Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης πιθανότατα έλυσαν ένα μυστήριο δεκαετιών, που μας έχει απασχολήσει όλους κατά καιρούς.
Παλαιότερο των 360 ημερών
Γιατί είναι πάντα τόσο χάλια το φαγητό στα αεροπλάνα; Νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης έρχεται να λύσει ένα μυστήριο αιώνων. Απ’ ό,τι φαίνεται, το θορυβώδες περιβάλλον στο εσωτερικό μιας κλειστοφοβικής καμπίνας αεροπλάνου μπορεί τελικά να αλλάξει τη γεύση του φαγητού.
Για τις ανάγκες της έρευνας δόθηκαν σε 48 ανθρώπους διάφορα φαγητά που αντιπροσώπευαν τις πέντε βασικές γεύσεις: το γλυκό, το αλμυρό, το ξινό, το πικρό και το umami (αυτό το τελευταίο είναι η ιαπωνική λέξη που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την «γεμάτη» γεύση φαγητών όπως το μπέικον, η ντομάτα ή το τυρί). Αρχικά, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τα φαγητά σε ήσυχο περιβάλλον, και εν συνεχεία φορώντας ακουστικά που προσομοίωναν τα 85 decibel του θορύβου μιας καμπίνας αεροπλάνου.
Το αποτέλεσμα; Ενώ δεν υπήρχε σημαντική διαφορά στη γεύση των αλμυρών, των ξινών και των πικρών φαγητών, ο θόρυβος έκανε σημαντικά πιο «επίπεδη» την γεύση των γλυκών, και σημαντικά πιο έντονα τα umami –πράγμα που πιθανότατα εξηγεί γιατί πάντα μας φαίνεται πως κάτι δεν πηγαίνει καλά με το φαγητό στα αεροπλάνα.
«Η έρευνά μας επιβεβαίωσε ότι σε περιβάλλον με υψηλά επίπεδα θορύβου, η αίσθηση της γεύσης είναι διαστρεβλωμένη» λέει ο Robin Dando, αναπληρωτής καθηγητής της επιστήμης των τροφίμων και επικεφαλής της έρευνας. «Το ενδιαφέρον είναι ότι αυτή η στρέβλωση παρατηρείται μόνο στις γεύσεις του γλυκού και του umami, με την πρώτη να μειώνεται και τη δεύτερη να διογκώνεται. Οι πολυαισθητικές ιδιότητες του περιβάλλοντος στο οποίο καταναλώνουμε το φαγητό μπορούν να επηρεάσουν την αντίληψή μας για αυτό» καταλήγει.