Η αβάσταχτη ελαφρότητα του να μην νοιάζεσαι

Σπαταλάτε υπερβολική φαιά ουσία και ενέργεια στο να ασχολείστε με το τι λένε οι άλλοι για εσάς; Ήρθε η ώρα να αλλάξετε στάση ζωής και να αρχίσετε να νοιάζεστε λιγότερο.
Η αβάσταχτη ελαφρότητα του να μην νοιάζεσαι
“Just keep moving forward and don't give a shit about what anybody thinks. Do what you have to do, for you.”

Johnny Depp

Η ζωή μας είναι λίγη, τόσο λίγη που πραγματικά αποτελεί έγκλημα να την σπαταλάμε σε πράγματα τα οποία δεν έχουν σημασία για εμάς. Στο να ασχολούμαστε με λόγια ή πράξεις ανθρώπων που δεν θα έπρεπε να μας νοιάζουν. Στο να τσαντιζόμαστε κάθε φορά στον δρόμο που ένας ασυνείδητος θα μας βρίσει/θα μας υψώσει το μεσαίο του δάχτυλο/ θα μας ειρωνευτεί.

Κι όμως, αν το καλοσκεφτείτε δαπανούμε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό φαιάς ουσίας και ενέργειας, αν όχι σε καθημερινή βάση τότε, αρκετά συχνά, σκεπτόμενοι τι μπορεί να λένε οι άλλοι για εμάς, δίνοντας βάση σε πράξεις/κουβέντες που κανονικά θα έπρεπε να γράψουμε στα παλιά μας τα παπούτσια.

Είναι κάτι τέτοιο υπέρ μας; Όχι. Μας κάνει τη ζωή καλύτερη; Σε καμία περίπτωση. Το αντίθετο μάλιστα. Μας μιζεριάζει και μας αφαιρεί ποιοτικά χρόνια ζωής.

Είναι απόλυτα φυσικό να νοιάζεστε για τις απόψεις των άλλων ή/και για την εικόνα που δίνετε στους άλλους. Στο κάτω κάτω της γραφής, είμαστε κοινωνικά όντα και είναι κάτι που κάνουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Κανείς δεν μπορεί να το αποφύγει, και κανείς δεν θα έπρεπε να το αποφύγει.

Όμως οφείλετε να λάβετε κατά νου ορισμένα πράγματα:

1. Ο κόσμος σας κρίνει τη στιγμή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές. Κι όμως, συμβαίνει. Υπάρχει κόσμος που δε σας συμπαθεί και μαντέψτε: δεν μπορείτε να κάνετε απολύτως τίποτα γι’ αυτό. Ο κόσμος είναι τόσο μεγάλος και εσείς τόσο μικροί, επομένως μπορείτε να κάνετε ό,τι θέλετε και να αφήσετε στην άκρη τις απόψεις και τις γνώμες αυτών που δεν τους αρέσει αυτό που κάνετε.

2. Δεν έχετε την ανάγκη να σας συμπαθούν όλοι. Ακούγεται τρελό, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό και θα το συνηθίσετε. Αρκεί να αναλογιστείτε ότι ο περισσότερος κόσμος όχι μόνο αγνοεί την ύπαρξη σας ή σας κρίνει αυτή τη στιγμή χωρίς να σας ξέρει, αλλά ακόμα και να σας ξέρει δεν έχει και τόση σημασία αν σας κρίνει. Δεν σας συμπαθεί κάποιος; Ε και; Δεν ήρθε και το τέλος του κόσμου. Για την ακρίβεια όσο τον αγνοείτε, τόσο πιο ευτυχισμένοι γίνεστε.

3. Οι άνθρωποί σας είναι αυτοί που «μετρούν». Αφού συνειδητοποιήσετε ότι ο περισσότερος κόσμος αγνοεί την ύπαρξή σας και ότι αυτοί που δεν σας συμπαθούν αποτελούν μειοψηφία και οι απόψεις τους δεν έχουν και τόση σημασία, τότε οφείλετε να καταλάβετε ότι οι άνθρωποι που όντως νοιάζονται για εσάς, είναι αυτοί στους οποίους πρέπει να εστιάσετε.

Η διαδικασία του να δείτε τα πράγματα πιο χαλαρά και να μην νοιάζεστε τόσο πολύ για τα πάντα δεν είναι εύκολη υπόθεση και συγκεκριμένες «συνταγές» δεν υπάρχουν, αφού ο καθένας από εμάς είναι διαφορετικός. Σε κάθε περίπτωση πάντως, υπάρχουν ορισμένα βασικά βήματα τα οποία θα εξασφαλίσουν την ψυχική σας υγεία σε έναν κόσμο ο οποίος έχει βαλθεί να σας κάνει να ασχολείστε συνέχεια μαζί του.

1. Αποφασίστε τι θέλετε. Ρήση που πιάνει σχεδόν στα πάντα στη ζωή, όμως θα σας βοηθήσει και σε αυτήν την περίπτωση. Οι στόχοι σας είναι δικοί σας, επομένως θα πρέπει να τους «κατακτήσετε» εξ’ ολοκλήρου. Όσο λιγότερο σαφείς είστε σχετικά με αυτούς, τόσο πιο εύκολα θα πέσετε θύματα στις επιθυμίες και τα λόγια των άλλων.

2. Το ότι κάποιος σας μιλάει δε σημαίνει ότι θα πρέπει να τον ακούσετε κιόλας. Απόψεις υπάρχουν άπειρες. Και; Δεν υπάρχει λόγος να να δώσετε βαρύτητα στα λόγια και τις ιδιοτροπίες του καθενός.

3. Φτιάξτε τη λίστα σας. Είναι εύκολο να πειραχτείτε από τα σχόλια άλλων πάνω σε αυτό που κάνετε ή πρεσβεύετε, όμως υπάρχει τρόπος να προστατευτείτε από αυτά. Φτιάξτε μια μικρή λίστα με τα ονόματα ανθρώπων των οποίων η άποψη πραγματικά μετρά για εσάς και φέρτε την στο νου σας κάθε φορά που ακούτε ένα σχόλιο από κάποιον άσχετο στη δουλειά, στον δρόμο ή οπουδήποτε αλλού βρίσκεστε. 



Ίσως δεν υπάρχει τρόπος να αλλάξετε τον κόσμο. Μπορείτε όμως να αλλάξετε τον δικό σας κόσμο, να επιτρέψετε στον εαυτό σας να αποτύχει παταγωδώς και να πετύχει πανηγυρικά. Να νοιαστείτε για τον εαυτό σας, να νοιαστείτε για αυτούς που νοιάζονται για εσάς, τους φίλους και την οικογένειά σας και να τους προστατέψετε. Όπως αναφέραμε και στην αρχή, η ζωή μας είναι λίγη και δεν υπάρχει λόγος να φορτωνόμαστε τις έγνοιες που οι άλλοι θέλουν να εναποθέσουν πάνω μας.





Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v