Οι διαφορές μεταξύ ανδρικού και γυναικείου εγκεφάλου

Πόσο διαφέρει ο ανδρικός από τον γυναικείο εγκέφαλο; Η επιστήμη βάζει αρσενικό και θηλυκό μυαλό στο μικροσκόπιο και μας δίνει ενδιαφέρουσες απαντήσεις.
Οι διαφορές μεταξύ ανδρικού και γυναικείου εγκεφάλου
Οι άνδρες αντιδρούν λιγότερο σε συναισθηματικά φορτισμένες εικόνες, και τις ξεχνούν πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τις γυναίκες. Αυτό είναι το βασικό εύρημα πρόσφατης επιστημονικής μελέτης που έβαλε στο μικροσκόπιο τον εγκέφαλο των δύο φύλων για να διαπιστώσει τις βασικές τους διαφορές.

Στην ουσία, αυτό που υποδεικνύει η έρευνα είναι πως τα δύο φύλα επεξεργάζονται διαφορετικά το συναίσθημα: Ο εγκέφαλος του κάθε φύλου διαχειρίζεται διαφορετικά τα ερεθίσματα που δέχεται – κάτι που δείχνει να επιβεβαιώνει το γνωστό ρητό ότι «οι άνδρες είναι από τον Άρη και οι γυναίκες από την Αφροδίτη».

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βασιλείας, με επικεφαλής μάλιστα τον έλληνα καθηγητή Ανδρέα Παπασωτηρόπουλο, έδειξαν σε άνδρες και γυναίκες εικόνες με θετικά, ουδέτερα ή αρνητικά συναισθηματικά φορτισμένο περιεχόμενο και αξιολόγησαν την αντίδραση των εγκεφάλων τους. Ενώ δεν υπήρχε διαφορά απόκρισης στις ουδέτερες εικόνες, οι γυναίκες συγκινήθηκαν περισσότερο από τις φορτισμένες (αρνητικά ή θετικά) εικόνες. Μεγαλύτερη διαφορά μάλιστα μεταξύ ανδρικής και γυναικείας απόκρισης, ήταν αυτής στις αρνητικά φορτισμένες εικόνες. Επιπλέον, οι γυναίκες σημείωσαν καλύτερο «σκορ» στην προσπάθεια να θυμηθούν τις εικόνες που είδαν – κάτι που εξηγεί γιατί κατά μέσο όρο οι γυναίκες τα πηγαίνουν καλύτερα σε τεστ μνήμης.

Αυτό που δεν μπορεί να στοιχειοθετήσει η έρευνα είναι το κατά πόσο αυτή η διαφορά στην απόκριση στο συναίσθημα οφείλεται σε επίκτητους παράγοντες, όπως οι κοινωνικές συμβάσεις που μπορεί να διαμορφώνουν τον εγκέφαλο από τα παιδικά χρόνια του κάθε ανθρώπου.

Πηγή: Telegraph 
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v