Τι κάνει ένα τηλεσκόπιο στα βουνά της Κορινθίας;

Ένα τηλεσκόπιο στο Κρυονέρι… πρωτοπορεί και συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες για προσκρούσεις αστεροειδών στη Γη και τη Σελήνη.
Τι κάνει ένα τηλεσκόπιο στα βουνά της Κορινθίας;
Ένα ελληνικό τηλεσκόπιο έχει πάρει θέση στις κορυφές της Κυλλήνης στην Κορινθία και… έπιασε δουλειά. Υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, το ελληνικό τηλεσκόπιο του προγράμματος NELIOTA το τελευταίο διάστημα ανιχνεύει λάμψεις από προσκρούσεις μικρών αστεροειδών.

Πρόκειται για το τηλεσκόπιο Κρυονερίου, που διατηρεί στην περιοχή το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, και στραμμένο προς την Σελήνη, συγκεντρώνει ευρήματα που πιθανώς κάποτε να βοηθήσουν στην προστασία του πλανήτη από κοσμικά ατυχήματα.

Χρησιμοποιώντας δύο προηγμένης τεχνολογίας ψηφιακές κάμερες, το τηλεσκόπιο καταγράφει τις προσκρούσεις που σημειώνονται στη Σελήνη, αλλά μόνο όταν αυτή βρίσκεται πάνω από τον ορίζοντα και σε συνθήκες σκότους, μεταξύ της φάσης νέας σελήνης και πρώτου τετάρτου, ή μεταξύ του τελευταίου τετάρτου και της νέας σελήνης.

Η παρατήρηση αφορά τη Σελήνη και όχι τη Γη, επειδή στην τελευταία, συνήθως τα αντικείμενα και οι αστεροειδείς καίγονται στην ατμόσφαιρα προτού φτάσουν στην επιφάνεια, ενώ στην περίπτωση της Σελήνης που δεν έχει ατμόσφαιρα, οι παρατηρήσεις είναι πιο «καθαρές».

Σύμφωνα με την Δρ. Άλκηστη Μπονάνου του Ινστιτούτου Αστρονομίας, Διαστημικών Εφαρμογών και Τηλεπισκόπησης του Αστεροσκοπείου, είναι η πρώτη φορά που, χάρη στην τεχνολογία του τηλεσκοπίου, υπάρχει δυνατότητα εντοπισμού μικρών λάμψεων και των χρωματικών πληροφοριών τους, ενώ χάρη στη διπλή κάμερα, μπορεί να επιβεβαιωθεί μια σεληνιακή πρόσκρουση με μόλις ένα τηλεσκόπιο.

Μάθετε περισσότερα για το τηλεσκόπιο του Κρυονερίου εδώ και για το πρόγραμμα NELIOTA εδώ

Πηγή 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v