Κι όμως, υπάρχουν ειδήσεις και τον Αύγουστο

Δέκα γεγονότα που συνέβησαν εν μέσω θέρους και συντάραξαν την ελληνική ή και την παγκόσμια κοινή γνώμη.
Κι όμως, υπάρχουν ειδήσεις και τον Αύγουστο
Αύγουστος, τα μπάνια του λαού, οι άδειες πόλεις, η ύλη των εφημερίδων που μένει κενή… Ή μήπως όχι; Τα παρακάτω γεγονότα αποτέλεσαν εξαιρέσεις στον κανόνα, ταρακουνώντας τα νερά της επικαιρότητας μέσα στον Αύγουστο και συνταράσσοντας την ελληνική ή τη διεθνή κοινή γνώμη.

13 Αυγούστου 2004: Ξεκινούν οι Ολυμπιακοί Αγώνες της Αθήνας
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επιστρέφουν στο σπίτι τους μετά από 108 χρόνια και όλη η Ελλάδα (και ο πλανήτης μαζί της) το γιορτάζει με μια φαντασμαγορική τελετή έναρξης.

14 Αυγούστου 2005: Η συντριβή του αεροπλάνου της Helios
Μπόινγκ της Helios Airways που απογειώθηκε από τη Λάρνακα, συντρίβεται σε ακατοίκητη περιοχή στο Γραμματικό Αττικής, παρασύροντας στο θάνατο 121 επιβαίνοντες και σκορπώντας θρήνο αλλά και δημιουργώντας παράλληλα debate για τα standards ασφαλείας στις πτήσεις.

8 Αυγούστου 1974: Η παραίτηση Νίξον
Ο Ρίτσαρντ Νίξον, εν μέσω θέρους, παρουσιάζεται σε εθνική τηλεοπτική μετάδοση για να ανακοινώσει την παραίτησή του από το αξίωμα του προέδρου των ΗΠΑ, μετά από το σκάνδαλο Watergate.

14 Αυγούστου 2003: Ο σεισμός της Λευκάδας
Τα 6,4 Ρίχτερ του Εγκέλαδου ταρακουνούν τη Λευκάδα μία ημέρα πριν τον Δεκαπενταύγουστο. Υλικές ζημιές, καθιζήσεις και κατολισθήσεις που κατέστρεψαν το οδικό δίκτυο και περίπου 50 τραυματίες είναι ο απολογισμός, ενώ η κυβέρνηση ανακοινώνει τη χορήγηση 42 εκατομμυρίων ευρώ για την αποκατάσταση του νησιού και την ανακούφιση των σεισμοπαθών. Τρεις ημέρες αργότερα, σεισμός 7,4 Ρίχτερ χτυπά την βορειοδυτική Τουρκία σκοτώνοντας 17.000 άτομα.

17 Αυγούστου 1998: Η «ομολογία» του Κλίντον
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ παραδέχεται ότι είχε «ανάρμοστη σωματική επαφή» με την υπάλληλο Μόνικα Λεβίνσκι και ότι παραπλάνησε το λαό για τη σχέση του. Όλος ο πλανήτης εκείνο τον Αύγουστο μιλά για πούρα και λεκέδες σε φορέματα.

25 Αυγούστου 2007: Οι φονικές πυρκαγιές της Πελοποννήσου
Στην Πελοπόννησο – αλλά και στην Εύβοια καθώς και σε άλλα σημεία της χώρας – ξεσπούν πυρκαγιές που καταλήγουν στην μεγαλύτερη καταγεγραμμένη καταστροφή δασών στην Ιστορία της χώρας, και μία από τις φονικότερες παγκοσμίως, με δεκάδες θύματα. Το τέλος του Αυγούστου του 2007, η υπόλοιπη Ελλάδα παρακολουθεί μουδιασμένη σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση την καταστροφή και τον Βύρωνα Πολύδωρα να κατηγορεί τον «στρατηγό άνεμο».

12 Αυγούστου 2004: Η υπόθεση Κεντέρη-Θάνου
Οι δύο ολυμπιονίκες καλούνται για έλεγχο ντόπινγκ μία ημέρα πριν την τελετή έναρξης της Ολυμπιάδας της Αθήνας, αλλά παραμένουν εξαφανισμένοι. Όλα τα τηλεοπτικά δελτία διακόπτουν το πρόγραμμά τους και επί μέρες αναρωτιούνται κατά πόσο είναι πραγματικό το ατύχημα με τη μηχανή που είχαν οι δύο αθλητές. Στον απόηχο του σκανδάλου, Κεντέρης και Θάνου ανακοίνωσαν την απόσυρσή τους από τους Αγώνες.

31 Αυγούστου 1997: Ο θάνατος της πριγκίπισσας Νταϊάνα
Ένα χρόνο μετά το διαζύγιό της με τον πρίγκιπα Κάρολο της Ουαλίας, η lady D βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο των παπαράτσι. Μετά από μια ανεξιχνίαστη κούρσα καταδίωξης στο Παρίσι, στο τέλος του καλοκαιριού του 1997, ανακοινώνεται ο θάνατός της και προκαλείται κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη. Την κηδεία παρακολούθησαν μέσω BBC πάνω από 32 εκατομμύρια άνθρωποι μόνο στη Βρετανία.

1η Αυγούστου 2002: Οι συλλήψεις της 17 Νοέμβρη
Τον Αύγουστο αυτής της χρονιάς ολοκληρώνεται μια σειρά συλλήψεων μελών της τρομοκρατικής οργάνωσης 17 Νοέμβρη, με τελευταίου τον Σωτήρη Κονδύλη. Οι αρχές συνεχίζουν να ψάχνουν όλο τον Αύγουστο τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος παραδίδεται τελικά στις 5 Σεπτεμβρίου.

20 Αυγούστου 2015: Παραιτείται η κυβέρνηση Τσίπρα
Μετά την ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και νέων μέτρων από τη βουλή, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποχωρούν και ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει την παραίτηση της κυβέρνησης. Η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου προκηρύσσει εκλογές, βάζοντας τη χώρα σε καλοκαιρινό προεκλογικό mood. Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 20 Σεπτεμβρίου και ήταν οι τελευταίες μέχρι στιγμής βουλευτικές εκλογές.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v