Ποδόσφαιρο: Η δομή του προσώπου «δείχνει» τα γκολ!

Ο τύπος του προσώπου ενός ποδοσφαιριστή μπορεί να «δείξει» το πόσο επιθετικός είναι στο γήπεδο και πόση... έφεση έχει στο γκολ, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα.
Ποδόσφαιρο: Η δομή του προσώπου «δείχνει» τα γκολ!
Γνωρίζατε ότι οι ικανότητες ενός ποδοσφαιριστή ενδεχομένως να φαίνονται στο… πρόσωπό του; Κι όμως, αυτό δείχνει νέα έρευνα αμερικάνων ψυχολόγων από το Μπόλντερ του Κολοράντο, σύμφωνα με την οποία οι αναλογίες του προσώπου είναι καλός δείκτης για να την απόδοση των ποδοσφαιριστών.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο μελέτησαν 1000 παίκτες από 32 χώρες που συμμετείχαν στο Μουντιάλ του 2010, εστιάζοντας στην αναλογία του πλάτους του προσώπου τους (FHWR).

Τα αποτελέσματα τα οποία δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Adaptive Human Behavior and Physiology έδειξαν ότι οι μέσοι και οι επιθετικοί με υψηλότερο FHWR ήταν πιο επιρρεπείς σε φάουλ. Οι επιθετικοί με υψηλότερο FHWR μάλιστα, είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να σκοράρουν ή να βγάλουν ασίστ.

«Προηγούμενες μελέτες στη δομή του προσώπου των αθλητών πραγματοποιήθηκαν κυρίως στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Κανείς δεν είχε εξετάσει πώς το FWHR σχετίζεται με τις αθλητικές επιδόσεις συγκρίνοντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο», επισημαίνει ο Keith Welker ένας εκ των ερευνητών.

Το φαινόμενο, εφόσον είναι υπαρκτό, πιθανότατα σχετίζεται με την τεστοστερόνη, η οποία επηρεάζει το σχήμα του προσώπου και έχει συνδεθεί με την ανταγωνιστική και επιθετική συμπεριφορά.

Ν.Γ.
Πηγή.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v