Λυρίδες: Έρχεται βροχή από αστέρια στον ουρανό!

Βροχή από πεφταστέρια θα σημειωθεί τις επόμενες ημέρες στον ουρανό του βορείου ημισφαιρίου, καθώς οι Λυρίδες παραμένουν πιστές στο ανοιξιάτικο ραντεβού τους.
Λυρίδες: Έρχεται βροχή από αστέρια στον ουρανό!
Ως τις 25 Απριλίου θα βρέχει αστέρια στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου. Οι Λυρίδες, τα πρώτα πεφταστέρια της Άνοιξης καταφθάνουν και θα εμφανιστούν στον ουρανό στο πλαίσιο μιας «βροχής» διαττόντων που θα κορυφωθεί στις 22 Απριλίου.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τετάρτης προς το ξημέρωμα της Πέμπτης 23ης Απριλίου, το φαινόμενο θα φτάσει σε συχνότητα τους 20 διάττοντες αστέρες ανά ώρα, και αν συνυπολογίσουμε ότι φέτος ο ουρανός θα είναι ιδιαίτερα σκοτεινός καθώς η Πανσέληνος είναι ακόμα μακριά, αυξάνονται οι πιθανότητες να δούμε τα πεφταστέρια καθαρά, ακόμη και στην Ελλάδα. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί, με μικρότερη ένταση, ως τις 25/4.

Οι Λυρίδες είναι τα σωματίδια της ουράς του Κομήτη Θάτσερ. Καταγράφηκαν για πρώτη φορά το 687 π.Χ. από τους Κινέζους, και πήραν το όνομά τους επειδή φαινομενικά προέρχονταν από τον αστερισμό της Λύρας. Ο κομήτης αυτός αφήνει στο πέρασμά του μια μακριά ουρά σκόνης και σωματιδίων, η οποία διασταυρώνεται κάθε χρόνο με την τροχιά του πλανήτη μας.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v