Απόψε θα δούμε στον ουρανό τη Μπλε Πανσέληνο

Γιατί αποκαλούμε «Μπλε Φεγγάρι» την Πανσέληνο που θα φωτίσει το βράδυ της Παρασκευής τον ουρανό; Δείτε την επιστημονική εξήγηση του σπάνιου φαινομένου.
Απόψε θα δούμε στον ουρανό τη Μπλε Πανσέληνο
Απόψε τον ουρανό θα φωτίσει το ολόγιομο φεγγάρι, αυτό που ονομάζεται «Μπλε Πανσέληνος». Γιατί όμως το αποκαλούμε έτσι και ποια φαινόμενα κρύβονται πίσω από την ονομασία του;

Αρχικά, οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν πως η πανσέληνος δεν θα έχει διαφορετικό χρώμα. «Μπλε φεγγάρι» επικράτησε να αποκαλείται η πανσέληνος που εμφανίζεται για δεύτερη φορά μέσα στον ίδιο μήνα, πράγμα που συμβαίνει σχετικά σπάνια – γι’ αυτό και στα αγγλικά υπάρχει η έκφραση «once in a blue moon», δηλαδή σπάνια.

Πώς όμως προκύπτουν… δύο πανσέληνοι τον ίδιο μήνα; Ο σεληνιακός κύκλος έχει 12 μήνες και 11 ημέρες. Αυτές οι 11 εξτρά ημέρες συσσωρεύονται και ανά τρία περίπου χρόνια συμπληρώνουν έναν επιπλέον κύκλο, δηλαδή μία εξτρά πανσέληνο. Αυτή είναι που θα δούμε στις 31 Ιουλίου.

Όσο για τον χαρακτηρισμό «μπλε», αυτός επικράτησε χάρη σε ατμοσφαιρικά φαινόμενα, όπως λόγου χάρη η έκρηξη του ηφαιστείου της Κρακατόα στα τέλη του 19ου αιώνα, που γέμισε σκόνη την ατμόσφαιρα με αποτέλεσμα το φεγγάρι να φαίνεται γαλαζωπό για πολύ καιρό, ή όπως συνέβη με τις μεγάλες πυρκαγιές στη Σουηδία την δεκαετία του 1950, που είχαν το ίδιο αποτέλεσμα στην «όψη» της Σελήνης.

Μπορεί λοιπόν να μην αλλάξει χρώμα, αλλά το «σπάνιο» ολόγιομο φεγγάρι που θα δούμε αυτή την Παρασκευή στον ουρανό δεν στερείται σε τίποτα την μαγεία και τον ρομαντισμό τον οποίο νιώθουμε κάθε φορά που η πανσέληνος ανεβαίνει στον ουράνιο θόλο.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v