Πόσα χρόνια ζουν οι Έλληνες;

Στους «πρωταθλητές» της μακροζωίας συγκαταλέγονται οι Έλληνες σύμφωνα με τον πανευρωπαϊκό χάρτη του προσδόκιμου ζωής. Δείτε πόσο ζούμε κατά μέσο όρο.
Πόσα χρόνια ζουν οι Έλληνες;
Μέχρι τα 81,5 χρόνια ζει ο μέσος Έλληνας, σύμφωνα με τον χάρτη της μακροζωίας των χωρών της Ευρώπης που δημοσίευσε ο Independent

Στην κορυφή της λίστας με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής βρέθηκαν οι Ισπανοί και οι Ελβετοί με 83,3 έτη προσδόκιμο ζωής. Ακολουθούν η Ιταλία, η Γαλλία και η Ισλανδία με υψηλές «επιδόσεις» περί τα 83 χρόνια, ενώ πάνω από τα 82 χρόνια «σκοράρουν» και η Σουηδία, η Νορβηγία και η Κύπρος.

Η Ελλάδα ανήκει στο επόμενο γκρουπ, με ελαφρώς μικρότερο (αλλά πάντα υψηλό) προσδόκιμο: Μαζί με την Φινλανδία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ολλανδία, «σκοράρουν» κάπου ανάμεσα στα 81 και 82 έτη.

Χώρες όπως η Τουρκία, η Κροατία, η Αλβανία, η Γερμανία, η Πολωνία, η Εσθονία και η Σλοβενία κινούνται μεταξύ 75-80 ετών, ενώ χαμηλό προσδόκιμο, κάτω από τα 75 έτη, σημειώνονται σε βαλκανικές και ανατολικές χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Σερβία και η Τσεχία.

Δείτε αναλυτικά το «σκορ» κάθε χώρας στον διαδραστικό χάρτη που θα βρείτε εδώ και παρακάτω, δείτε το προσδόκιμο συγκριτικά στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις πολιτείες της Αμερικής.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v