Το διάστημα...φρενάρει τη γήρανση

Το μυστικό της αντιγήρανσης… ίσως κρύβεται στο διάστημα, σύμφωνα με επιστήμονες που μελέτησαν τις εντυπωσιακές αλλαγές στο DNA ενός αστροναύτη.
Το διάστημα...φρενάρει τη γήρανση
Μπορεί η διαμονή στο διάστημα να αντιστρέψει την διακδικασία της γήρανσης για τον άνθρωπο; Κι όμως, σε αυτή τη θεωρία κατέληξαν οι επιστήμονες, που μελέτησαν τις αλλαγές στον οργανισμό ενός αμερικανού αστροναύτη ο οποίος βρισκόταν σε αποστολή στο διάστημα, και του δίδυμου αδερφού του στη Γη αντίστοιχα.

Ο Σκοτ Κέλι έζησε σε διαστημικό σταθμό για 340 ημέρες το 2015 και 2016, ενώ ο αδερφός του, επίσης αστροναύτης αλλά εν αποστρατεία, βρισκόταν στη Γη. Μελετώντας τις μεταβολές στα σώματά τους, οι επιστήμονες συνειδητοποίησαν ότι τα τελομερή, δηλαδή τα τμήματα του DNA που είναι υπεύθυνα για την αποκατάσταση φθαρμένου γενετικού υλικού, μεγάλωσαν σε μέγεθος για τον Σκοτ Κέλι. Τα συγκεκριμένα τμήματα του DNA, υπό φυσιολογικές συνθήκες, συρρικνώνονται με τα χρόνια και συντελούν στην γήρανση του οργανισμού και την εξασθένισή του, με αποτέλεσμα την εμφάνιση ασθενειών όπως ο καρκίνος.

Τα τελομερή στα λευκά αιμοσφαίρια του ενεργού αστροναύτη έγιναν αισθητά μεγαλύτερα από αυτά του αδερφού του, όσο ο πρώτος βρισκόταν στο διάστημα, παρ’ ότι οι ερευνητές ανέμεναν το αντίθετο αποτέλεσμα, εξαιτίας της μεγαλύτερης έκθεσης του ανθρώπινου σώματος σε ακτινοβολίες του διαστήματος.

Οι επιστήμονες τώρα μελετούν μία ομάδα αστροναυτών για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα, που αν και τους εξέπληξαν, αλλά δεν αποκλείουν την πιθανότητα να μην έχουν να κάνουν με την παραμονή στο διάστημα. Σημειώνουν, για παράδειγμα, ότι μπορεί η αλλαγή να οφείλεται στο ότι ο Κέλι ασκούταν περισσότερο και λάμβανε λιγότερες θερμίδες όσο ήταν στην αποστολή. Ωστόσο, όταν επέστρεψε στη Γη, τα τελομερή του άρχισαν και πάλι να μειώνονται με κανονικούς ρυθμούς.

Πηγή: Independent 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v