Τα αποθέματα σοκολάτας του πλανήτη τελειώνουν!

Το 2020 η παγκόσμια ζήτηση σοκολάτας δεν θα καλύπτεται, καθότι θα μας λείπουν περίπου ένα εκατομμύριο τόνοι, σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής Telegraph.
Τα αποθέματα σοκολάτας του πλανήτη τελειώνουν!
«Μην πανικοβληθείτε, αλλά πιθανότατα ξεμένουμε από σοκολάτα» γράφει ο τίτλος της βρετανικής Telegraph. Όπως φαίνεται, η παγκόσμια ζήτηση σοκολάτας ξεπερνά τον ρυθμό παραγωγής των κακαόδεντρων, πράγμα που σημαίνει ότι βάσει υπολογισμών το 2020 ο πλανήτης θα έρθει αντιμέτωπος με ένα έλλειμμα της τάξης των ενός εκατομμυρίου τόνων.

Η μεγαλύτερη σοκολατοπαραγωγική εταιρεία παγκοσμίως, η Barry Callebaut, εξέφρασε πρόσφατα τις ανησυχίες της σχετικά με το θέμα. Τα ετήσια αποτελέσματα της ελβετικής εταιρείας δείχνουν ότι πούλησε 1,72 τόνους σοκολάτες φέτος –μια αύξηση 11,8% σε σχέση με τους περσινούς 1,54 τόνους.

Η αυξημένη ζήτηση, σε συνδυασμό με τις κακές καιρικές συνθήκες και μια επιδημία στις φυτείες που κατέστρεψε το ένα τρίτο της παγκόσμιας παραγωγής «έσπρωξαν» τις τιμές του κακάο 25% πάνω, από τα 2.000€ ανά τόνο στα 2.500€. Αν αυτή η τάση συνεχιστεί, σύντομα η τιμή μιας σοκολάτας δεν θα είναι βιώσιμη για την αγορά.

Ενδεικτικό αυτής της τάσης είναι ότι η τιμή του κακάο έχει υπερδιπλασιαστεί από το 2005 μέχρι σήμερα –μέσα σε εννιά μόλις χρόνια. Ένας ακόμα λόγος για την αύξηση αυτή, πέραν αυτών που αναφέραμε παραπάνω, είναι και η συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση της μαύρης σοκολάτες στις ευρωπαϊκές αγορές, η οποία απαιτεί σαφώς μεγαλύτερες ποσότητες κακάο για να παραχθεί.

Πηγή: Telegraph.co.uk

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v