Ονόματα παιδιών: Περίεργοι νόμοι ανά τον κόσμο

Δείτε πώς δίνονται τα ονόματα των παιδιών ανά τον κόσμο, καθώς και παράξενες περιπτώσεις ονομάτων που διάλεξαν οι γονείς, κόντρα στους νόμους της χώρας τους.
Ονόματα παιδιών: Περίεργοι νόμοι ανά τον κόσμο
Ξέρατε ότι στη Γερμανία πληρώνεις πρόστιμο αν δώσεις ακατάλληλο όνομα στο παιδί σου; Ή ότι αν θέλεις να αλλάξεις το επώνυμο σου στη Νορβηγία πρέπει να πάρεις την άδεια όλων των… συνονόματων της χώρας; Γιατί οι κινεζικές αρχές προτρέπουν όλους τους πολίτες να αλλάξουν τα ονόματά τους και πώς ο αυστηρός νεοζηλανδικός νόμος επέτρεψε σε ένα παιδί να ονομαστεί… Number 16 Bus Shelter;

Παρακάτω, συγκεντρώνουμε τους παράξενους ή ιδιαίτερους νόμους ονοματοδοσίας σε οκτώ χώρες του κόσμου, αλλά και τις ακόμη πιο παράξενες, αξιοσημείωτες περιπτώσεις ονομάτων που εγκρίθηκαν ή απορρίφθηκαν σε αυτές, παρά τους παραπάνω νόμους.

Γερμανία
Στη Γερμανία, ο νόμος ορίζει πως το μικρό όνομα κάθε παιδιού πρέπει να φανερώνει ξεκάθαρα το φύλο του, καθώς και να μην επηρεάζει αρνητικά την ζωή του. Η ειδική υπηρεσία – αντίστοιχη του Ληξιαρχείου – κάθε περιοχής κρίνει το κατά πόσο το όνομα που επιθυμούν οι γονείς είναι αποδεκτό. Αν δεν εγκριθεί, οι γονείς μπορούν να ασκήσουν έφεση, αλλά αν χάσουν, θα πρέπει να βρουν άλλο όνομα για το παιδί τους – και κάθε φορά που καταθέτουν νέο όνομα, πληρώνουν κι ένα πρόστιμο. Η υπηρεσία, όταν εξετάζει τα υποψήφια ονόματα, συμβουλεύεται ένα βιβλίο με τίτλο «Το διεθνές εγχειρίδιο των πρώτων ονομάτων», καθώς και τις ξένες πρεσβείες για τα μη γερμανικά ονόματα. Εξαιτίας της γραφειοκρατίας, πολλοί Γερμανοί καταφεύγουν σε κλασικές λύσεις, όπως τα Maximilian και Alexander για αγόρια και τα Marie ή Sophie για τα κορίτσια.
Όνομα που απορρίφθηκε στη Γερμανία: Το «Matti» για αγόρι, καθώς θεωρήθηκε πως δεν φανερώνει το αρσενικό του γένος
Ονόματα που εγκρίθηκαν: Τα Legolas και Nemo για αγοράκια

Σουηδία
Έχει και το σουηδικό του σύστημα τα «στραβά» του, όπως το σύστημα ονοματοδοσίας, που αρχικά θεσμοθετήθηκε για να εμποδίσει τους μη ευγενείς να δώσουν στα παιδιά τους ονόματα ευγενών. Φυσικά, με την πάροδο των δεκαετιών αυτό διορθώθηκε, αλλά εξακολουθεί να υπάρχει νόμος που ορίζει τα εξής: «Τα πρώτα ονόματα δεν θα εγκρίνονται αν μπορούν να γίνουν αιτία προσβολών ή αν δεν κρίνονται κατάλληλα». Επίσης, επιτρέπονται τα περισσότερα του ενός μικρά ονόματα, αλλά αν κάποια στιγμή στο μέλλον ο φέρων αποφασίσει να αλλάξει το όνομά του, θα πρέπει αναγκαστικά να κρατήσει κάποιο από τα αρχικά του. Αν για παράδειγμα τον λένε Jack και θέλει να τον αποκαλούν πια John, θα πρέπει να είναι επισήμως εγγεγραμμένος ως Jack John. Ένα ζευγάρι που θέλησε να διαμαρτυρηθεί για τον Νόμο Ονοματοδοσίας, ονόμασε το παιδί του «Brfxxccxxmnpcccclllmmnprxvclmnckssqlbb11116» (με τη σημείωση πως προφέρεται «Albin»). Η σχετική υπηρεσία απέρριψε το όνομα. Το ζευγάρι στη συνέχεια κατέθεσε το όνομα «Α» (που επίσης προφερόταν σύμφωνα με τους ίδιους «Albin»), αλλά και πάλι κρίθηκε ακατάλληλο.
Άλλα ονόματα που απορρίφθηκαν: Metallica, Superman, Veranda, Ikea και Elvis
Ονόματα που εγκρίθηκαν: Google σαν μεσαίο όνομα, Lego

Ιαπωνία
Στην Ιαπωνία, ένα μικρό όνομα και ένα επώνυμο επιλέγονται για κάθε βρέφος, εκτός από την αυτοκρατορική οικογένεια, τα μέλη της οποίας λαμβάνουν μόνο μικρά ονόματα. Στην ιαπωνική κουλτούρα, υπάρχουν περίπου δύο χιλιάδες «ονόματα kanji» (τα ιδεογράμματα της γλώσσας) τα οποία χρησιμεύουν ως υποχρεωτική δεξαμενή για τα μικρά ονόματα. Αυτό συμβαίνει για να διαβάζονται να γράφονται εύκολα όλα τα ονόματα.
Ονόματα που απορρίφθηκαν: Akuma, που σημαίνει… «διάβολος»

