10 εντυπωσιακά ναυάγια σε όλον τον κόσμο

Κρουαζιερόπλοια, πολεμικά, αρματαγωγά και άλλα πλοία «φαντάσματα» που κείτονται σε βυθούς και ακτές του κόσμου.
10 εντυπωσιακά ναυάγια σε όλον τον κόσμο
Η απόκοσμη γοητεία τους στα βάθη της θάλασσας τα καθιστά ιδιαίτερα δημοφιλή στους λάτρεις του βυθού. Τα οχήματα και τα άρματα του παρελθόντος που κρύβουν στο κουφάρι τους, το ίδιο.

Δείτε παρακάτω μερικά από τα πιο εντυπωσιακά ναυάγια πλοίων στον κόσμο.

U.S.S. Kittiwake

Βρίσκεται στα νησιά Κέιμαν και βυθίστηκε επίτηδες το 2011 για να γίνει τεχνητός ύφαλος προς τέρψη των δυτών.

San Francisco Maru

Αναπαύεται στα νερά της Μικρονησίας και ανακαλύφθηκε το 1969 από τον Κουστώ. Τα Type-95 ιαπωνικά τανκ που βρίσκονται ακόμα πάνω στο κατάστρωμά του είναι αναμφίβολα το highlight του.

Fujikawa maru

Το Fujikawa maru των 7.000 τόνων δεσπόζει στον βυθό της λιμνοθάλασσας Τρουκ της Μικρονησίας, η οποία αποτελεί ένα υδάτινο νεκροταφείο για δεκάδες πλοία και αεροπλάνα που καταστράφηκαν το 1944 από τις αμερικάνικες αεροπορικές δυνάμεις.

SMS Markgraf

Στη λιμνοθάλασσα Σκάπα Φλόου η οποία αποτέλεσε υγρό τάφο για 78 γερμανικά αρματαγωγά στον Β’ Π.Π, κείτεται αυτό το επιβλητικό θωρηκτό κατηγορίας Koning σε βάθος μόλις 28 μέτρων.

Umbria

Θεωρείται ως το «καλύτερο ναυάγιο του κόσμου», αφού το σκάφος παραμένει άθικτο στο μεγαλύτερο μέρος του. Υπήρξε αρχικά κρουαζιερόπλοιο το 1911, ενώ αργότερα χρησιμοποιήθηκε από τους Ιταλούς για μεταφορά στρατευμάτων. Βυθίστηκε το 1940 και βρίσκεται στον ύφαλο wingate στο Σουδάν.

S.S. President Coolidge

To μεγαλύτερο και ένα από τα πιο προσβάσιμα ναυάγια του κόσμου βρίσκεται στο αρχιπέλαγος Βανουάτου και είναι μήκους 200 μέτρων. Βυθίστηκε το 1942 από νάρκες στον Β’ Π.Π. και πήρε μαζί του δεκάδες κανόνια, φορτηγά, τζιπ και ερπυστριοφόρα οχήματα.

SS Thistlegorm

Το ναυάγιο αυτού του Βρετανικού μεταφορικού πλοίου, το οποίο βυθίστηκε από γερμανικό βομβαρδιστικό το 1941 στα ανοικτά των ακτών της Αιγύπτου, προσφέρει σήμερα μια άκρως εντυπωσιακή, σχεδόν αλώβητη εικόνα του παρελθόντος. Ανακαλύφθηκε και αυτό από τον Κουστώ.

USS Oriskany

Bρίσκεται στον μεγαλύτερο τεχνητό ύφαλο του κόσμου κοντά στις ακτές της πόλης Πενσακόλα στην Φλόριντα και υπήρξε αεροπλανοφόρο του αμερικάνικου ναυτικού που πήρε μέρος μεταξύ άλλων σε αποστολές στην Κορέα και το Βιετνάμ. Βυθίστηκε εσκεμμένα το 2006 για να δημιουργηθεί ο ύφαλος.

S.S Yongala

To 358 μέτρων ατμόπλοιο που βυθίστηκε το 1911 σε κυκλώνα αποτελεί σήμερα θαλάσσιο πάρκο του Μεγάλου Κοραλλιογενή Υφάλου της Αυστραλίας και παράδεισο για τους δύτες από κάθε γωνιά του κόσμου που συρρέουν εδώ.

Eduard Bohlen

Το μοναδικό ναυάγιο σε… στεριά της λίστας μας ανήκει σε πλοίο που προσάραξε στην ακτή Σκέλετον της Ναμίμπια το 1909 και έκτοτε έμεινε εκεί, θαμμένο εν μέρει στην άμμο, συμβολίζοντας τρόπον τινά την «μοναξιά» της χώρας.

Ν.Γ.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v