσείδες επιστρέφουν στον αυγουστιάτικο ουρανό για να μας χαρίσουν μια βροχή αστεριών, η οποία θα κορυφωθεί το βράδυ του Σαββάτου προς Κυριακή, 13 Αυγούστου.

Η λάμψη από το 19 ημερών φεγγάρι θα εμποδίσει σε μεγάλο βαθμό την παρατήρηση των μετεώρων στον νυχτερινό ουρανό, αλλά τα πιο φωτεινά από αυτά θα είναι ορατά.

Οι Περσείδες αποτελούν μία από τις εντυπωσιακότερες βροχές διαττόντων του έτους, καθώς τα «πεφταστέρια» τους είναι γρήγορα και φωτεινά, συχνά με μακριές πύρινες «ουρές».

Οι Περσείδες είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται στον ουρανό εδώ και 10 τουλάχιστον αιώνες. Πήραν το όνομά τους από τον αστερισμό του Περσέα, από τον οποίο φαίνονται να προέρχονται. Ωστόσο, στην πραγματικότητα αποτελούν τα απομεινάρια από την ουρά του κομήτη Σουίφτ-Τατλ, που αποσπάστηκαν από αυτόν και διασχίζουν την Γη κάθε καλοκαίρι, φλεγόμενα από την τριβή της ατμόσφαιρας. Οι παραδόσεις κάθε πολιτισμού που παρατήρησε τα φωτεινά σώματα στον ουρανό ποικίλουν: Η ρωμαιοκαθολική παράδοση τα βλέπει ως τα «δάκρυα του Αγίου Λαυρεντίου» -στις 10 Αυγούστου τιμάται η μνήμη του μαρτυρίου του- ενώ οι αρχαίοι Έλληνες είδαν το φαινόμενο ως… τα άστρα που είδε η Δανάη όταν έπεσε στην αγκαλιά του Δία.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v