Τα μυστικά της μακροζωίας

Οκτώ εκατοντάχρονοι μοιράζονται μαζί μας το απόσταγμα… μακροζωίας τους, που πηγαίνει πολύ πιο μακριά από τα γνωστά «σωστή διατροφή και άσκηση».
Τα μυστικά της μακροζωίας
Κάτι θα έχει πιθανότατα πάρει το αυτί σας για ισορροπημένη διατροφή και άσκηση. Αν όχι, μπορούμε με χαρά να σας παραπέμψουμε για λεπτομέρειες στο Iatronet. Επειδή, όμως, οι έρευνες έχουν πάντα περιθώρια λάθους και βελτίωσης, κι επειδή αν το αυγό δεν ανεβάζει τελικά την χοληστερίνη, ποιον μπορείς πραγματικά να εμπιστευτείς, σκεφτήκαμε να αναζητήσουμε τα μυστικά της μακροζωίας όχι στην επιστήμη, αλλά σε ανθρώπους που κατάφεραν πραγματικά να φτάσουν τα 100. Κι οι συμβουλές τους ήταν, αν μη τι άλλο, κάπως ανορθόδοξες.

Η Agnes Fenton, 110 ετών, δήλωσε στο ABC News ότι το μυστικό της μακροζωίας είναι η μπύρα. Οι τρεις μπύρες ημερησίως, για να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι. Κι ένα ποτηράκι Johnny Walker την ημέρα, επίσης.

Η Gertrude Weaver, που πέθανε στα 116 τον Απρίλιο του 2015, ως ο τελευταίος γεννημένος τον 19ο αιώνα επιζών στον πλανήτη, θεωρούσε πως το μυστικό της μακροζωίας είναι η καλοσύνη. «Απλά να φέρεσαι στους ανθρώπους σωστά, και να είσαι καλός μαζί τους όπως θέλεις να είναι καλοί μαζί σου» είπε στο Time, όταν τη ρώτησε. Πρόσθεσε επίσης ότι και το να κοιμάσαι αρκετά δεν βλάπτει.

Η Jessie Gallan δήλωσε ευθαρσώς στη Daily Mail ότι έφτασε 109 χρονών επειδή ποτέ της δεν παντρεύτηκε. «Οι άνδρες είναι περισσότερος μπελάς απ’ όσο αξίζουν» είπε συγκεκριμένα. Πρόσθεσε, επίσης, λίγα λόγια για τα καλά της άσκησης και του να κάνεις παρέα με συμπαθητικούς ανθρώπους.

Ο Duranord Veillard, στα 108 του, θεωρεί ότι οφείλει τη μακροζωία του στο καλό πρωινό, στο τσάι και στα πέντε έως οκτώ pushups που κάνει κάθε πρωί όλη του τη ζωή. Αυτά, τουλάχιστον, είπε στη USA Today.

Η Adelina Domingues έζησε 114 χρόνια χωρίς να σπάσει ποτέ κόκαλο, χωρίς να πάρει ποτέ φάρμακα, και χωρίς να πάει ποτέ σε νοσοκομείο. Όταν οι δημοσιογράφοι της San Diego Tribune τη ρώτησαν πώς γίνεται αυτό, εκείνη είπε απλώς –και μάλλον μυστηριωδώς– ότι δεν έχει φορέσει ποτέ στη ζωή της make up, και ότι ποτέ της δεν υπήρξε ματαιόδοξη.

Η Susannah Mushatt Jones, στα 116 της, είπε στη USA Today ότι οφείλει τη μακροζωία της στα αυγά και το μπέικον, και στον καλό ύπνο.

Ο 103χρονος George Boggess, ο οποίος πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και πήγε σε πορεία διαμαρτυρίας με τον Martin Luther King, όταν ρωτήθηκε πώς κατάφερε να ζήσει τόσο πολλά χρόνια απάντησε πως το μυστικό είναι στο περπάτημα

Ο Paul Marcus, 101 ετών, έρχεται τελικά να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, δηλώνοντας στη Denver Post ότι το μυστικό είναι... να είσαι τυχερός. «Πρώτον, πρέπει να έχεις καλά γονίδια. Δεύτερον, χρειάζεσαι και γαμώ τις τύχες για να φτάσεις ως τα 100. Και τρίτον: Προσπάθησε να μην τρως τίποτα υγιεινό. Αλήθεια λέω. Εγώ τρώω ό,τι θέλω. Το μυστικό της μακροζωίας είναι το παγωτό».

Πηγή: Health.com

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v