Αυτές είναι οι 10 τεχνολογίες του μέλλοντος

Η έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει τις τεχνολογίες του μέλλοντος, και κάνει μάλλον δυσοίωνες προβλέψεις για την τύχη τους στην Ελλάδα.
Αυτές είναι οι 10 τεχνολογίες του μέλλοντος
Οι τεχνολογίες που θα μεταμορφώσουν οικονομίες και κοινωνίες τα επόμενα δέκα έως δεκαπέντε χρόνια, και στις οποίες οι χώρες θα πρέπει να δώσουν έμφαση, είναι, σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, οι εξής:

Διαδίκτυο των Πραγμάτων (IoT) - Συσκευές, όπως π.χ. τα Google Glasses ή τα smartphones, που συνδέονται με άλλες συσκευές και άτομα, και επικοινωνούν δεδομένα από το περιβάλλον τους
Τεχνητή Nοημοσύνη
Ανάλυση Μεγάλων Δεδομένων
Νευρο-Τεχνολογίες
Νανο-Υλικά
Συνθετική Βιολογία
Μικροδορυφόροι και Νανοδορυφόροι
Προωθημένες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας
Βιομηχανική παραγωγή με προσθετική διαδικασία-τρισδιάστατη εκτύπωση
Τεχνολογία Blockchain

Στην ίδια έκθεση, με τίτλο Προοπτικές για την Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία 2016, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης διαπιστώνει ότι, στην περίπτωση της Ελλάδας, οι συνθήκες για παραγωγή καινοτομίας «απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν ευνοϊκές».

Η έκθεση αναγνωρίζει ότι, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, η Ελλάδα επιχειρεί μέσα από μια «στρατηγική έξυπνης εξειδίκευσης» (2014-2020), να αντιμετωπίσει τις αδυναμίες του συστήματος παραγωγής καινοτομίας. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι αν και σταδιακά αυξάνονται οι δαπάνες της χώρας για Έρευνα και Ανάπτυξη (R&D) ως ποσοστό του ΑΕΠ (0,96% το 2015 από 0,67% το 2008), η Ελλάδα παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις της κατάταξης του ΟΟΣΑ.

Η έκθεση αναφέρει ότι «αν και οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ της εκπαίδευσης και της έρευνας είναι ισχυρές και ακμαίες, το δημόσιο ερευνητικό σύστημα ως σύνολο είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένο από τον παραγωγικό τομέα. Τα δημόσια ερευνητικά κέντρα και τα πανεπιστήμια δεν τείνουν να αξιοποιήσουν εμπορικά τα ερευνητικά αποτελέσματά τους, όπως φαίνεται και από τον υπερβολικά χαμηλό αριθμό των πατεντών τους».

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v