Το 3% των επιστημόνων παγκοσμίως είναι Έλληνες

Το 3% των κορυφαίων επιστημόνων του κόσμου είναι Έλληνες, σύμφωνα με τις στατιστικές, παρ’ ότι ο ελληνικός πληθυσμός δεν είναι παρά το 0,2% του παγκόσμιου.
Το 3% των επιστημόνων παγκοσμίως είναι Έλληνες
Μπορεί ο ελληνικός πληθυσμός να αποτελεί μόλις το 0,2% του παγκόσμιου, αλλά οι ελληνικής καταγωγής επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως είναι το 3%, σύμφωνα με τις στατιστικές.

Συγκεκριμένα, ο καθηγητής Ιατρικής και ειδικός σε θέματα στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, Γιάννης Ιωαννίδης, παρουσίασε στο Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο στοιχεία, τα οποία αποκαλύπτουν πως από τους επιστήμονες με την μεγαλύτερη επιρροή στη διεθνή επιστημονική βιβλιογραφία (με βάση τα δεδομένα του Google Scholar), οι 672 – ήτοι το 3% - είναι ελληνικής καταγωγής.

Κατά μέσο όρο, τα ονόματα των 672 ελλήνων επιστημόνων περιλαμβάνονται σε 17.000 αναφορές στην επιστημονική βιβλιογραφία. Ωστόσο, από αυτούς, μόλις το 14% έζησε ή ζει στην Ελλάδα, ενώ 33 από το σύνολο έχουν φύγει από τη ζωή. Η συντριπτική πλειοψηφία γεννήθηκε ή μετανάστευσε στο εξωτερικό, όπως σημείωσε ο καθηγητής κατά την ομιλία του με τίτλο «Η φυγή των ελλήνων επιστημόνων – μια μετα-ανάλυση».

Στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο, υπάρχουν πάνω από 20 εκατομμύρια συγγραφείς επιστημονικού περιεχομένου, εκ των οποίων οι 200.000 (δηλαδή το 1%) είναι ελληνικής καταγωγής.

Ο παλαιότερος έλληνας επιστήμονας είναι ο Αριστοτέλης, ενώ η περιοχή με τον μεγαλύτερο «επιστημονική» πληθυσμό ελληνικής καταγωγής είναι η Καλιφόρνια (ακολουθούν η Μασαχουσέτη, η Νέα Υόρκη και η Ελλάδα).

«Η Ελλάδα έχει ακόμα τη δυνατότητα να γίνει μια από τις πλέον ευημερούσες χώρες του κόσμου, αν αξιοποιήσει το ταλέντο και τις δεξιότητες σοβαρών επιστημόνων και αν εστιάσει αυστηρά στην αξιοκρατία και στην αριστεία. Ενώ έχουμε εμπλακεί σε προκλητικά ασαφείς και ατελέσφορες συζητήσεις για το 0,25% της ουσίας, μπροστά στα μάτια μας χάνονται οι πραγματικές δυνάμεις της χώρας, οι νέοι και χαρισματικοί άνθρωποι που φεύγουν γιατί δεν αντέχουν την αλαζονεία της τοπικής μετριοκρατίας», δήλωσε ο κ. Ιωαννίδης.

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v