Θεωρίες συνωμοσίας που συνέβησαν στ’ αλήθεια

Πέντε τρελές θεωρίες συνομωσίας που σχετίζονται με τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα… αποδεικνύονται πέρα για πέρα αληθινές. Διαβάστε τι πραγματικά συνέβη.
Θεωρίες συνωμοσίας που συνέβησαν στ’ αλήθεια
Το ότι σήμερα οδηγείτε το αυτοκίνητό σας οφείλεται στις παράνομες μηχανορραφίες των αυτοκινητοβιομηχάνων. Η KGB σχετίζεται με τη δολοφονία Κένεντι. Οι Βρετανοί βομβάρδισαν πλοία με επιβάτες θύματα του Ολοκαυτώματος και οι πιο σκληροπυρηνικοί ναζιστές βρήκαν καταφύγιο στις συμμαχικές χώρες. Μπορεί όλα τα παραπάνω να ακούγονται σαν τρελές θεωρίες συνομωσίας, κι όμως συνέβησαν στ’ αλήθεια.

Η συνωμοσία της αυτοκινητοβιομηχανίας

Η θεωρία συνωμοσίας
: Ο καπιταλισμός και μερικά «μεγάλα πορτοφόλια» αποφασίζουν το μέλλον της ανθρωπότητας και αλλάζουν για πάντα την καθημερινότητα στον πλανήτη. Αυτή είναι η βασική θεωρία συνωμοσίας πίσω από την πραγματική ιστορία που ακολουθεί, η οποία περιγράφει το πώς κατέληξε σήμερα το αυτοκίνητο να θεωρείται το πιο κοινό μέσο μετακίνησης.
Τι συνέβη: Την εποχή μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι ΗΠΑ ήταν μια χώρα γεμάτη τρένα και ηλεκτροδοτούμενα τρόλεϊ. Οι σιδηρόδρομοι καταλάμβαναν πάνω από το 90% της επιβατικής κίνησης, και οι πρώτες αυτοκινητοβιομηχανίες έβλεπαν τις πωλήσεις τους να περιορίζονται μόνο σε ελάχιστους πάμπλουτους Αμερικανούς. Ακόμη και το Los Angeles που σήμερα θεωρείται από τα πιο μποτιλιαρισμένα μέρη του κόσμου, τότε είχε ένα ευρύτατο δίκτυο από τρόλεϊ. Μάλιστα, τα έσοδα για το αμερικανικό δημόσιο ήταν τόσα πολλά, ώστε δεν χρειαζόταν καν να επενδύσει στην συντήρηση των σιδηροδρομικών δικτύων – είχαν αναλάβει αυτό το έργο μικρές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η General Motors και άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες λοιπόν συνέλαβαν το εξής σχέδιο για να αλλάξουν το σκηνικό: Εξαγόρασαν σταδιακά όλες τις μικρές εταιρίες συντήρησης δικτύων και μετέτρεψαν τα οχήματα από ηλεκτροδοτούμενα σε βενζινοκίνητα. Οι ψεύτικες σιδηροδρομικές εταιρίες έφτασαν τις 900 την δεκαετία του 1930. Το 1947, η κυβέρνηση καταδίκασε 10 από τις μεγαλύτερες εταιρίες των ΗΠΑ για συνωμοσία και σχηματισμό παράνομου μονοπωλίου, ενώ η General Motors έλαβε πρόστιμο 5.000 δολαρίων. Φυσικά, δεν πτοήθηκε καθόλου, αφού είχε ήδη καταφέρει να γίνει η πιο επιτυχημένη βιομηχανία του 20ου αιώνα. Κι αυτός είναι ο τρόπος που καθιερώθηκε παγκοσμίως το αυτοκίνητο που βρίσκεται παρκαρισμένα κάτω από το σπίτι σας.

Το παρανοϊκό σχέδιο της αμερικανικής κυβέρνησης να ξεφορτωθεί τον Martin Luther King

Η θεωρία συνωμοσίας
: Το FBI είχε βάλει στο στόχαστρο τον Martin Luther King. Γιατί όμως να γίνει τόσο «κακό» ένα κράτος απέναντι σε κάποιον που θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους ήρωες του 20ο αιώνα;
Τι συνέβη: Όντως, το FBI κατέστησε μυστικά και ανεπίσημα τον MLK εχθρό του κράτους. Σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία, ο περίφημος λόγος «Έχω ένα όνειρο», ένας από τους εμβληματικότερους στην Ιστορία των αγώνων για τα ανθρώπινα δικαιώματα, θεωρήθηκε «σημάδι πως ο King ήταν ο πιο επικίνδυνος μαύρος ηγέτης στη χώρα» και πως έπρεπε να ακολουθήσει έρευνα «που θα παρήγαγε τα επιθυμητά αποτελέσματα». Μερικά από τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές ήταν η παγίδευση όλων των χώρων όπου κινούταν ο King με κοριούς και η παρακολούθηση των τηλεφωνημάτων. Ο επικεφαλής του FBI, J. Edgar Hoover δήλωνε πως οι βραβεύσεις του King ήταν «αηδιαστικές» και απορούσε που «ο Πάπας δέχτηκε να συναντήσει αυτόν τον έκφυλο». Ο King κάποτε έλαβε ένα ανώνυμο γράμμα στο οποίο τον αποκαλούσαν «Σατανά» και τον εκβίαζαν με αποκάλυψη μιας εξωσυζυγικής του σχέσης αν δεν σταματούσε τη δράση του. Αποδείχτηκε πως το γράμμα συντάχθηκε εντός της υπηρεσίας του FBI και εικάζεται πως υποδείκνυε στον King την αυτοχειρία. Τελικά, ο δολοφόνος του King έλυσε μια για πάντα το πρόβλημα της (κάτι περισσότερο από ρατσιστικής τότε) ηγεσίας του FBI.

