Τα κινήματα της νεολαίας του '60 σε μια ημερίδα

Η νεανική αμφισβήτηση, οι "τέντυ μπόυς" και η γέννηση κινημάτων όπως το πανκ στην Ελλάδα ανιχνεύονται στην ημερίδα που διοργανώνεται στο Πάντειο με δωρεάν είσοδο. 
Τα κινήματα της νεολαίας του 60 σε μια ημερίδα
Οι δεκαετίες που ακολούθησαν τον εμφύλιο πόλεμο περιέλαβαν έντονες αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας- τόσο έντονες που μερικές εξ αυτών είναι ακόμη όχι μόνο παρούσες αλλά κυρίαρχες ακόμη και σήμερα.

Η αναγκαστική εθνικοφροσύνη, η είσοδος της κατανάλωσης και η πίεση από μια δεκαετία διαρκών αναμετρήσεων (εθνικών και εμφυλίων) συσσώρευσαν μεγάλες εντάσεις. Στα χρόνια 1950-1960 το «καχεκτικό» της δημοκρατίας εγκλώβισε τις εντάσεις αυτές μέσα στην κοινωνία. Στα αμέσως επόμενα χρόνια οι εντάσεις αυτές θα εξωτερικευθούν με ορμή, βρίσκοντας ρήγμα στις παραδοσιακές αρχές της οικογένειας και στις πρόσφατες συνήθειες του συνηρητικού μικροαστισμού. Αυτή η διαδικασία θα αλλάξει εντελώς τα ήθη και τις συνήθειες της ελληνικής νεολαίας που τότε ανακαλύπτει το ροκ, την αμφισβήτηση και το χάσμα που τη χωρίζει με τους «γέρους» της.

Με σκοπό τη μελέτη και τη συζήτηση όλων αυτών, το Κέντρο Έρευνας Νεότερης Ιστορίας (ΚΕΝΙ) του Παντείου Πανεπιστημίου και η Εταιρεία Μελέτης Ιστορίας της Αριστερής Νεολαίας (ΕΜΙΑΝ) διοργανώνουν την Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014 ημερίδα με δωρεάν είσοδο για το κοινό. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με αφορμή την έκδοση δύο βιβλίων. Το ένα είναι του Κώστα Κατσάπη (Το «πρόβλημα νεολαία». Μοντέρνοι νέοι, παράδοση και αμφισβήτηση στη Μεταπολεμική Ελάδα, 1964 – 1974), ενώ το άλλο είναι της Έφης Αβδελά («Νέοι εν κινδύνω». Επιτήρηση, αναμόρφωση και δικαιοσύνη ανηλίκων μετά τον πόλεμο).

«Ρόκερς, χούλιγκανς, χίπηδες, τέντυ μπόις, παραβατικοί νέοι και τρόφιμοι ιδρυμάτων «σωφρονισμού», χεβυμεταλάδες και «φρικιά», μόλις τα τελευταία χρόνια βρίσκουν τη θέση τους στην ελληνική ιστοριογραφία», λέει το κείμενο που συνοδεύει την ανακοίνωση της ημερίδας. Οι ρίζες των κινημάτων που σφράγισαν τις επόμενες δεκαετίες πολιτικά αλλά και πολιτιστικά (στο δελτίο τύπου υπάρχει η αφίσα από την καλτ ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη, Τα Τσακάλια!) ξεκινούν ακριβώς την εποχή αυτής της νεανικής αμφισβήτησης.

Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα προσπάθεια για την κατανόηση της κοινωνικής ιστορίας του 1950 και του 1960.

Δείτε και κατεβάστε ολόκληρο το πρόγραμμα της ημερίδας κάνοντας κλικ στη διπλανή στήλη Σχετικά Έγγραφα.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v