Δανία
Ο νόμος ονοματοδοσίας της Δανίας είναι εξαιρετικά αυστηρός, κι αυτό για να προστατεύει τα παιδιά από παράξενα ονόματα που έρχονται στο μυαλό των εκάστοτε γονιών. Οι γονείς λοιπόν καλούνται να επιλέξουν από μια λίστα 7.000 προεγκεκριμένων ονομάτων. Αν κάποιοι θέλουν να δώσουν όνομα εκτός λίστας, οφείλουν πρώτα να λάβουν την άδεια της τοπικής τους εκκλησίας και στη συνέχεια να το καταθέσουν σε επίσημη κυβερνητική υπηρεσία για έγκριση. Δημιουργικές παραλλαγές συνηθισμένων ονομάτων κατά κανόνα απορρίπτονται, καθώς και ονόματα που δεν μαρτυρούν το φύλο ή που αποτελούν και επώνυμο. Υπολογίζεται πως το 15-20% των ονομάτων που προτείνουν οι γονείς απορρίπτεται ετησίως. Υπάρχουν επίσης νόμοι που προστατεύουν σπάνια δανικά επώνυμα.
Ονόματα που απορρίφθηκαν: Anus, Pluto, Monkey
Ονόματα που εγκρίθηκαν: Benji, Jiminico, Molli και Fee

Ισλανδία
Το 1991 συστάθηκε η Επιτροπή Ονοματοδοσίας της Ισλανδίας, η οποία αποφασίζει για την καταλληλότητα των ονομάτων. Αν οι εκάστοτε γονείς θέλουν να επιλέξουν μικρό όνομα για το παιδί τους, εκτός του Εθνικού Ονοματολογίου, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση και να πληρώσουν το αντίτιμο. Κάθε όνομα περνά από διάφορα τεστ προτού εγκριθεί: Πρέπει να περιλαμβάνει μόνο γράμματα του Ισλανδικού αλφαβήτου και να ακολουθεί τους γραμματικούς κανόνες της γλώσσας. Δεν θα πρέπει να ντροπιάσει το παιδί στο μέλλον αλλά και να μην αντίκειται στις ισλανδικές παραδόσεις. Θα πρέπει να μπορεί να κληθεί στη γενική πτώση και να έχει δοθεί σε άλλο πρόσωπο στο παρελθόν. Θα πρέπει τέλος να φανερώνουν το φύλο και κάθε πρόσωπο να μην έχει παραπάνω από τρία μικρά ονόματα. Όσο για τα επώνυμα, αυτά είναι κατά κανόνα πατρωνυμικά, δηλαδή περιέχουν το όνομα του πατέρα κάθε ατόμου (π.χ. Ericsson είναι ο γιος του Έρικ και EricsdÃttir η κόρη του Έρικ).
Όνομα που έχει εγκριθεί: Bambi
Ονόματα που έχουν απορριφθεί: Harriet (με την αιτιολόγηση ότι δεν μπορεί να κλιθεί) και Duncan (γιατί το γράμμα C δεν περιλαμβάνεται στο ισλανδικό αλφάβητο)

Νέα Ζηλανδία
Ο νόμος της Νέας Ζηλανδίας προβλέπει πως δεν επιτρέπεται σε γονείς να δώσουν στο παιδί τους όνομα που «μπορεί να προκαλέσει προσβολή σε ένα λογικό άτομο ή που είναι αδικαιολόγητα μακρύ, ή που περικλείει ή μοιάζει με επίσημο τίτλο ή βαθμό».
Ονόματα που απορρίφθηκαν: Stallion, Yeah Detroit, Fish and Chips, Twisty Poi, Keenan Got Lucy, Sex Fruit, Satan και Adolf Hitler
Ονόματα που εγκρίθηκαν: Benson & Hedges (για δίδυμα), Midnight Chardonnay, Number 16 Bus Shelter, Violence

Κίνα
Η κινέζικη κυβέρνηση προτείνει στους πολίτες να δίνουν στα παιδιά τους ονόματα που να είναι απλώς… ευανάγνωστα για τα scanners των ταυτοτήτων – γι’ αυτό και προωθεί τα ονόματα με απλοποιημένους χαρακτήρες αντί των παραδοσιακών κινέζικων. Την περασμένη δεκαετία μάλιστα, υπήρχε η γενική προτροπή προς τους Κινέζους να αλλάξουν το όνομά τους για διευκόλυνση των ηλεκτρονικών συστημάτων.
Ονόματα που απορρίφθηκαν: «@»: Wang “At” – οι γονείς θεώρησαν πως το «παπάκι» που διαβάζεται στα κινέζικα «αϊ-τα» παραπέμπει στην κινέζικη φράση που μεταφράζεται ως «τον αγαπάμε»

Νορβηγία
Δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις ως μικρό όνομα ένα μεσαίο όνομα ή ένα επώνυμο, και δεν μπορείς να αλλάξεις το όνομά σου παρά μία φορά ανά δέκα χρόνια, ορίζει ο νορβηγικός νόμος. Πιο περίεργα γίνονται τα πράγματα όταν θέλεις να αλλάξεις το επώνυμό σου: Αν θέλεις να λάβεις επώνυμο που το έχουν ήδη παραπάνω από 200 Νορβηγοί, μπορείς να το κάνεις ελεύθερα. Αν όμως το έχουν λιγότεροι των 200 άνθρωποι, θα πρέπει να τους βρεις όλους και να λάβεις την άδειά τους.
Όνομα που απορρίφθηκε: Gesher για αγόρι. Μάλιστα, η μητέρα του φυλακίστηκε όταν αρνήθηκε να πληρώσει το πρόστιμο των 350 περίπου ευρώ που της επιβλήθηκε.

Πηγή: MentalFloss 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v