Όσα πρέπει να σταματήσεις να κάνεις στις διακοπές

Δώδεκα πράγματα που πρέπει να σταματήσεις να κάνεις όσο είσαι διακοπές στα ελληνικά νησιά αυτό το καλοκαίρι – και κάθε καλοκαίρι.
Όσα πρέπει να σταματήσεις να κάνεις στις διακοπές
Να αφήνεις τα σκουπίδια σου στην παραλία
Δεν θα τα καταπιεί η άμμος. Δεν θα τα πάρει η καλή νεράιδα. Δε θα τα φάει ο πελεκάνος της κλασικής διαφήμισης. Θα τα πάρεις εσύ που τα άφησες, να τα πετάξεις στον κάδο.

Να τρως στις πιο τουριστικές ταβέρνες
Και μετά να παραπονιέσαι ότι το φαγητό είναι πλαστικό, χάλια και ακριβό. Τι περίμενες δηλαδή από ένα μέρος που «φωνάζει» εκμετάλλευση, ειδικά τη στιγμή που πλέον υπάρχουν ένα σωρό «εργαλεία» για να ξετρυπώσεις τα καλύτερα ταβερνάκια και εστιατόρια;

Να πηγαίνεις να δεις τα αξιοθέατα ενώ έχει ντάλα ήλιο
Θέλεις να δεις τους αρχαιολογικούς χώρους, και σχεδόν πάντα τους επισκέπτεσαι εκεί, κατά τις 2 το μεσημεράκι, όταν ο ήλιος γδέρνει και τσουρουφλίζει. Έχεις κι άλλες επιλογές: Να σηκωθείς νωρίς ή να πας κατά το απογευματάκι – ευτυχώς, τα περισσότερα μνημεία μένουν αυτή την περίοδο ανοιχτά ως αργά.

Να είσαι πέφτουλας
Οι τουρίστες και οι τουρίστριες δεν έρχονται για το greek kamaki με το ξεκούμπωτο πουκάμισο και τις γελοίες ατάκες. Πιο πιθανό είναι να έρχονται για το greek souvlaki.

Να πηγαίνεις στην παραλία σα να πηγαίνεις σε δεξίωση
Αγαπημένη παραθερίστρια, έχεις μπερδέψει την αμμουδιά με τα ντεφιλέ. Δεν θέλουμε να σε σοκάρουμε, αλλά στην παραλία δεν χρειάζεσαι ούτε δωδεκάποντο, ούτε ρουζ, πούδρα, μάσκαρα, eyeliner και concealer. Παντοτινή μόδα, το αντηλιακό και τα γυαλιά ηλίου.

Να πηγαίνεις συνέχεια στην ίδια παραλία
Αν έχεις βρει την αγαπημένη σου μετά από δοκιμή όλων των παραλιών του νησιού, πάμε πάσο. Αλλά αν πας κάπου και δεν μπαίνεις στον κόπο να εξερευνήσεις τις ομορφιές του τόπου, παρά στρώνεσαι στο πρώτο μπιτσόμπαρο που θα βρεις κοντά στο λιμάνι ξανά και ξανά, πρέπει να σε ενημερώσουμε ότι κάτι (σημαντικό) χάνεις από το ταξίδι σου.

Να είσαι συνέχεια με το κινητό στο χέρι
Είσαι στην Οία και αντί για το ηλιοβασίλεμα, κοιτάς το Twitter. Πας στο ταβερνάκι εκεί που σκάει το κύμα και ποστάρεις γατάκια στο Facebook. Βγαίνεις τρέχοντας απ’ τη θάλασσα μήπως και έχεις notifications. Ε όχι. Άσε και λίγο το κινητό στο σπίτι ή έστω στην τσάντα. Δεν θα πάθεις απολύτως τίποτα.

Να παίζεις ρακέτες στην παραλία, μέσα στα πόδια του υπόλοιπου κόσμου
Λυπήσου μας. Όλους εμάς τους υπόλοιπους που κάναμε όλο αυτόν τον δρόμο ως εδώ πιστεύοντας ότι θα ζήσουμε λίγες ζεν στιγμές στην αμμουδιά.

Να παραγγέλνεις μόνο μπριζόλες και καλαμαράκια
Τα νησιά και οι παραθαλάσσιοι προορισμοί της χώρας έχουν συγκλονιστικές τοπικές κουζίνες, απίστευτες σπεσιαλιτέ που δε θα συναντήσεις πουθενά αλλού και ντόπια προϊόντα πιο φρέσκα από οπουδήποτε αλλού. Γιατί δεν τα δοκιμάζεις αλλά επιμένεις στα κλασικότερα των κλασικών;

Να ξοδεύεις μια περιουσία σε ξαπλώστρες
Κάπως έτσι, εσύ συντηρείς τον μύθο της Μυκόνου. Κοσμοπολίτικο δεν είναι μόνο ένα ανατομικό στρώμα στην design ξαπλώστρα. Κοσμοπολίτικη μπορεί να είναι και μια ερημική παραλία, με μια πετσέτα και ένα (ή κανένα) μαγιό.

Να δουλεύεις
Ε όχι. Έφυγες από την πόλη. Πήρες το καράβι. Νοίκιασες δωμάτιο και αυτοκίνητο. Έφτασες στο μέρος όπου εξ ορισμού πρέπει να κάνεις διακοπές – ήτοι να διακόψεις την ρουτίνα σου. Και είσαι όλη μέρα με το laptop και τα Skype calls για δουλειές;

Να περιμένεις να κάνεις «αθηναϊκή» ζωή στα χωριά
Εντάξει στις δημοφιλείς παραλίες και στα μοντέρνα μπαράκια των νησιών. Αλλά το να πας στο καφενείο του τελευταίου χωριού στον Ψηλορείτη ή σε έναν παραδοσιακό οικισμό στις Μικρές Κυκλάδες και να απαιτείς freddo cappuccino με στέβια ή raspberry mojito με μαρμελάδα μύρτιλλου, παραπάει, δε νομίζεις; Πιες έναν μερακλίδικο ελληνικό, ένα τσιπουράκι ή ένα υποβρύχιο-μαστίχα και θα μας θυμηθείς.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v