Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου θα είναι Super Moon

Αυτό τον μήνα, το φεγγάρι θα βρεθεί πιο κοντά στη Γη από όσο έχει βρεθεί τα τελευταία εβδομήντα χρόνια, και θα απολαύσουμε την μεγαλύτερη Πανσέληνο της ζωής μας.
Η Πανσέληνος του Νοεμβρίου θα είναι Super Moon
“Super moon” χαρακτηρίζουν την Πανσέληνο αυτού του Νοεμβρίου οι επιστήμονες, καθώς θα βρεθεί τόσο κοντά στη Γη, όσο δεν έχει βρεθεί ποτέ, από τον Ιανουάριο του 1948 ως σήμερα.

Το βράδυ της 13ης προς 14η Νοεμβρίου, το φεγγάρι θα λάμψει 30% πιο φωτεινό από τη «μέση Πανσέληνο» και θα εμφανιστεί στον ουρανό ως και 12-14% μεγαλύτερο.

Πρόκειται για σπάνια αστρονομική «σύμπτωση» που μπορούμε να απολαύσουμε – ενδεικτικά αναφέρουμε ότι τόσο κοντά στη Γη θα ξαναβρεθεί το μακρινό 2034.

Φυσικά, το μέγεθος της Πανσελήνου εξαρτάται από το πού και πώς θα την αντικρίσετε: Μεγαλύτερη θα φανεί αν την κοιτάξετε όταν βρίσκεται κοντά στην γραμμή του ορίζοντα. Αν την δείτε όταν είναι ψηλά στον ουρανό και χωρίς άλλο «κοντινό» μέτρο σύγκρισης, δύσκολα θα καταλάβετε την διαφορά. Επιπλέον, τα έντονα φώτα της πόλης δεν θα επιτρέπουν να αντιληφθείτε τη λαμπρότητά της σε όλο της το μεγαλείο.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, “super moon” θα είναι και το φεγγάρι της 14ης Δεκεμβρίου, αλλά όχι τέτοιου μεγέθους όσο του Νοεμβρίου.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v