Οι Ναζί επέζησαν

Η θεωρία συνωμοσίας
: Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, οι σύμμαχοι έδωσαν καταφύγιο στα επιφανέστερα ναζιστικά μυαλά ώστε να δημιουργήσουν πανίσχυρα «όπλα».
Τι συνέβη: Η ναζιστική Γερμανία, τα τελευταία χρόνια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πάσχιζε να δημιουργήσει ένα υπερόπλο εναντίον των εχθρών της, για να περισώσει το Γ’ Ράιχ. Την δουλειά αυτή είχαν αναλάβει τα λαμπρότερα επιστημονικά μυαλά της Γερμανίας, και – διόλου τυχαίο – ταυτόχρονα κορυφαίοι θιασώτες του ναζισμού. Όταν οι Σύμμαχοι διέλυσαν το ναζιστικό κίνημα, και με τον Ψυχρό Πόλεμο να διαφαίνεται μεταξύ Αμερικανών και Σοβιετικής Ένωσης, οι σύμμαχοι θέλησαν να βάλουν «χέρι» στα επιτεύγματα των Γερμανών. Ο Τρούμαν έβαλε μπροστά το «Σχέδιο Paperclip», το οποίο προέβλεπε την πρόσληψη στο Αμερικανικό Δημόσιο των πιο σπουδαίων γερμανών επιστημόνων. Ωστόσο – πιθανότατα για να μπορεί να κοιμάται με λιγότερες ενοχές τα βράδια, έθεσε ρήτρα να αποκλειστούν οι «χειρότεροι ναζιστές». Παράλληλα, όμως, θεσπίστηκε μια άλλη μυστική υπηρεσία στις ΗΠΑ, εκείνη που στην ουσία «ξέπλενε» το ναζιστικό βιογραφικό αυτών των επιστημόνων, ώστε να φέρει ακόμη και τους μεγαλύτερους ναζιστές στη χώρα. Έτσι, κάποιοι από τους πιο σκληροπυρηνικούς ναζί δούλεψαν αμέσως μετά τον Πόλεμο σε σχέδια όπως η εξερεύνηση του διαστήματος και οι πυρηνικές δοκιμές – τρανό παράδειγμα ο Arthur Rudolph, σημαντική φιγούρα στο «παιχνίδι» των διαστημικών προγραμμάτων.

Οι τρομοκρατικές επιθέσεις των Βρετανών έναντι των Εβραίων

Η θεωρία συνωμοσίας
: Η Βρετανία βομβάρδισε προσφυγικά καράβια με Εβραίους για να ρίξει το φταίξιμο στους Παλαιστίνιους
Τι συνέβη: Το 1917, η Βρετανία ήταν από τα πρώτα κράτη που υποσχέθηκε στους Εβραίους μια πατρίδα στη Μέση Ανατολή, ενώ έπαιξε σημαντικό ρόλο και στον σχηματισμό του κράτους του Ισραήλ το 1948. Ωστόσο, οι μυστικές υπηρεσίες της Βρετανίας σύντομα μετάνιωσαν την υπόσχεσή τους, διαβλέποντας πόλεμο στην Μέση Ανατολή, καθώς επρόκειτο να τοποθετηθεί μια «εστία» Εβραίων σε μια μουσουλμανική και αραβική περιοχή. Προσφυγικά καράβια με διασωθέντες από το Ολοκαύτωμα εβραίους όμως, ήδη ετοιμάζονταν να σαλπάρουν από την Ιταλία για τη Μέση Ανατολή. Η MI6 λοιπόν, για να μη σταματήσει τους Εβραίους και φανεί απάνθρωπη, παγιδεύοντας στην ουσία θύματα του Ολοκαυτώματος, αποφάσισε να κάνει κάτι ακόμα πιο απάνθρωπο: Να βομβαρδίσει τα προσφυγικά καράβια, διαδίδοντας παράλληλα ότι πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια. Ευτυχώς, οι βρετανικές υπηρεσίες μετάνιωσαν την τελευταία στιγμή και για αυτό το σχέδιο, και ίσα που πρόλαβαν να βυθίσουν δύο άδεια πλοία, απλώς για να φοβίσουν τους Εβραίους, ώστε να μη θελήσουν να σαλπάρουν.

Η δολοφονία του Κένεντι

Η θεωρία συνωμοσίας
: H KGB είχε ενεργό ρόλο στην δολοφονία του JFK
Τι συνέβη: Όντως, η KGB συμμετείχε στην συνωμοσία της δολοφονίας JFK. Όχι όμως με τον τρόπο που νομίζουμε. Δεν ευθύνεται για τον θάνατό του, αλλά για την… διάδοση των θεωριών συνωμοσίας. Όταν το 1992 ένας ρώσος πρώην πράκτορας αποκάλυψε μυστικά αρχεία γνωστά ως «Το αρχείο Mitrokhin», έγινε γνωστή η επιχείρηση της KGB να διασπείρει στις ΗΠΑ θεωρίες συνωμοσίας για την δολοφονία του Προέδρου. Μάλιστα, είχε δημιουργήσει ακόμη και ψεύτικα ιδιόχειρα σημειώματα του δολοφόνου Oswald, με τόση φροντίδα ώστε ακόμη και η σύζυγός του αναγνώρισε τον γραφικό του χαρακτήρα. Και το σχέδιο είχε όντως επιτυχία – οι φαν των θεωριών συνωμοσίας ασχολούνται με τερατώδη σενάρια για την δολοφονία του JFK ακόμη και σήμερα.


Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v